به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، روزنامه حامی دولت ابتکار به خودکفایی گندم حمله کرده است: : خودکفایی در تولید گندم به عنوان یکی از محصولات استراتژیک اگرچه برای کشور اهمیت دارد، اما آب به عنوان اصلی ترین منبع حیاتی کشور با کمبود بی سابقه ای مواجه است، که تردید برای جشن گرفتن یا مرثیه ثرایی خودکفایی در گندم را در اذهان باقی می گذارد.
جشن خودکفایی گندم از سال 1383 با برداشت 10 و نیم میلیون تن گندم آغاز شد و طی سال های بعد از آن باز هم تکرار شد...
حالا محمود حجتی که تجربه خودکفایی اواخر دولت اصلاحات در گندم را داشت، قصد دارد در دولت یازدهم نیز آن را تجربه کند، البته اینبار با نام «خوداتکایی» در دستور وزارت جهاد کشاورزی و دولت جدید قرار گرفت و هر ساله قیمت و میزان خرید تضمینی آن افزایش یافت؛ به گونهای که در سال ۱۳۹۳ بیش از ۶.۷ و در سال گذشته به ۸.۱ میلیون تن رسید.
از طرفی اما برخی از کارشناسان معتقدند اصرار ما بر خودکفایی محصولات می تواند خسارات جبران ناپذیری به منابع پایه و مهم کشور وارد کند.
پیش از این عیسی کلانتری در این خصوص گفته بود: امروز صحبت از خودکفایی نادرست است. کشور کشاورزی نیستم. یعنی برای توسعه اقتصادی نباید روی کشاورزی برنامه ریزی کنیم.92 درصد آب شیرین را بخش کشاورزی مصرف کرده است اما 11 درصد در تولید ناخالص داخلی سهم داشته است. به عبارتی 8 درصد آب شیرین برای 89 درصد مصرف شده است. تحقق افق1404 با وضعیت فعلی بسیار دشوار است.
باید دید در این شرایط تولید محصول استراتژیکی مانند گندم مهم است و یا نگهداری بیش از پیش منابع آبی کشور؟
علی اکبری نماینده مردم شیراز در مجلس شورای اسلامی در گفت و گو با خبرنگار اقتصادی «ابتکار» با اشاره به موضوع رابطه آب و تولیدات کشاوزی گفت: اگرچه امروز گندم به عنوان یک محصول استراتژیک به حساب می آید اما باید اولویت ما حفظ منابع مهمی مانند آب باشد.
وی افزود: خوشبختانه در برنامه ششم توسعه آب و محیط زیست به عنوان اولویت های اصلی کشور دیده شده است که امیدواریم در اجرا نیز موفق عمل کنیم.
عضو کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی، با بیان اینکه منابع پایه کشور به شدت آسیب دیده است، اظهار کرد: بخش عمده ای از تولیدات زراعی در 25 کالا حرف اول را زده و 40 درصد اشتغال استانی مانند فارس به کشاورزی مربوط است، اما متاسفانه طی سال های گذشته منابع پایه کشور و به خصوص استان فارس دچار آسیب شده است.
وی تصریح کرد: برخی از مشکلات ناشی از عدم مدیریت صحیح آب، هیچ وقت قابل حل نخواهد بود، برای مثال فرونشست هایی که در زمین های شرق و جنوب کشور پیش آمده است با هیچ میزانی از بارندگی قابل جبران نیست.اکبری ادامه داد: وضعیت در زیر زمین بسیار بحرانی است و خشک شدن تالاب ها در کشور خسارات جبران ناپذیری را به کشور وارد می کند، که همه ناشی از مدیریت غلط در برداشت بی رویه آب های زیر زمینی است.
نماینده مردم شیراز در مجلس شورای اسلامی همچنین به تبعات ناشی از بحران اشتغال کشاورزان اشاره کرد و افزود: در استان فارس روز به روز بحران مهاجرت روستائیان به کلانشهر شیراز جدی تر می شود، در حالی که باید همه تلاشمان را برای حفظ نیروی انسانی در این مناطق انجام دهیم.
وی یادآور شد: الزامی برای خودکفایی نباید داشته باشیم در عین حال از شیوه های مکانیزه کشاورزی و بهره وری مناسب آب برای تولید استفاده کرده تا هم به پایداری اشتغال و هم منابه آبی کشور کمک کرده باشیم...
عیسی کلانتری پیش از این هشدار داده بود اگر کاهش استحصال آب شکل نگیرد،باید 70 درصد مردم کشور را ترک کنند. باید دید تا چه میزان امکانات کشور برای تولید و بهره وری مناسب آب فراهم است؟ آیا برای رسیدن به خود اتکایی تولیدات محصولات راهی به جز مصرف منابع آبی فراوان مانند سال های گذشته نیز وجود دارد؟