به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، در ابتدای نشست کمیسیون تسهیل تجارت و توسعه کسبوکار اتاق تهران، محسن بهرامی ارض اقدس، که ریاست کمیسیون را برعهده دارد، با اشاره به تغییرات اخیر در راس سازمان توسعه تجارت، ضمن تقدیر از تلاشهای ولیاله افخمیراد، رئیس سابق این سازمان برای مجتبی خسروتاج که به تازگی تصدی سازمان توسعه تجارت را برعهده گرفته است، آرزوی توفیق کرد.
نقیزاده نیز که به نمایندگی از راهآهن در این نشست حضور یافته بود، از راهاندازی خط ریلی از شهر ایبوی چین- ایران خبر داد و گفت: بازرگانان میتوانند برای حمل کالا از این خط ریلی بهره بگیرند.
علیاکبر خدایی، دبیرکل اتحادیه صادرکنندگان آبزیان ایران نیز به ممنوعیت صادرات مستقیم آبزیان به چیناشاره کرد وگفت: به دلیل نبود قراردادهای قرنطینهای میان ایران و چین، ما اکنون آبزیان را به صورت غیرمستقیم و از طریق ویتنام به این کشور صادر میکنیم. قرار است وزیر کشاورزی چین که مهرماه به ایران میآید، در این باره مذاکراتی صورت گیرد. از این رو درخواست انجمن این است که حل این مساله جزو درخواستهای اتاق تهران نیز باشد.
خدایی با اشاره به سمیناری که اخیرا با محوریت تجارت با روسیه برگزار شده است، گفت: آنچه در این سمینار مطرح شد این بود که حجم تجارت ایران و روسیه نامناسب و نامطلوب است و یکی از دلایل این مبادلات اندک این است که اطلاعات از بازار ایران به میزان کافی وجود ندارد.
علیرضا کلاهیصمدی دیگر عضو کمیسیون، با اشاره به اینکه صادرات خدمات فنی و مهندسی به عراق همچنان با چالش مواجه است، گفت: در پیش گرفتن سیاست تنوعبخشی به بازارهای صادراتی، سیاست خوب و مطلوبی است اما نباید به این بهانه، بازارهای فعلی مانند عراق نادیده انگاشته شود.
وی پیشنهاد کرد که ایجاد خط اعتباری برای پشتیبانی مالی صادرکنندگان در دستور کار قرار گیرد. کلاهی همچنین گفت: وزارت صنعت، معدن و تجارت، بدون نظرخواهی از بخش خصوصی و در توافق با شرکت ملی مس، با دو درصد افزایش قیمت تولیدات این شرکت موافقت کرده است. در حالی که این شرکت از رانتهای دولتی استفاده میکند و به صنایع پاییندستی نفعی نمیرساند.نتیجه آنکه ما مواد اولیه مورد نیاز خود را با قیمتی نازلتر از خارج وارد میکنیم.
علیرضا سیاسیراد، دبیرکل انجمن سنگ آهن نیز گفت: دو سه صنعت استراتژیک که زنجیره کامل آن در کشور وجود دارد، مورد مطالعه قرار گیرد تا مدل بهینه حکمرانی در آنها و سهم بازیگران مختلف در آنها احصا شده و به دولت اعلام شود.
در ادامه این جلسه، با توافق اعضا مقرر شد، موضوع تحرکات تازه عربستان برای منصرف کردن شرکای اروپایی ایران در انعقاد قرارداد با بنگاههای مورد بررسی بیشتری قرار گیرد.
مهدی شریفی نیکنفس یکی از اعضای کمیسیون تسهیل تجارت و توسعه صادرات اتاق تهران، با اشاره به برخی کارشکنیهای عربستان در مقابل اجرایی شدن برجام گفت: نشریه المانیتور اخیراً در گزارشی به این مساله اشاره کرده است که عربستان عوامل خود را به اتاقهای بازرگانی کشورهای اروپایی فرستاده و با ترفندهای مختلف قصد دارد بخش خصوصی این کشورها را از انعقاد قرارداد با ایران منصرف کند.
شریفی نیکنفس تاکید کرد که باید برای این تحرکات چارهای اندیشیده شود و دیپلماسی اقتصادی کشور برنامهای برای مقابله با این فضاسازی داشته باشد. برهمین اساس، محمدرضا بختیاری معاون امور بینالملل اتاق تهران، گفت: ظاهراً واقعیت فراتر از آن چیزی است که در خبرها آمده است.
دستگاه دیپلماسی ایران نیز در مقابل این اقدام عربستان، دستورالعملهایی را خطاب به نمایندگیهای خود صادر کرده است. همچنین به نظر میرسد بهرغم تلاشهای صورت گرفته توسط فرستادگان عربستان، آن دسته از شرکای تجاری که دیرباز با ایران همکاری داشتهاند، چندان تحت تاثیر تبلیغات نادرست و جهتدار عربستان قرار نگیرند.