رونمایی از یک اختلاف/ ولایتی یا ظریف؛ چهکسی راست میگوید؟
گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو، «مدعی هستم که هیچ یک از نُه بند مندرج در نامه مقام معظم رهبری که اجرای برجام را منوط به آن کرده بودند، نقض نشده است.» عراقچی در پاسخ به خبرگزاری دانشجو گفت. روز گذشته خبرنگار ما از رییس ستاد پیگیری برجام در وزارت خارجه دربارهی اظهارات چند روز گذشتهی عضو ارشد ستاد نظارت بر برجام، پرسید. ولایتی گفته بود: «شروط ۹گانه رهبری در اجرای برجام عملی نشد.» روز گذشته اما، وی همزمان با نشست عراقچی به اجلاس دبیران استانی حزب مؤتلفه رفت. ولایتی آنجا هم دوباره گفت: «آمریکاییها به تعهداتشان در برجام عمل نکردند. تحریمها به طور کامل برداشته نشده و متاسفانه برخی شروط مقام معظم رهبری در برجام رعایت نشده است.»
ماجرا چیست؟ بالأخره شروط اجرای برجام نقض شده یا نه؟ چه کسی راست میگوید؛ ظریف یا ولاتی؟ هیأت نظارت بر برجام دقیقاً کجا است؟!
ماجرا چیست؟
«از آنجا که پذیرش مذاکرات از سوی ایران اساساً با هدف لغو تحریمهای ظالمانهی اقتصادی و مالی صورت گرفته است و اجرائی شدن آن در برجام به بعد از اقدامهای ایران موکول گردیده، لازم است تضمینهای قوی و کافی برای جلوگیری از تخلّف طرفهای مقابل، تدارک شود، که از جملهی آن اعلام کتبی رئیسجمهور آمریکا و اتّحادیهی اروپا مبنی بر لغو تحریمها است. در اعلام اتّحادیهی اروپا و رئیسجمهور آمریکا، باید تصریح شود که این تحریمها بکلّی برداشته شده است.» این نخستین بند از شروط نُهگانهی رهبر معظم انقلاب در ماجرای پذیرش مشروط برجام بود.
شروطی که حالا علی اکبر ولایتی که تازه معلوم شده عضو هیأت نظارت بر برجام هم هست، مدعی نقض آنها است. وی دیروز گفته: «اوباما باید بنویسد که تحریم ها برداشته شود اما برخلاف تعهد آنها، هنوز اوباما اینکار را انجام نداده است.» برخلاف دار و دستهی ظریف که معتقدند تمام شروط و الزامات قانونی را چه برای شروع، و چه در روند اجرای برجام ملاحظه کرده اند. عراقچی دیروز در پاسخ به خبرنگار ما و در توضیح همین ماجرا گفته: «بعضی از این 9 بند مربوط به قبل از اجرایی شدن برجام میشوند. در حقیقت باید اینها محقق میشد تا برجام اجرایی شود. فکر میکنم همهی اینها محقق شده؛ اگر نشده بود برجام اجرایی نمیشد و به ما اجازهی اجرایی شدن آن را نمیدادند.» چه کسی اجازه نمیداد؟ لابد همین هیأت نظارت بر برجام.
«برخی شروط نُهگانه مربوط به بعد از اجرایی شدن برجام میشد، پیرامون مراقبتها و دقتهایی که باید بعد از اجرای برجام صورت میگرفت. معتقدم که تاکنون ما مقید بودیم تمامی این موارد را رعایت کنیم. اگر جایی نکته ای وجود داشته باشد، هیئت نظارت بر برجام آن را بررسی میکند.» عراقچی در ادامهی توضیحاتش افزود. ولایتی یکی از اعضای آن شورا این روزها سخت معتقد است برخی شروط رهبری در اجرای برجام نادیده گرفته شده است. معلوم نیست اگر آن شروط نُهگانه ملاحظه نشده، چهکسی مجوز اجرای برجام را به دولت روحانی داده است؟ و مهمتر از همه اینکه ولایتی تا حالا کجا بوده؟
رونمایی از یک اختلاف/ ولایتی یا ظریف؛ چه کسی راست میگوید؟
تنها تناقضات سخنان عراقچی و ولایتی همینها نبود. ولایتی روز گذشته تأکید کرد اصلاً دلیل شروع مذاکرات و انگیزهی اصلی مردم برای پذیرش آن نرمش قهرمانانه، رفع تحریمها است. با این همه عراقچی تفسیر دیگری ارائه میدهد؛ وی معتقد است: «خواستهی اصلی ما از این مذاکرات چه بود؟ مردم ما ده، دوازده سال در مقابل تحریمها مقاومت کردند. در پس مقاومت آنها یک خواسته اصلی نهفته بود که اگر بخواهیم آن را در یک جمله و شعار خلاصه کنیم این بود که انرژی هسته ای حق مسلم ماست! آیا در طول مذاکرات هسته ای این حق تثبیت و محقق شد یا خیر؟ ایران صنعت هسته ای خواهد داشت که شامل تمامی ابعاد و زوایای مختلف میشود. از این رو قاطعانه میگوییم شعار «انرژی هسته ای حق مسلم ماست» محقق شده است.»
ولایتی دلواپس میشود!
مدافع توافق اتمی بود؛ حتی از تیم مذاکرهکنندگان سابق هسته ای برای انفعالشان علناً انتقاد میکرد. او حتی جلیلی را در مناظرات سال 92 متهم کرده بود که در مذاکرات با سران شش کشور، «بیانیه» میخوانده است. با این همه این روزها بدجوری با ظریف و تیم مذاکرهکنندگان دولت روحانی بد شده؛ آنقدر که دوره افتاده و از نقض برجام و نادیده گرفته شروط رهبری آن هم بعد از یکسال سخن بگوید. اما چرا؟
چرا ولایتی به جمع منتقدین برجام پیوست؟
«تقریباً هیچ»! همه میگویند. هرکسی این روزها برای برشمردن دستاوردهای برنامه جامع اقدام مشترک، به یک بیان همان عبارت معروف سیف را تکرار میکنند. ولایتی هم گفت؛ وقتی روز گذشته از بدعهدی امریکاییها و پایدار ماندن تحریمهای ظالمانه گفت. معلوم نیست فتح الفتوح دولت روحانی چه دستاوردی برای بهبود اوضاع معیشت خلق الله داشته است؟ مردم اما خسته اند؛ خسته از شعار و قرار. مطلبی که خود را در میان سخنان روز گذشتهی آقای رییس جمهور در جمع مردم کرمانشاه نشان داد. وقتی مردم خسته از فقر و فلاکت و بیکاری، شعار دادند. آنها انتظار داشتند روحانی به سخنانشان گوش فرا دهد. نشد؛ روحانی حتی عصبانی شد.
مصلحت سیاسی این روزها نقد برجام است. ولایتی کهنهکارتر از آن است که نداند. احتمالاً به همین خاطر هم به فکر انتقاد از روند اجرای آن افتاده است، آن هم حالا و بعد از یکسال. اگرچه همین حد از جسارت هم ستودنی است. این روزها تنها مدافعین برجام، نویسندگان آنند. کسانی که با تهیه و تدارک یک متن ضعیف تا سالها مردم و مملکت را گرفتار کردهاند.
بزرگترین اتفاقی که پس از برجام افتاد این بود که ایران را که در دنیا به عنوان نماد شجاعت مقاومت و مبارزه در برابر امریکا میدانستند، شبیه شده است به همان کشورهای ترسوی زیر دست امریکا، که امریکا هر کاری بخواهد بکند و هیچ نگویند و بلکه از اقدامش دفاع کنند.
اگر وجدان دارید شما پاسخ بدهید چون تفکر شما حاکم است.
بقول رهبری، **مشکل اقتصاد با تکیه به تولید داخل**(نه ورشکستگی مکرر و متعدد کارخانه های بزرگ مثل ارج) ***در طی یک سال قابل حله***
و با روش و نگاه دکتر روحانی، روز به روز از پیشرفت داخلی عقب میمونیم و روز به روز دستمون خالی و خالی تر میشه
همه کشورهایی که پیشرفت کردن، یه دوره گذار سخت رو گذروندن...
آقای روحانی نمیخواد سختی های این دوران بنامش ثبت بشه و فقط و فقط وعده های پوچ و توخالی به ملت میده، اونم از جیب آمریکا و دارودسته ش....
هر کی ندونه، ما ایرونیا که میدونیم وعده های آقای روحانی تهش به کجا ختم میشه!
خودتون رو به خواب زدید یا واقعا خواب هستید؟
آمریکا تمام خواسته های زورگویانه خودش رو به ما تحمیل کرد، فناوری هسته ای خودمون رو دفن کردیم ، آن هم در مقابل هیـــــــــــــــــــــچ.
ضمنا الان مگه وضعیت معیشت مردم بهتر شده؟ ما که روز به روز داریم بدبخت تر میشیم، شما رو نمیدونم!
تورم کاهش،رکود افزایش!!!!!=؟
یاعلی
من نمی دونم واقعا این منتقدین چقدر کورند که این همه دست آورد رو نمی بینن!
مگر نمی گفتید تحریمها نعمتن خوب بسم الله بفرمایید از این نعمات استفاده کنید
اى كسانى كه ايمان آورده ايد يهود و نصارى را دوستان [خود] مگيريد [كه] بعضى از آنان دوستان بعضى ديگرند و هر كس از شما آنها را به دوستى گيرد از آنان خواهد بود آرى خدا گروه ستمگران را راه نمى نمايد (۵۱) مى بينى كسانى كه در دلهايشان بيمارى است در [دوستى] با آنان شتاب مى ورزند مى گويند مى ترسيم به ما حادثه ناگوارى برسد؛ اميد است خدا از جانب خود فتح [منظور] يا امر ديگرى را پيش آورد تا [در نتيجه آنان] از آنچه در دل خود نهفته داشته اند پشيمان گردند (۵۲) و كسانى كه ايمان آورده اند مى گويند آيا اينان بودند كه به خداوند سوگندهاى سخت مى خوردند كه جدا با شما هستند اعمالشان تباه شد و زيانكار گرديدند (۵۳)
جلوی قاچاق رو با جدیت بگیرند
اقتصاد مقاومتی رو هرچه باقدرت بیشتر اجرا کنند [نقدینگی کشور شده بیش از هزار هزار میلیارد، آیا با این نمیشه تولید رو راه انداخت!!]
به فرهنگ اسلامی و ترویج آن توجه کنند و ستاد عملیاتی برای آن تشکیل دهند
چرا ما باید ریشه همه مشکلات رو در مسئولین ببینیم خب برخی از مردم هم مقصرند/وقتی وضعیت فرهنگ اسلامی در جامعه ما در جاهایی افتضاح شده (نمونه اش همین پوشش ها) خب انتظار داریم همه جا گل و بلبل هم باشه
خداوند در قرآن می فرماید: و مَن أعرض عن ذکری فإن له معیشة ضنکا و هر کس از یاد من روى برتابد، قطعاً زندگى تنگ و دشوارى خواهد داشت (124/سوره طه)
انجام توافق در دولت قبل کلید خورد و اگر تیم مذاکره کننده فعلی اینقدر برای توافق ذوق نداشت بنا به گزارشات خود امریکایی ها توافقی بهتر از این به دست می امد ...
شما برو ببین چه کسانی گرای تحریم رو به امریکایی ها دادند و اطلاعات حساس کشور رو دو دستی تقدیم امریکایی ها کردند که اونا بدونن کجا و چه کسی رو تحریم کنن
ما قبلا چشم اميد زيادي به آقاي ولايتي داشتيم. آن اميد ديگر وجود ندارد.اين آزمون و خطاي برجام زمان زيادي از ما گرفت و هزينه گزافي براي ما داشت.بزرگان ما تجربه بدست آمده را قبل فرياد زدند.اما بنظر من و ولايتي گفتيم كه اين بار فرق مي كند.حالا ميگويند فرقي نكرد اما اين جمله كوتاه با چه هزينه آي عايد مردم ما شده است.عزيزان تا دير نشده بهتر است از راهنمايي هاي پير با تجربه بهره ببريم و آستين را بالا بزنيم. خودمان كار را شروع كنيم با توكل بر خداوند متعال شايد در ابتدا كند حركت كنيم اما در آينده نزديك شتاب خواهيم گرفت. ان مع العسر يسرا ف ان معل عسر يسرا اين وعده الهي است.
عجب داستانی شده این برجام .
روزی همه برای تصویب و اجرای برجام مسابقه گذاشته و هرکسی خود را مبدع و مبتکر برجام و مذاکره میدانست و همه از ترس اینکه مبادا در پس برجام پیروزیهایی باشد که اگر در تصویب آن تلاش نکنیم از غنائم پسا برجام محروم شویم تمام تلاش خود را برای تصویب و اجرا انجام دادند و بر عدم تحقق شروط رهبری چشم پوشاندند و از برجام توافقی مقدس ساختند و......
و امروز که واقعیت عیان شده و پسا برجام فقط هیچ و پوچ رو شده و از برجام فقط خسارت محض باقی مانده هر کسی بدنبال تبرئه خویش از این ماجرا تلاش میکند تا بلکه بتواند آینده سیاسی خویش را چند روزی تداوم بخشد
ولی آقایان مدعی این رفتار شما در تاریخ ثبت شده .