آلبرت بغزیان، استاد اقتصاد دانشگاه تهران درباره رسیدن حجم نقدینگی به رقم بیسابقه هزار هزار میلیاد تومان، همزمان با ادامه رکود گفت: نقدینگی از نظر اقتصادی میزان پولی است که در جامعه ایجاد میشود. نقدینگی از دید بنگاههای اقتصادی، سرمایه در گردش و پولی است که باید با آن مواد اولیه بخرند، تولید کنند، انبار کنند و نهایتاً از محل فروش دوباره برگردد.
وی افزود: تولید کنندگان میگویند نقدینگی کم است و دولت باید نقدینگی ارزان در اختیارشان قرار دهد. از سوی دیگر ما با حجم زیادی از نقدینگی سرگردان در اقتصاد کشور مواجه هستیم. این نقدینگی شکل ظرفی را میگیرد که بتواند بیشتر و سریعتر برایش سودآوری داشته باشد.
بغزیان اضافه کرد: این نقدینگی باید با تدبیر دولت از بازارهای دلالی به سمت بانک یا بورس برود و از آن طریق به بخش تولید هدایت شود. متأسفانه دولت در این حوزه موفقیت چندانی نداشته است و سرمایهها همچنان سرگردان است.
استاد اقتصاد دانشگاه تهران درباره روند غلط بانکها در تخصیص منابع گفت: بانکها در وامهای خرد مثل وام ازدواج سختگیری میکنند اما وامهای کلانی میدهند که بازپرداخت نمیشود. بانکها تلاش میکنند تا خودشان بنگاهداری کنند و رغبتی به وام دادن به تولید ندارند. این نظارت بانک مرکزی را طلب میکند تا بانکها قانون را دور نزنند.
وی افزود: بانکها مصوبات بانک مرکزی را دور میزنند و سود پولها را از روشهای دیگری بالا میبرند. اگر یک بانک هم بخواهد قانون را اجرا کند با توجه به اینکه دیگر بانکها سودهای بیشتری میدهند، متضرر خواهد شد.