به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، اکبر ترکان مشاور رییس جمهور و دبیر شورای عالی مناطق آزاد تجاری، صنعتی و ویژه اقتصادی گفت: تا زمانی که نرخ بهره بالا است، هیچ کسب و کاری قدرت رقابت با بانکها را نخواهد داشت.
وی نرخ سود بانکی بالا را ضد تولید ارزیابی کرد و افزود: با وجود دشواری ها در تامین مواد اولیه، کارگر و مالیات، مردم ترجیح میدهند، پولشان را نزد بانک بگذارند، تا سود آن را دریافت کنند و در تولید وارد نشوند تا مالیاتی هم نپردازند.
ترکان در پاسخ به این سوال که تیم اقتصادی دولت تا چه حد تامین مالی در کشور را از طریق بازار سرمایه جدی خواهد گرفت، گفت: تیم اقتصادی یعنی بانک مرکزی، سازمان برنامه و بودجه و وزارت اقتصاد و دارایی موظف شده اند، به نحوی حرکت کنند تا قدرت وام دهی بانکها و عرضه پول افزایش یابد.
مشاور رئیس جمهوری افزود: وقتی عرضه یک کالا بالا رفت، نرخ آن کاهش پیدا می کند، اما الان بخشی از منابع بانکی مطالبات لاوصول است؛ به عبارتی این مطالبات بانکی به صورت اسمی و نه واقعی حرکت میکند؛ یعنی بدهکار بانکی را صدا می کنند و به او می گویند، یک وام جدید به شما می دهیم، تا وام قبلی را تسویه کنید و این گردش مالی نیست.
دبیر شورای عالی مناطق آزاد تجاری، صنعتی و ویژه اقتصادی همچنین با بیان اینکه افزایش عرضه پول نیازمند اصلاح ساختار نظام بانکی است، گفت: زمانی که سرمایه بانک ها افزایش پیدا کند، قدرت وام دهی آنها نیز بالا خواهد رفت.
مشاور رئیس جمهوری با اشاره به تصمیم اخیر دولت برای کاهش نرخ سود بین بانکی نیز گفت: نرخ سود بین بانکی باید به کمتر از 10 درصد کاهش پیدا کند و من امیدوارم بانک مرکزی متقاعد نشود که سود زیر 17 درصد خوب است.
ترکان ادامه داد: یک بخش دیگر هم این است که برای اینکه تولید داخلی قدرت رقابت پیدا کند، سود بازرگانی افزایش یابد.
وی با طرح این سوال که چرا وقتی کالایی در ایران می سازیم، همزمان واردات آن با سود بازرگانی اندک انجام می شود، گفت: کشوری مثل چین به صادراتش یارانه پرداخت می کند و آن وقت تولید کننده ایرانی باید کالایی را تولید و عرضه کند که چینی آن با یارانه دولتی به بازار آمده است.
ترکان، میزان واردات فعلی در کشور را حدود 60 میلیارد دلار اعلام کرد و گفت: کل سود بازرگانی که از این 60 میلیارد دلار می گیرند 12هزار میلیارد تومان است؛ یعنی به ازای هر یک دلار به طور متوسط 200 تومان سود بازرگانی دریافت میکنند و این درحالی است که باید متوسط نرخ سود بازرگانی افزایش پیدا کند تا به این طریق از تولید داخلی خود دفاع و حمایت کنیم.
دبیر شورای عالی مناطق آزاد تجاری، صنعتی و ویژه اقتصادی همچنین تاکید کرد، کالاهایی که تولید داخلی مشابه دارند، نباید بدون سود بازرگانی یا با سود بازرگانی اندک وارد شوند.