به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو، سید حسن هاشمی روز یکشنبه در مراسم روز جهانی غذا (16 اکتبر) و مراسم اعطای نشان ایمنی سلامت با توجه به اخباری که در روزهای اخیر درباره روغن پالم منتشر شده است، افزود: غذای روح از غذای جسم مهمتر است اما ما در جامعه ای زندگی می کنیم که اخبار دروغ و کذب در آن زیاده شده است و این اخبار دروغ جامعه را دچار تردید می کند.
طی روزهای گذشته برخی رسانه ها، سخنان وزیر بهداشت درباره روغن پالم را که دو سال پیش درباره افزودن این روغن در لبنیات مطرح شده بود، در مقابل سخنان رئیس جمهوری در مالزی که ورود هیئتی کارشناسی از مالزی برای ارائه توضیحاتی درباره این روغن را خواستار شده بود، قرار دادند.
وی ادامه داد: خدا شاهد است که شمر، هم نماز می خواند و هم قرآن را از حفظ بود اما قدرت چیزی است که باعث شد نادرشاه چشم فرزند خود را درآورد.
وزیر بهداشت خطاب به خاطیان گفت: حیا کنید. من تعجب می کنم که چرا قوه قضاییه با این افراد که دروغ پراکنی می کنند، برخورد نمی کند و چرا وارد عمل نمی شود.
هاشمی تاکید کرد: اگر من دچار خطا شوم اولین نفری هستم که در همان روز محاکمه می شوم اما برخی افراد هستند که وقتی این تریبون لعنتی به دستشان می افتد هر چه دلشان بخواهد می گویند حتی در خصوص مذاکرات هسته ای و برجام هم اظهار نطر می کنند و اذعان می کنند که برخی از مذاکره کنندگان دچار خیانت شده اند.
وی اضافه کرد: ما انقلاب اسلامی را راحت به دست نیاورده ایم و کسانی که علیه انقلاب اسلامی فعالیت و کارشکنی کرده اند، کاری برای انقلاب انجام نداده اند.
وزیر بهداشت با اشاره به اینکه در کشور شاخص داریم ولی فقیه داریم و دولت داریم گفت : بارها از امام (ره) و مقام معظم رهبری شنیده ایم که تضعیف دولت تضعیف نظام است باید سخنان کسانی که تهمت می زنند و اگر هم وابسته به هر نهادی باشند بررسی شود.
**سرانه مصرف شکر در ایران بالاتر از سرانه جهانی است
وزیر بهداشت در بخش دیگری از سخنانش گفت: آمار جهانی نشان می دهد سرانه مصرف شکر در ایران طی 10 سال گذشته حدود 26.9 بوده اما در 10 سال گذشته رشد افزاینده ای داشته و حداقل 3 کیلوگرم بیشتر از سرانه جهانی است.
وی با بیان اینکه مواد غذایی ناسالم و نادرست ضررهای بزرگی به سلامت، اقتصاد و جامعه وارد می کنند، افزود: اشاعه فرهنگ تولید غذای سالم و امنیت غذایی یعنی دسترسی آحاد جامعه به غذای ایمن و سالم از ارکان توسعه عدالت محور بوده و سرلوحه کار دولت است.
هاشمی با بیان اینکه تا سال 1399، 75 درصد مرگ و میرها بر اثر بیماری های مزمن به تغذیه مربوط است، تصریح کرد: در بیماری های چاقی، دیابت و قلب و عروق که بشر امروز از آنها رنج می برد، به دلیل مصرف نادرست مواد غذایی است که بخش اعظم این مرگ و میرها در کشورهای توسعه نیافته اتفاق می افتد.
وی با اشاره به 5 عامل خطر که جان ایرانیان را تهدید می کند، گفت: رژیم غذایی، فشار خون با حدود 10 میلیون نفر مبتلا، چاقی 9 میلیون نفر، کم تحرکی 18 میلیون نفر و دیابت، 5 عاملی هستند که سلامت جامعه را تهدید می کنند.
وزیر بهداشت گفت: سرانه مصرف شکر هم اکنون در ایران حدود 30 کیلوگرم است که آمار جهانی نشان می دهد سرانه مصرف در ایران 10 سال پیش تر حدود 26.9 بوده اما در 10 سال گذشته رشد افزاینده ای داشته و حداقل 3 کیلوگرمبیشتر از سرانه جهانی است.
وی با بیان اینکه در مصرف نان بالاترین مصرف کننده در دنیا هستیم، افزود: حدود 10 درصد کودکان در کشور به سوء تغذیه مبتلا هستند اما با این وجود ملت پرخوری هستیم و باید در میزان کالری دریافتی و افزایش تحرک که امری ضروری در سلامتی همه رده های سنی است بیشتر مراقبت کنیم.
وزیر بهداشت با بیان اینکه به رغم شعارهایی که دادیم هنوز بیشتر روغن کشور ما وارداتی است گفت: سرانه روغن در کشور حدود 17.5 کیلوگرم بوده در حالی که سرانه جهانی حدود 12.5 کیلوگرم است، این موضوع زمانی که در مورد شیوه مصرف بررسی می شود بیشتر با سایر کشورها اختلاف داریم.
وی ادامه داد: 1.5 میلیون دلار برای واردات روغن هزینه می شود در سال 2005 دهمین کشور وارد کننده روغن بودیم. در مورد روغن پالم قبل از دولت یازدهم سال 91 و 92 واردات حدود 750 هزار تن بود و در بعضی از لبنیات روغن پالم که بسیار مضر است استفاده می شد.
**واردات روغن پالم در سال گذشته 40 درصد کاهش داشت
وزیر بهداشت با بیان اینکه حدود یک سال است که در مواد لبنی ما روغن پالم وجود ندارد، گفت: روغن پالم تنوع زیادی دارد در گذشته نوع مرغوب آن وارد کشور نمی شد با حمایت رئیس جمهوری میزان واردات در سال گذشته به 40 درصد یعنی 420 هزار تن کاهش در سال 93و94 پیدا کرده و در شش ماهه سال 95 به 180 هزار تن رسیده است.
هاشمی افزود: عوارض واردات پالم از 5 درصد به 26 درصد افزایش یافت که درآمد این حوزه به خزانه دولت واریز می شود.
وی با اشاره به فعالیت های شورای عالی امنیت سلامت و غذای کشور گفت: جهت اشاعه فرهنگ ارتقای رژیم غذایی و اصول ایمنی تصمیماتی باید اتخاذ شود که فشار خون، چاقی و چربی در کودکان کمتر شده و دندان های آنها کمتر پوسیده شود همچنین با تغییر سبک زندگی شاهد کاهش 15 درصدی مرگ های زودرس باشیم.
وی ادامه داد: باید تا سال 99 به کشوری الگو در مدیترانه شرقی تبدیل شویم تبلیغ استفاده از شیر مادر ، استفاده از شیر، افزایش مصرف میوه و سبزیجات و سیاستگذاری در مواد شیرین و شور، کاهش دریافت نمک و مصرف چربی های غیر اشباع از اقداماتی است که باید در دست کار قرار گیرد.
وزیر بهداشت اظهار کرد: با تشویق شرکت هایی که اقدامات موثری در سلامت غذا دارند باید به سلامت مردم کمک کرد.
وزیر بهداشت با اشاره به برچسب گذاری روی محصولات غذایی اظهار کرد: برچسب گذاری یکی از اقدامات خوب برای انتخاب محصول خریداری شده مردم است البته یکی از اشکالات این برچسب ها این است که 90 درصد اطلاعات نوشته روی آنها به قدری کوچک است که فقط مواد مفید قابل تشخیص است و به عنوان مثال از روی طعم محصول می توان تشخیص داد که این ماده غذایی شور است و در آن نمک مصرف شده نه از روی برچسب آن.
در این همایش از یکی از شرکت ها که 60 محصول برای بیماران دیابتی دارد تشویق ویژه شده است قدردانی شد .
همچنین در این همایش از شرکت های برتر در صنایع غذایی با اهدای لوح و اعطای نشان ملی ایمنی سلامت قدردانی شد و همچنین دوخواهر دانش آموز دوقلو نیز دراین آیین وزیر بهداشت را رسما به پیاده روی سلامت در پارک پردیسان که فردا به مناسبت روز جهانی غذا برگزارمی شود دعوت کردند .