رضا سراج، کارشناس مسائل استراتژیک در گفتوگو با خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجو، در خصوص کارشکنی های دولت عربستان برای اعزام حجاج ایرانی به حج ابراهیمی گفت: کارشکنی آل سعود برای ممانعت از اعزام حجاج فراتر از آن است که در رسانه ها بیان می شود. اخبار تحولات نشان می دهد که دربار سعودی آبستن جابه جایی قدرت و پیامدهای ناشی از جابه جایی قدرت است و به نظر می رسد ممانعت از اعزام حجاج ارتباطی با این مسئله دارد و آنها دنبال این بودند که این جابه جایی رخ دهد و تبعات آن را مدیریت کند.
وی افزود: نکته بعدی در این خصوص تلاش عربستان برای انزوای سیاسی ایران بین مسلمین است که از جنگ دیپلماتیک و فراخوان سفیر کشورهای عربی و خود عربستان از ایران شروع شد و مقدماتی که در ادامه شاهد آن بودیم موضوع حج بود به طور کلی عربستان سعودی به دنبال آن است که عنوان کند ایران خواهان لغو حج است این بیشتر یک جنگ دیپلماتیک و روانی است که آل سعود آن را هدایت می کند.
سراج با بیان اینکه آل سعود تلاش می کند بحران را در قبال ایران متصاعد کند افزود: تصاعد بحران در قبال ایران پس از فاجعه منا به وضوح به چشم می خورد.
این کارشناس مسائل استراتژیک در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا سیاست خارجی ایران نیز در این راستا منفعلانه عمل کرده است یا خیر؟ گفت: دستگاه دیپلماسی ما نوعی نگاه به عربستان دارد و این نگاه را منبعث از تعامل گرایی می داند.
وی افزود: تیم دیپلماسی دولت یازدهم به دنبال دکترین توسعه است و قائل به تنش زدایی و تعامل با بازیگران منطقه ای است تا شرایط را برای سرمایه گذاری فراهم کند و در این مسیر عربستان یک هدف کلیدی برای توسعه گرایی محسوب می شود.
سراج تصریح کرد: لذا دولت یازدهم تا آنجا که توانست در قبال آل سعود مماشات کرد و این مماشات در جریان منا نیز صورت گرفت که پیگیری های لازم در خصوص این فاجعه انجام نشد و حتی دولت جمهوری اسلامی سعی کرد از واسطه هایی برای تلطیف رابطه عربستان با ایران استفاده کند و این در دیدگاه عربستان ضعف جمهوری اسلامی را تداعی کرد. این نوع دیپلماسی درخور شأن مردم جمهوری اسلامی نیست.