به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، دومین مناظره علمی از سلسله مناظرههای محصولات تغییر یافته ژنتیکی(تراریخته) عصر امروز با همت انجمن علمی دانشجویی مهندسی زراعت و اصلاح نباتات دانشگاه تهران و بسیج دانشجویی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران مستقر در استان البرز برگزار شد.
در بخشی از این مناظره حسن علیزاده عضو هیأت علمی دانشگاه تهران طی سخنانی اظهار داشت: ما باید با این موضوع به صورت علمی برخورد کنیم و تاکید دارم که همه تکنولوژیهای جدید یکسری امیدها و یکسری نگرانیهایی را در ابتدای راه به همراه دارد و این دانش نیز مستثنی نیست.
وی افزود: بحث محصولات تراریخته ابتدا برای مقاومت در برابر علفهای هرز مطرح شد و دومین دلیل نیز بحث تغیر سیستم بود. این در حالی است که ما برای مقابله با علفهای هرز و علفکشها میتوانیم از راهکارهای دیگر استفاده کنیم و نیازی نیست به این راهکار که ممکن است آسیبهای زیادی به همراه داشته باشد، عمل کنیم.
عضو هیأت علمی دانشگاه تهران تصریح کرد: البته تاکید دارم که نمیتوان کارهای علمی و تحقیقاتی را تعطیل کرد و باید در این زمینه به عنوان دانشی که میتواند در آینده برای راهگشا باشد، تحقیق و پژوهش داشته باشیم.
علیزاده گفت: بنابراین در حال حاضر با تحقیقات علمی موافق هستم، اما با وارد کردن محصولات تراریخته به کشور و مصرف آن موافق نیستم.
وی بیان داشت: همه موادی که در زندگی انسانها مصرف میشود، پتانسیل سمی دارد، مانند نمک. اما هیچ کس نمیگوید که مصرف این محصولات خطرناک است. ما باید توجه داشته باشیم که مهم میزان مصرف ما است و اگر مصرف بیش از اندازه، باشد، آن زمان سمی بودن محصولات اهمیت پیدا کرده و به جان انسانها آسیب میزند.
عضو هیأت علمی دانشگاه تهران افزود: امروز مشکل ما افزایش بیرویه مصرف محصولات تراریخته است. از سال 1995 تا 2014 میزان مصرف این محصولات دوازده برابر شده است. در این مدت سطح زیر کشت دوازده برابر نشده، بلکه مصرف انسانها افزایش یافته است.
علیزاده گفت: همان طور که گفته شد، ابتدا این بحث برای مقابله با علفهای هرز مطرح شد و با استفاده از این شیوه دیگر کشاورزان زمین را شخم نمیزدند. عدم شخم زدن زمینهای کشاورزی، علفهای هرز را افزایش داده و این افزایش منجر به افزایش استفاده از این شیوه شده است.
وی بیان داشت: وقتی که از این شیوه استفاده میکنیم و ژن مقاوم به علفهرز به گیاهان منتقل میشود، از نظر اقتصادی برای کشاورز مقرون به صرفه است، اما باید به صورت صحیح و با در نظر گرفتن شرایط علمی این کار انجام شود.
عضو هیأت علمی دانشگاه تهران افزود: بنابراین ما با اصل تکنولوژی هیچ مشکلی نداریم و باید حداکثر گسترش را داشته باشیم و حتی جلوتر از خارجیها برویم، اما باید شرایط را هم در نظر گرفت.