حمیدرضا ترقی، کارشناس مسائل بین الملل در گفتوگو با خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجو، با اشاره به اتفاقات اخیر ترکیه اظهار داشت: وقایع رخ داده، 3 فرضیه را در مورد پشت پرده این کودتا مطرح میکند؛ اولین فرضیه به دخالت ترکیه و شخص رییس جمهور برای تصفیه ارتش از عناصر مخالف و همچنین طرفداران گولن اشاره دارد. دولت ترکیه توسط این کودتا به دنبال زمینه چینی برای اقدامات بعد از رفتن اغلو میباشد.
ترقی در توضیح دومین فرضیه، به دخالت و حمایت آمریکا از کودتا اشاره کرد و گفت: با توجه به اقدامات اخیر ترکیه و تلاش برای نزدیک شدن دیدگاه خود با روسیه در مسئله سوریه، آمریکا قصد ضربه زدن به موقعیت و اقتدار ترکیه را داشت.
ترقی در سومین فرضیه بر هماهنگی آمریکا و ترکیه جهت ایجاد بیثباتی در منطقه تأکید کرد و گفت: کودتا، ناامنی و بیثباتی موقت درترکیه، جهت فرار داعش از سوریه و عراق و نجات آنها میباشد و با استفاده از این فضا و عدم نظارت ارتش ترکیه به بهانه کودتا، بتوانند اقداماتی را جهت ضربه زدن و انتقال امکانات ناامن سازی به ایران انجام دهند.
وی با اشاره به استقرار نیروهای انتظامی و ارتش ایران در مرز با ترکیه گفت: آماده باش نیروهای امنیتی میتواند فرضیه سوم را تقویت کند و همچنین کشف یک کامیون پر از مواد منفجره در مرز را میتوان یکی از این نمونه ها جهت ضربه زدن به ایران دانست.
این کارشناس بینالملل در پایان در پاسخ به این سوال که علت شکست کودتا در ترکیه توسط ارتش چه بود؟ ضمن تأکید بر ایستادگی و همراهی مردم با حکومت ترکیه، عنوان داشت: نقشه و طراحی این کودتا نقشه یک کودتای واقعی نبود؛ بستن پل ها و ایجاد راهبندان و همچنین عملیات در شب، نشان دهندهی یک کودتای جدی نیست. از طرفی ارتش ترکیه، از سازماندهی جامع و کاملی برخوردار نبود و فقط از طیف طرفداران فتح الله گولن در این حرکت همراهی کردند.