به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو، محمود شهشانی پور روز سه شنبه با ارائه گزارشی از عملکرد مالی اقتصادی این صندوق در نشست با خبرنگاران افزود: به همان میزان یادشده یعنی حدود یک هزار میلیارد تومان دیگر از ثروت این صندوق اعم از مطالبات، زمین و سرمایه گذاری ها هنوز احصاء نشده است که پیگیر آن هستیم که بازگردد.
معاون اقتصادی و سرمایه گذاری صندوق بازنشستگی کشوری گفت: در حال حاضراز فردی بیش از 120 میلیون دلار مطالبه داریم که این فرد به کانادا متواری شده و اینک از طریق پلیس اینترپل پیگیر بازستاندن این مطالبات هستیم .
وی درادامه به زمینی در مینی سیتی اشاره کرد و افزود: این زمین به قیمتی معادل زیر 50 میلیارد تومان بفروش رسیده بود که با محاسبه ارزش افزوده واقعی آن پس از ساخت متوجه شدیم این ملک دارای ارزشی معادل بیش از 700 میلیارد تومان است. این زمین با پیگیری انجام شده بازستانده شد .
وی گفت: همچنین با تلاش زیاد زمین از دست رفته دیگر این صندوق در کرج بازگرفته شد.
شهشانی پور درباره مطالبه گری ازدولت هم اظهار کرد: این بدهکاری ها از دولت ها و مجلس های پیشین بر جای مانده است که بخشی از آنها به صندوق پرداخت شده وبخش دیگر درحال پیگیری وصول است.
شهشانی پور گفت: میزان بدهکاری 7 هزار میلیارد تومان است که تا سال 92 بخشی از آن بصورت سهام شرکتها پرداخت شده است اما از این سال به بعد درخواست کردیم بصورت نقد پرداخت کنند.
* حجم سرمایه گذاری های صندوق بازنشستگی قابل توجه نیست
معاون اقتصادی وسرمایه گذاری صندوق بازنشستگی کشوری با بیان اینکه در این صندوق در زمانی که باید کاری انجام می شد انجام نگرفته است، افزود:حجم سرمایه گذاری ها نسبت به بودجه موجود قابل توجه نیست.
وی میزان دارایی های بورسی وغیر بورسی صندوق بازنشستگی کشوری را حدود 15 میلیارد تومان تخمین زد و افزود: این در حالی است که میزان بودجه صندوق درسال 95- 27هزار میلیارد تومان است و این نشان دهنده آن است که این موضوع پاسخگوی بودجه یکسال نیست.
شهشانی پور گفت: حجم سرمایه گذاری ها در 187 شرکت این صندوق بالای یک درصد است که عمده این سهام بابت رد دیون دولت به صندوق داده است یعنی صندوق بطور مستقیم اقدام به سرمایه گذاری در این شرکت ها نکرده بوده است.
معاون اقتصادی و سرمایه گذاری صندوق بازنشستگی کشوری توضیح داد: از مجموع 187 شرکت یاد شده تنها در 60 شرکت حق کنترل و نظارت با ماست. در بخش دیگری از شرکتها فقط در بخش مدیریت دخیل هستیم اما حق کنترل نداریم و در بقیه آنها نیز که حدود 67 می شود هیچ حق کنترل، تصمیم گیری و مدیریتی نداریم.
وی با بیان اینکه خیلی از این شرکتهای سرمایه گذار سودآور نیستند، افزود: تلاش شد تا ساختار روابطی این شرکت های سرمایه گذار با هلدینگ های صندوق تعریف شود.یعنی سرمایه گذاری های صندوق بازنشستگی را در 6 هلدینگ طبقه بندی کردیم و برای هلدینگ ها بر اساس تجربه های گذشته روابط تعریف کردیم.
شهشانی پور از راه اندازی شرکتهای هلدینگ مالی صندوق بازنشستگی در سال 94 خبر داد و افزود: مزیت این شرکت های هلدینگ آن است که می توانیم قدرت چانه زنی ها را افزایش دهیم و تخصصی کار کنیم و سودآوری را افزایش دهیم .
وی گفت: استراتژی، ساختار وبرنامه های آتی شرکت های هلدینگ صندوق بازنشستگی بر اساس مزایای اقتصادی کشور و مملکت تدوین می شود و اینک قراردادها منعقد شده در حال حاضر مشغول تدوین این استراتژی ها هستیم.
* پایش ثروت صندوق با استفاده از امکانات نرم افزاری IT
معاون اقتصادی و سرمایه گذاری صندوق بازنشستگی کشوری در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به اصلاحات انجام شده در بخش نرم افزار IT افزود: با استفاده از این نرم افزار باید بتوانیم سرمایه های صندوق را به لحظه در بخش بورسی رصد و پایش کنیم و از کاهش و افزایش قیمت های بورس مطلع باشیم.
وی اضافه کرد: باید بگونه ای برنامه ریزی کنیم که تا با استفاده از نرم افزار IT بتوانیم بدرستی ثروت و سرمایه صندوق را که متعلق به بازنشستگان است پایش کنیم.
** شرکت های سرمایه گذار غیر سودآور بفروش می رسند
وی گفت: هلدینگ های مالی صندوق وظیفه حفاظت و حراست از دارایی صندوق بر عهده دارد و باید بتواند از مزایای بازار سرمایه هم استفاده کند.
وی گفت: قصد داریم شرکت هایی که برای ما سودآور نیست را از طریق هلدینگ مالی بفروش برسانیم و از مزایا استفاده کنیم یعنی تشکیل قابل توجهی نقدینگی بدهیم که در بازار سرمایه قابل استفاده باشد.
معاون اقتصادی و سرمایه گذاری صندوق بازنشستگی کشوری گفت: این شرکتها همگی ضرررسان و یا از مزیت دهی خارج شده اند.
وی با بیان اینکه در بازار بیمه ای و سرمایه ورود پیدا می کنیم، افزود: یکی دیگر از وظایف هلدینگ مالی علاوه بر حراست و پایش ثروت صندوق، سبد گردانی بورسی است.
شهشانی پور ادامه داد: اینک سهام جزء و شرکت هایی را در اختیار داریم که قصد داریم از آنها خارج شویم . ارزش این سهام جزء جمعا دو هزارو 500 میلیارد تومان است که در بازار سهام احصاء کردیم و روز به روز قابل تغییر است.
وی تاکید کرد: البته این میزان بجز ارزش سهام شرکت آپادانا سرام است که از شرایط خوبی برخوردار است.
* مجوز راه اندازی بانک را نداریم
شهشانی پور با بیان اینکه اکنون هیچ مجوزی برای راه اندازی و ایجاد بانک به صندوق داده نمی شود، گفت: پیش تر مجوزی برای ایجاد بانک امیرکبیر را داشتیم اما از این امتیاز در زمان خودش استفاده نکردیم و اکنون با پیگیری های انجام شده دیگر قابلیت استفاده را ندارد.
* سرمایه گذاری در بخش پتروشیمی و نفت در اولویت اول
وی گفت: یکی از مزیت اصلی سرمایه گذاری ها برای ما آن است که بتوانیم در بخش بالادست و پایین دست در بخش نفتی و پتروشیمی سرمایه گذاری کنیم بنابراین سبد سرمایه گذاری ها را باید بنحوی آرایش دهیم که بتوانیم در پروژه های نفتی و گازی وارد شویم به همین منظور با طرح های کوچک و جزیی تلاش کردیم بازده این شرکت را بالاببریم.
شهشانی پور درباره سرمایه گذاری در بخش خریدهای خارجی صندوق بازنشستگی کشوری هم گفت: با توجه به آنکه عمده ساختار کلی کشوردر بخش هواپیمایی، پتروشیمی و نفت متمرکز است مجبوریم ارتباط خارجی داشته باشیم به همین منظور دفتری را در خارج کشور تشکیل دادیم که از کارشناسان خبره که از بازنشستگان مستقر در خارج کشور هستند.استفاده شده است. وی ادامه داد: تنها یک نفر از ایران در این دفتر منصوب کردیم.
* بازده بورسی سرمایه گذاری های صندوق بیش از بازده سودی بازار مشابه است
معاون اقتصادی و سرمایه گذاری صندوق بازنشستگی کشوری گفت: دریکسال گذشته در مقایسه ای که انجام شد سرمایه گذاری صندوق در بورس 16 و سه دهم درصد بوده است درحالی که در مقایسه با سرمایه گذاری صنعت مشابه لاین رقم حدود 15 درصد بوده است.
وی ادامه داد: در 5 سال گذشته نیز 175 درصد بازدهی در بخش سرمایه گذاری در بورس داشتیم در حالی که این رقم در صنعت مشابه 140 درصد بوده است.
شهشانی پور تاکید کرد: بازده دارایی های ما نسبت به سود به بهای تمام شده دارایی 39 درصد بوده و ارزش روز دارایی ها 16 درصد است که بازده مناسبی است و اگر این بازدهی ها با صنعت مشابه مقایسه شود سرمایه گذاری خوبی است. اما این سرمایه ها نقد نیست.
وی افزود: شرکت هایی که قرار است در بورس و فرابورس بفروش برسد از طریق فراخوان انجام خواهد شد و طبیعتا کشش برای فروش این شرکتها در بازار بورس وجود دارد که البته درصد ما بالا نیست.
شهشانی پور گفت: می توانیم دربازار بورس سهام خود را به صورت خرده فروشی و بتدریج عرضه کنیم .
معاون اقتصادی و سرمایه گذاری صندوق بازنشستگی کشوری گفت: ممکن است قیمت سهام ما روبه افول باشد که البته توسط تیم کارشناسی ارزیابی می شود و سپس با تصمیم گیری آن تیم عرضه خواهد شد.
وی تاکید کرد: استراتژی ما این است که مزایایی را برای سبد سهام قائل هستیم و رسالتی داریم که با رعایت اصول اخلاقی عرضه خواهیم کرد.
شهشانی پور درباره تفاهم نامه مشترک ایران و استانبول در بخش بورس گفت: حدود 2 ماه گذشته جلسه ای در استانبول درباره بورس برگزار شد؛ تفاهمنامه ای از قبل وجود داشت که از این فرصت استفاده کردیم برای اینکه بتوانیم بخشی از مزایای خود را توسعه دهیم.
وی ادامه داد: با مذاکرات انجام شده به این نتیجه رسیدیم راه باز است و انجام خواهد شد .
شهشانی پور گفت: استانبول برای ورود ایران در بازار بورس این کشور از ما خواسته است تا برای ورود، صورت های مالی شرکت پتروشیمی جم را توسط یکی از شرکت های بین المللی بررسی کند و بفرستد.
وی خاطرنشان کرد: قبل از تحریم ها چندین موسسه بین المللی این کار را انجام می داده است که اینک این امتیاز با تحریم ها لغو شده است . اکنون منتظریم از طریق موسسات مالی ایرانی این کار انجام شود تا بتوانیم این امتیاز را برگردانیم .