به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، علی دیواندری رئیس پژوهشکده پولی و بانکی در جمع خبرنگاران با بیان اینکه بانک مرکزی فرم جدید صورتهای مالی بانکها را در بهمن ماه گذشته به نظام بانکی ابلاغ کرده است، اظهارداشت: تیرماه فصل برگزاری مجامع است و به همین دلیل موضوع صورتهای جدید مالی بانک به بحث داغی تبدیل شده است.
رئیس پژوهشکده پولی و بانکی بانک مرکزی از اعلام درآمد مدیران و هیات مدیره بانکها براساس فرمت جدید صورتهای مالی خبر داد و گفت: بانکها با ابلاغیه بانک مرکزی موظفند صورتهای مالی را با فرمت جدید تهیه کنند و بر این اساس میزان دریافتی مدیران و هیات مدیره باید در صورتهای مالی به صورت شفاف درج شود.
این مقام مسئول با اشاره به اینکه براساس استانداردهای جهانی درآمد و دریافتی هیات مدیره باید شفاف باشد، بنابراین در فرمت جدید صورتهای مالی این امر دیده شده است، گفت: اعلام درآمدها مخصوص دولت یا بخش خصوصی نیست و هر بنگاه عمومی مانند بانکها باید از شفافیت لازم برخوردار باشد.
وی بر اینکه صورتهای جدید مالی نظام بانکی تحولی در سیستم بانکی کشور ایجاد می کند، تاکید کرد و در توضیح فرمت و شکل جدید صورتهای مالی بانکها، گفت: نحوه تنظیم صورتهای مالی با اجرای بانکداری بدون ربا مختص ایران بود و از واژههایی همانند حق الوکاله، درآمد و سود مشاع بهرهگیری میکرد و این در حالی است که این واژهها در بانکداری دنیا وجود نداشت.
رئیس پژوهشکده پولی و بانکی تصریح کرد: بنابراین عملیات بانکداری بدون ربا با صورتهای مالی حرفهای حسابداری ترکیب شده بود و به همین دلیل با صورتهای مالی بانکهای بین المللی سنخیتی نداشت و قابل تحلیل هم نبود.
به گفته وی، صورتهای مالی در دنیا از سالهای گذشته استاندارد شده و تحت عنوان "IFRS " شناخته میشود البته سیستم گزارش دهی مالی بینالمللی فرمتی است که تمامی موسسات مالی دنیا اطلاعاتشان را بر اساس آن تهیه میکنند به همین دلیل برای تحلیلگران مالی دنیا قابل تحلیل است ضمن اینکه میزان ریسک نیز بر اساس آن تعیین میشود.
دیواندری گفت: فرمت تهیه شده در ایران به طور کامل منطبق با "IFRS" نیست اما براساس آن بخشهای اصلی صورتهای مالی نظام بانکی میتواند گزارشدهی شود و مابقی نیز نیازمند انجام اصلاحات در بخشهای دیگر نظیر نظام مالیاتی است که امری زمانبر است.
وی اظهارداشت: بانک مرکزی از سال گذشته طرحی را با همکاری دانشگاه شهید بهشتی، کارشناسان و همچنین پژوهشکده برای ارتقای نظام بانکی آغاز کرد که یکی از بخشهای آن طراحی صورتهای مالی نظام بانکی بود و برهمین اساس صورت مالی برای عملکرد بانکداری بدون ربا و همچنین صورت مالی متناسب با استانداردهای جهانی و منطبق با "IFRS" تهیه شد. این ابلاغیه توسط بانک مرکزی منشا تحول بزرگی در شفافسازی و انطباق با استانداردهای بینالمللی کشور در این زمینه خواهد بود.
رئیس پژوهشکده پولی و بانکی با بیان اینکه این طرح دارای موافقین و مخالفینی است، تصریح کرد: این فرمت جدید حرکت به سمت استانداردهای گزارشگری مالی و مورد توافق بانکهای خارجی، نظامهای بینالمللی و سرمایهگذاران خارجی است. برخی از بانکهای بینالمللی برای همکاری با بانکهای کشور خواستار تهیه صورتهای مالی بر اساس "IFRS" بودند و اذعان میکردند امکان تحلیل و تشخیص میزان ریسک نهفته وجود ندارد.
دیوانداری افزود: البته این درخواست در سالهای قبل از تحریم هم وجود داشته اما در زمان تحریم به دلیل کاهش ارتباطات ضرورت آن کم شده بود اما در زمان حاضر و در شرایط جدید یکی از الزامات همکاری، انطباق با استانداردها و افزایش شفافیت است.