به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، در شرایطی که شرکت سرمایهگذاری سازمان تأمین اجتماعی معروف به شستا یک مجموعه دولتی زیر نظر وزارت کار به شمار میآید اما این مجموعه در مجامع شرکتهای بورسیاش این روزها در حال پرداخت پاداشهای نجومی به اعضای هیئت مدیره است، به طوری که تنها در9 شرکت سیمانیاش که 45 نفر عضو هیئت مدیره موظف دارد، در حدود یک میلیارد و 300میلیون تومان پاداش پرداخت کرده است.
سازمان تأمین اجتماعی وظایف خطیری را در حوزه درمان و تأمین اجتماعی پایه یا عمومی کشور بر عهده دارد و همین الان هم برای پرداخت حقوق بازنشستگی با مشکل مواجه است از این رو از طریق حق بیمههایی که طی سالیان متمادی دریافت کرده است سرمایهگذاری های قابل ملاحظهای را در تمامی گروههای اقتصادی اعم از سیمان، دارو، پتروشیمی، حمل و نقل و... انجام داده است تا به بدین واسطه بتواند با ازدیاد داراییهایش بر فقر و نابرابریها در جامعه فائق آید.
جزئیاتی از سلسله پاداشهای نجومی در شستا
در حالی که اذهان عمومی این روزها روی مقوله فیشهای نجومی مدیران دولتی معطوف است این روزها اعضای هیئت مدیره شرکتهای بورسی دولتی در رهگذر برگزاری مجامع شرکتها در حال دریافت «پاداشهای نجومی» هستند.
در حالی افکار عمومی و بزرگان نظام از پرداخت «حقوقهای نجومی» به برخی از مدیران دولتی خشمگین هستند که برخی از مدیران دولتی، همچون مجموعه سرمایهگذاری سازمان تأمین اجتماعی (شستا) این روزها علاوه بر دریافت دستمزد معمولشان در رهگذر برگزاری مجامع شرکتهای بورسی که همه ساله در تیرماه برگزار میشود، در حال دریافت پاداشهای نجومی با عنوان پاداش اعضای هیئت مدیره شرکتهای دولتی بورسی هستند.
در شرایطی که این روزها کارگران حداقل دستمزدبگیر سعی میکنند با دستمزد 812 هزار تومانی خود حداقل هزینههای بیش از 2 میلیون تومانی را مدیریت کنند، در مجامع شرکتهای زیرمجموعه تأمین اجتماعی مدیران برای عملکردی که به مراتب از سالهای گذشته ضعیفتر بوده است، پاداشهای نجومی میگیرند.
پاداش 170 میلیونی شرکت سیمان فارسنو
به طور نمونه پاداش هیئت مدیره شرکت سیمانی فارسنو (فیروزآباد) که زیرمجموعه هلدینگ سیمانی فارس و خوزستان است و این هلدینگ نیز زیرمجموعه سازمان تأمین اجتماعی است، در مجموع سال 95 بالغ بر 170میلیون بوده است که اگر بین پنج عضو هیئت مدیره تقسیم کنیم به هر یک از اعضا 34 میلیون پاداش میرسد که تقریباً معادل 43 برابر حقوق یک کارگر حداقلبگیر در جامعه است. جالب آنکه سود هر سهم سال 94 شرکت سیمانی فارسنو نسبت به سال ما قبل با افت 43 درصدی به 86 تومان رسیده است و سهامداران منتقد عملکرد ضعیف مدیران بودهاند، پاداش هیئت مدیره نسبت به سال ماقبل در کمال تعجب بیشتر شده است!
پاداش 230 میلیونی شرکت سیمان قائن
از سوی دیگر سیمان قائن وابسته به سیمان تأمین است که سیمان تأمین نیز وابسته به سازمان تأمین اجتماعی است.
شرکت سیمان قائن در مجمع اردیبهشت ماه سال 95 خود به رغم کاهش سود و کاهش قیمت سهام روی تابلوی بورس مبلغ 230 میلیون تومان پاداش بین اعضای هیئت مدیره تقسیم کرد، این در حالی است که سیمان قائن یکی از شرکتهای کوچک سیمانی کشور به شمار میآید و تصویب چنین پاداش بالایی حیرتانگیز است.
در واقع شرکت سیمان قائن که یکی از زیرمجموعههای سازمان تأمین اجتماعی است به هر عضو هیئت مدیره خود به طور میانگین 46میلیون تومان پاداش پرداخت کرده که تقریباً معادل 57 برابر حقوق ماهانه یک کارگر است.
میزان پاداش هیئت مدیره شرکت سیمان قائن حیرتانگیزتر از سیمان فارسنو (فیروز آباد) است زیرا شرکت سیمان قائن در بین شرکتهای سیمانی چندان بزرگ نیست. به عنوان نمونه سیمان تهران که یکی از سه غول صنعت سیمان در کشور به شمار میرود در مجمع 15تیرماه سال 95 خود فقط 60 میلیون تومان به هیئت مدیره پاداش داد.
پاداش 144میلیون تومانی شرکت سیمان صوفیان
همچنین شرکت سیمان صوفیان یکی دیگر از شرکتهای متعلق به سازمان تأمین اجتماعی است. بدین ترتیب این شرکت را باید دولتی به شمار آورد و به یاد داشت که سرمایه این شرکت از محل حق بیمه دهها میلیون کارگر تأمین شده است. پاداش هیئت مدیره شرکت سیمان صوفیان در تاریخ برگزاری مجمع، در سال 94 حدود 144میلیون تومان مصوب شد، این در حالی است که این پاداش هیچ تناسبی با عملکرد شرکت نداشته است.
پاداش 150 میلیون تومانی سیمان بهبهان
سیمان بهبهان نیز از دیگر شرکتهای مجموعه شرکت سرمایهگذاری تأمین اجتماعی است، این شرکت نیز در مجمع سال 95 خود پاداش 150 میلیون تومانی را برای اعضای هیئت مدیره خود در نظر گرفت.
همچنین سیمان خوزستان از دیگر شرکتهای سیمانی متعلق به سازمان تأمین اجتماعی است، این در حالی است که این شرکت نیز در مجمع سال 95 خود پاداش 160 میلیون تومانی را برای اعضای هیئت مدیره خود در نظر گرفت.
از سوی دیگر سیمان شاهرود نیز از دیگر شرکتهای زیر نظر سازمان تأمین اجتماعی است که سهامدار عمده آن شرکت سرمایهگذاری سیمان تأمین است و در واقع از این طریق به سازمان تأمین اجتماعی متصل میشود.
شرکت سیمان شاهرود نیز در مجمع سال 95 خود که در خرداد ماه سال جاری برگزار شد پاداش 50 میلیون تومانی را برای اعضای موظف هیئت مدیره خود در نظر گرفت.
همچنین شرکت صنایع سیمان غرب نیز سهامدار عمدهاش شرکت سهامی عام سیمان فارس و خوزستان است. همانطور که میدانیم هلدینگ سیمانی فارس و خوزستان نیز در کنار سیمان تأمین از هلدینگهای بزرگ سیمانی زیر نظر شستا به شمار میرود.
شرکت صنایع سیمان غرب نیز در مجمع سال جاری خود که در 26- 2- 95 برگزار شد پاداش 140 میلیون تومانی را برای اعضای هیئت مدیره در نظر گرفت. سیمان نی ریز نیز از دیگر شرکتهای شرکت سهامی عام سیمان فارس و خوزستان به شمار میرود، این در حالی است که این شرکت نیز در مجمع عمومی عادی سالیانه صاحبان سهام برای سال مالی منتهی به 29- 12- 94 که در تاریخ 20- 2- 95 در ساختمان شرکت بینالمللی بازرسی کالای تجاری برگزار شد، پاداش 160 میلیون تومانی را برای اعضای هیئت مدیره لحاظ کرد. سیمان بجنورد نیز از دیگر شرکتهایی است که سهامدار عمدهاش سازمان تأمین اجتماعی است و در مجمع سال 95 خود پاداش 140 میلیون تومانی را برای اعضای موظف هیئت مدیره لحاظ کرد.
همانطور که میدانیم سازمان تأمین اجتماعی به عنوان یکی از زیرمجموعههای وزارت کار، تعاون و امور اجتماعی به شمار میرود و این سازمان به همراه تمامی شرکتهای تابعهاش از جمله شرکت سرمایهگذاری تأمین اجتماعی (شستا) به طور کل دولتی به شمار میروند و باید تحت ضوابط، قوانین، آییننامهها و دستورالعملهای محاسبات عمومی کشور به فعالیت بپردازد.
وزارت کار به همراه زیرمجموعههایی چون سازمان تأمین اجتماعی با نماد کار و کارگر شناخته میشود و این وزارتخانه وظایف قابل ملاحظهای چون تأمین اجتماعی (پایه و عمومی) و درمان را بر عهده دارد که انجام این وظایف نیازمند مدیریت صحیح داراییها و اموال تأمین اجتماعی است اما متأسفانه این سازمان به همراه شرکتهای زیرمجموعهاش به نوعی به روش بچه پولداری مدیریت میشود.
شرکتهای سیمانی مدعی هستند به شدت با مشکل فروش و دپوی محصولات در انبارهایشان روبهرو هستند اما حالا در مجامع این شرکتها میبینیم که پاداشهای نجومی پرداخت میکنند و حتی از افکار عمومی که تحت تأثیر فیشهای نجومی مدیران دولتی به خشم آمدهاند حیا نمیکنند. موارد فوق تنها چند مورد از زیرمجموعههای هلدینگ فارس و خوزستان متعلق به سازمان تأمین اجتماعی بود که قطرهای از دریای شرکتهای دولتی به شمار میرود، گفتنی است شستا در 9 گروه دارای دهها شرکت است که بررسی هر یک از آنها شاید در گزارشهای آتی امکانپذیر باشد.
گفتنی است که فقط شرکتهای سیمانی متعلق به شرکتهای سرمایهگذاری شستا از این قرار است:
فهرست شرکتهای سرمایهپذیر حوزه سیمان:
1- سیمان صوفیان، 2- سیمان قائن، 3- سیمان ارومیه، 4- سیمان شاهرود، 5- سیمان زنجان، 6- سیمان یاسوج، 7- سیمان فیروزکوه، 8- سیمان استهبان، 9- هلدینگ سیمان فارس و خوزستان: ( 1-9 سیمان آبیک، 2-9 سیمان خوزستان، 3-9 سیمان فارس نو، 4-9 سیمان فارس، 5-9 سیمان بجنورد، 6-9 سیمان خاش، 7-9 صنایع سیمان غرب، 8-9 سیمان خزر، 9-9 سیمان دورود، 10-9 سیمان بهبهان، 11-9 سیمان سفید نی ریز، 12-9 سیمان مازندران، 13-9 سیمان سپاهان، 14-9 سیمان شرق، 15-9 سیمان ساوه)
سایر:
1- آذریت، 2- کرمانیت، 3- پرسیت، 4- فارسیت اهواز، 5- فارسیت دورود، 6- گچ ماشینی فارس، 7- خدمات مهندسی سیمان فارس و خوزستان، 8- بازرگانی صنایع سیمان فارس و خوزستان، 9- فولاد و چدن و ماشینسازی دورود، 10- ساخت و نصب صنعتی البرز، 11- تحقیق و توسعه صنعت سیمان، 12- سرمایهگذاری تدبیرگران فارس و خوزستان
در نظر دارد طی روزهای پیش رو وضعیت تمامی شرکتهای متعلق به سازمان تأمین اجتماعی را ازمنظر مالی مورد بررسی و واکاوی قرار دهد تا مشخص شود در مدیریت فعلی که تحت لوای علی ربیعی انجام وظیفه میکنند داراییهای میلیونها نفر کارگر که ماهانه حق بیمههای خود را تقدیم سازمان تأمین اجتماعی میکنند، به شکل صحیحی مدیریت میشود یا خیر؟
آیا فیش حقوقی کل مجموعه وزارت کار منتشرمیشود
علی ربیعی در واکنش مدعی شده که به زودی فیش حقوقی خود و مدیران و هیئت مدیره تمامی شرکتهای سازمان تأمین اجتماعی و مجموعه شستا اعم از هلدینگ سیمانی فارس و خوزستان و سیمان تأمین را برای تنویر افکار عمومی منتشر میکند.
گفتنی است دستمزدهای نجومی در شرکتهای زیرمجموعه وزارت کار و امور اجتماعی مرسوم است و از این گذشته مقوله «پاداشهای نجومی» مدیران مجموعههایی چون بانکها و بیمهها، تأمین اجتماعی و تمامی شرکتهای زیرمجموعه برای خود سرفصل جدایی است که جای بررسی دارد، البته مقوله فوق در بخشهای دیگر دولتی باید مورد بررسی قرار بگیرد تا ببینیم پاداشهایی که مدیران دولتی که عضو هیئت مدیره شرکتهای دولتی بورسی هستند، اصلاً باید پرداخت شود یا خیر.
منبع: جوان
چون هیچگاه صاحبان اصلیش تصمیم گیر وسیاستگزار سازمان نبوده اند.