به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری دانشجو به نقل از روزنامه لبنانی البناء، تشکیل دولت جدید لبنان قبل از آغاز سال جدید میلادی دستاوردی برای این کشور بود، دستاوردی برای دوره جدید لبنان و سعد حریری نخست وزیر و ساختارهای سیاسی در این کشور. تشکیل دولت لبنان پیام اساسی مبنی بر این نکته بود که لبنان کشور توازن هاست و این توازن ها بخشی از واقعیت این کشور هستند.
دولت جدید واقعگرایی رئیس جریان المستقبل و تسلیم شدن نسبی وی دربرابر موازنه های قدرت موجود و موفقیت در تحقق هدف برای تبدیل شدن به نخست وزیر این کشور را ثابت کرد. مجموعه این عوامل باعث تحقق اهداف شخصی و سیاسی در لبنان میشوند.
تشکیل دولت جدید لبنان تنها چند روز قبل از کریسمس و یک ماه و 18 روز پس از انتخاب میشل عون به عنوان رئیسجمهور لبنان انجام شد. وی وعده داده بود که دولت وحدت ملی در لبنان تشکیل میدهد و به وعده خود وفا کرد.
دیوار تشکیل دولت ملی در لبنان البته حزب الکتائب را در خارج از خود نگاه داشت، چرا که این حزب خود را شایسته دستیابی به پستی وزارتی می دید و به وزیر مشاور رضایت نمی داد. حریری سعی کرد این جریان را نیز در دولت 5 ماه خود با یک پست وزیر مشاور قانع کند، اما این اتفاق نیفتاد و تمامی رایزنیهای وی با سامی جمیل به شکست منجر شد. با این وجود رئیس جریان المستقبل نخواست به نفع متحد خود در 14 مارس از یکی از پستهای وزارتی خود چشمپوشی کند. جریان المستقبل به پنج پست وزارتی شامل وزارت ارتباطات برای جمال جراح، وزارت کشور برای نهاد مشنوق، وزارت فرهنگ برای غطاس خوری ، وزارت کار برای محمد کباره و معین المرعبی وزیر مشاور در امور آوارگان دست پیدا کرد، اما با این وجود هرگز به فکر اعطای یکی از این وزارتخانهها به حزب الکتائب نیفتاد.
غیر از خارج ماندن حزب الکتائب، سایر مسائل در حد و اندازه های پیش بینی های صورت گرفته بود. سهم شیعیان بین نبیه بری رئیس جنبش امل و رئیس پارلمان لبنان و حزب الله تقسیم شد. حزبالله یکی از پستهای وزارتی خود را به حزب قومی و اجتماعی سوریه داد و علی قانصو از این حزب به عنوان وزیر مشاور در امور مجلس و نمایندگان انتخاب شد. مقاومت لبنان با محمد فنیش در وزارت ورزش و جوانان و حسین الحاج حسن در وزارت صنایع در دولت باقی ماند. رئیس مجلس لبنان ششمین پست وزارتی را به دکتر عنایة عزالدین تنها وزیر زن کابینه داد و او را به عنوان وزیر مشاور در امور توسعه اداری منصوب کرد. این در حالی بود که حریری جان اوغاسبیان سیاستمدار مرد وابسته به المستقبل را به عنوان وزیر مشاور دولت در امور زنان انتخاب کرد.
نبیه بری علی حسن الخلیل را در تصدی پست وزارت امور مالی ابقا کرد. وی پست وزارت کشاورزی را به غازی زعیتر از بقاع سپرد و وزرات حملونقل و اشتغال عمومی را به یوسف فنانیوس داد.
رئیس حزب دمکراتیک وزارت مهاجرین را در اختیار گرفت تا سهمیه ای متفاوت از حزب سوسیالیست ترقیخواه پیدا کند که وزارت تربیت را برای مروان حماده و یک وزیر مشاور برای ایمن شقیر در نظر گرفته بود.
سهمیه حزب نیروهای لبنانی از آغاز مأموریت سعد حریری مشخص بود. سمیر جعجع بیار ابو عاصی را کاندیدای وزیر مشاور در امور اجتماعی ، غسان حاصبانی را معاون رئیسجمهور و وزیر بهداشت و ملحم ریاشی را به عنوان وزیر امور رسانه ها قرار داده بود و میشل فرعون نیز وزیر مشاور در امور برنامهریزی شد. وزیر گردشگری نیز به معاون حزب طاشناق یعنی آویدیس گیدانیان رسید.
مهمترین سهم از تشکیلات دولت به رئیسجمهور رسید، وی سلیم جریصاتی را به وزارت دادگستری و یعقوب صراف را به وزارت دفاع و بیار رفول را به عنوان وزیر مشاور در امور ریاست جمهوری و نقولا توینی را به عنوان وزیر مشاور در امور مبارزه با فساد منصوب کرد.
توجه به این نکته ضروری است که جریصاتی و الصراف روابط و مناسبات بسیار ویژهای با حزبالله لبنان دارد. الصراف به رویکردهای ملیگرایانه خود معروف است، او بخشی از تیم امیل لحود در دولت سال 2006 بود. جریصاتی نیز بخشی از همین تیم بود. وی از مخالفان سرسخت اقدام فواد سنیوره نخست وزیر وقت لبنان در دور زدن جریانهای سیاسی داخلی در روند موافقت با تشکیل دادگاه بینالمللی حریری بود. حزبالله لبنان وزیر دادگستری را بخشی از روند مقاومت و مردی مناسب در جایگاهی متناسب می داند.
حضور اسامی افرادی نظیر عبدالرحیم مراد و فیصل کرامی در تشکیلات دولت، باعث جلوگیری از مخالفت اهل تسنن با این تشکیلات شده است. ساختار سهمیه ای جریان آزاد ملی برای اولین بار شاهد یک وزیر از اهل تسنن یعنی طارق الخطیب از منطقه الخروب است که وزارت محیط زیست را برعهده دارد. جبران باسیل بار دیگر به عنوان وزیر خارجه منصوب شده و سزار ابو خلیل وزیر انرژی و آب و رائد خوری وزیر اقتصاد و تجارت شده است.
عکس یادگاری دولت جدید لبنان چهارشنبه آینده رأس ساعت 12 انداخته خواهد شد و پس از آن نشست شورای وزیران برگزار خواهد شد. درخواست حریری برای تدوین بیانیه وزارتی و سخنرانی مراسم تحلیف از برنامه های این نشست است. انتظار میرود سخنرانی انجام شده در مراسم تحلیف به عنوان برون رفتی معقول برای جریانهای سیاسی حاضر در کابینه مورد استفاده قرار گیرد.
ازآنجاکه کابینه لبنان تشکیل شده است، باید پرونده قانون انتخابات از مجلس نمایندگان به شورای وزیران انتقال داده شود. حریری در سخنان خود از تریبون کاخ بعبدا اعلام کرد که نسبیت را در قانون جدید انتخابات رعایت خواهد کرد. احتمال دارد جریانهای سیاسی هشت مارس با پیشنهاد ارائه شده از سوی نبیه بری موافقت کنند، اما محافل تیم هشت مارس اعتقاد دارند صرفاً انجام اصلاحات ریشهای متضمن پروژه های سه جانبه ای است که باعث تخلیه محتوای این قانون می شود. در همین رابطه حریری در پاسخ به سؤال خبرنگار روزنامه البناء در حاشیه نشست با هیئت فراکسیون تغییر و اصلاح مبنی بر اینکه قانون نسبیت میتواند افراطگرایان در میان اهل تسنن را به پارلمان برساند، تزلزل از خود نشان داد.
یک منبع برجسته سیاسی در این زمینه به روزنامه البناء گفت که برنده تحولات کنونی لبنان، سید حسن نصرالله دبیر کل حزبالله است. شورای وزیران اعلام شده با وجود حضور برخی جریانها و افراد برجسته المستقبل در این شورا از جمله حمادة در آن، بار دیگر عمق انسجام و هماهنگی بین میشل عون و متحدان وی در 8 مارس را ثابت کرد. به این ترتیب محور مقاومت حضوری تأثیرگذارتر با وزن و تاثیرگذاری و حضور بیشتر در کابینه خواهد داشت.