گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، در اردیبهشت ماه سال 87 در مجلس شورای اسلامی گزارشی مبنی بر تخلف بیش از یکصدهزار میلیارد ریالی در گمرک قرائت شد. این تخلفات در زمینه ترخیص کالا، پرداخت مالیات ها، نحوه واگذاری انبارهای گمرک، فروشگاه های شاهد، شرکت تعاونی مصرف گمرک و قرارداد های آن با شرکت های دیگر از جمله اتحادیه صادرکنندگان فرش و عدم پاسخگویی مناسب به مردم بود.
در شهریورماه سال 90 پرونده تخلفات تعدادی از کارکنان یکی از گمرک های کشور تشکیل شد و بنا بود به آن رسیدگی شود. همچنین در این ماه یکی از دغدغه های مهم و اصلی نمایندگان مجلس مبارزه با کارگزاران متخلف گمرکی بود.
در اردیبهشت ماه سال 92 اتفاق های عجیبی در عرصه گمرکی کشور افتاد. 144 خودروی لوکس به صورت غیرقانونی و از طریق پروانه های سرقت شده در گمرک از کشور خارج شدند و همچنین اسناد تخلفات بسیار بزرگ گمرکی آریا نیز در رسانه ها منتشر شد که به وضوح تخلفات مسئولان گمرک را نشان می داد.
در فروردین ماه سال 93 پرونده تخلف 90 میلیارد تومانی گمرک بوشهر تشکیل شد.
در تیرماه سال 94 نیز تعدادی از کارکنان گمرک چابهار به اتهام رشوه، اختلاس و قاچاق دستگیر شدند.
در تیرماه امسال بزرگترین محموله قاچاق در کشور که شامل 210 کانتینر بود توسط نیروی انتظامی کشف شد. محموله ای که تماما از گمرک رسمی جمهوری اسلامی ایران عبور کرده بود.
در شهریورماه همین امسال 9 کانتینر مهر ترخیص خورده و آماده ورود به کشور در دل گمرک شهید رجایی کشف شد و مسئولان گمرک اظهار بی اطلاعی کردند. همچنین در همین ماه پرونده تخلف 10 تا 15 نفر از کارکنان گمرک پرویزخان کرمانشاه که تخلفی به اندازه 15 هزار میلیارد تومان تشکیل و آنها بازداشت شدند.
احتمالا مانند همیشه مسئولان گمرک از تمام این تخلفات اظهار بی اطلاعی محض می کنند.
این تخلفات تنها قسمت خیلی کوچکی از تخلفات و قاچاق های کشف شده ای که از گمرک کشور عبور کرده اند بود. چقدر از اجناس قاچاق هستند که حتی کشف و ضبط نمی شوند و به راحتی هم از مرز رسمی کشور وارد می شوند.
طبق آمار میزان تخلفات در گمرک نه تنها نسبت به دولت قبل کاهش نیافته است بلکه بزرگترین محموله قاچاق که کشف شد نیز مربوط به این دولت بود.رئیس گمرک جمهوری اسلامی ایران در دی ماه سال 93 گفته بود که آمار تخلفات گمرک قابل توجه نیست. با توجه به پیش دستی وی در ایجاد جریان رسانه ای کشور در خصوص کشف 210 کانتینتر و بزرگترین محموله قاچاق بعد از انقلاب و مصادره به مطلوب کردن این موضوع، همگان فهمیدند که کرباسیان قدرت خوبی در بدست گرفتن جریان رسانه ای کشور دارد و به همین علت تا شخصی حقیقی یا حقوقی انتقادی از گمرک می کند سریع در موضع انفعال فرو می رود. نمونه آن مهران مدیری و برنامه دورهمی.
در برنامه دورهمی مجری به درستی با بیانی طنز واقعیات و تخلفات گمرک را برای یکبار به مردم به صورت شفاف بیان کرد و پس از آن سیل بیانیه ها و جوابیه ها بود که به سوی این برنامه و مجری آن روانه شد.
مسعود میرکاظمی وزیر اسبق بازرگانی در خردادماه سالجاری به صورت شفاف منشا بسیاری از کالاهای قاچاق را عدم نظارت و قانون شکنی گمرکی ها دانست و رئیس جمهور را دعوت کرد تا یکبار از نزدیک گمرکات کشور را ببیند تا به واقعیات قاچاق پی ببرد.
بهتر است مسئولان گمرک به جای پرداختن به حواشی و تشویش اذهان عمومی به بررسی عملکرد دستگاه خود بپردازند و واقعایت را با مردم در میان بگذارند. گمرکی که مساحت بسیاری ندارد اینچنین دچار مشکل است وای از زمانیکه کشور را به دست این افراد گمرکی دهند.