به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، روزنامه اصلاحطلب اعتماد در مطلبی نوشته است: چالش عرضه محصولات پتروشيمي خارج از بورس انگار تمامشدني نيست. پروندهاي مهم و البته پرحاشيه كه همچنان باز است و مخالفان و موافقان هربار آن را به يك سو ميكشند. دو گروهي كه با وجود كشمكشهاي زياد موفق به اخذ تصميم واحد نشدهاند.
همين تازگي محمدرضا نعمتزاده، وزير صنعت، معدن و تجارت كه از او به عنوان پدر پتروشيمي ايران نيز ياد ميشود، طي نامهاي از حسن روحاني، رييسجمهور درخواست كرد كه بار ديگر موضوع عرضه محصولات پتروشيمي خارج از بورس را بررسي كرده و درباره آن تصميمگيري واحد و نهايي كند...
از سوي ديگر عظيم ثابت، كارشناس بورس و بازار سرمايه نيز با اشاره به اينكه نميتوان بورس را به عنوان يك بازار شفاف ناديده گرفت، به «اعتماد» ميگويد: عرضه محصولات پتروشيمي در بورس به عنوان يك بازار شفاف ميتواند دست بسياري از دلالان اين بازار را از سودجوييهايي كه موجب ايجاد سودا در بازار ميشود، جلوگيري كند. بنابراين با خروج اين محصولات از بورس بيم بازگشت دلالان به اين بازار وجود دارد.
او ادامه ميدهد: البته نميتوان كاهش تنوع محصولي و كاهش بازه قيمتي محصولاتي كه در بورس عرضه ميشوند را ناديده گرفت.
بر اساس گفتههاي ثابت در راستاي خصوصيسازي بايد حضور بخش دولتي در اقتصاد را كاهش دهيم. يكي از اين روشها رونق بورس است. اما اينكه عرضه محصولات پتروشيميها خارج از بورس چه تبعاتي دارد قابل بحث و بررسي است. به طور كلي خروج اين محصولات از بورس ميتواند به رونق بازار آن كمك كند مشروط بر اينكه بورس به عنوان نهادي نظارتي و كنترلكننده قيمت محصولات به قوت خود باقي بماند. چراكه عملكرد اين نهاد در تمام زمينهها از جمله قيمتگذاري شفاف است. البته تا زماني كه عضو سازمان تجارت جهاني نباشيم، نميتوانيم قيمتگذاري مناسبي براي محصولات پتروشيمي كه اغلب آنها در بازارهاي بينالمللي عرضه ميشوند، داشته باشيم.
اين گفتهها در شرايطي مطرح ميشود كه به گفته شاپور محمدي، رييس سازمان بورس نامه وزير صنعت به رييسجمهور پيش از اين در شوراي رقابت بحث و پاسخ داده شده است و اغلب ابهامها با تعامل وزارت اقتصاد بين سازمان بورس و وزير صنعت حل و فصل و جاي نگراني نخواهد داشت. چرا كه ايرادهاي وزير صنعت ناشي از تفاوت برداشت است.