به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، در پی این اعلام نخستوزیر استرالیا با تماس با سران برخی کشورهای عضو این قرارداد تجارت آزاد تلاش کرد تا تداوم اجرای این قرارداد را در دستور کار کشورها قرار دهد.
به گفته مقامات استرالیایی خروج آمریکا از این قرارداد شکست سختی برای آنها محسوب میشود اما باید تلاش کرد تا اجرای آن بدون حضور آمریکا نیز ادامه یابد.
ملکوم تورنبل نخستوزیر استرالیا اعلام کرده است که شب گذشته با نخستوزیر ژاپن درباره خروج آمریکا از قرارداد ترانس پسیفیک صحبت کرده است.
شینزوآبه نخستوزیر ژاپن در سخنان خود بر لزوم تداوم حضور آمریکا در قرارداد ترانس پسیفیک تاکید کرده است و اعلام کرده که حضور آمریکا در این قرارداد بسیار بااهمیت است.
نخستوزیر استرالیا همچنین مذاکراتی با مقامات نیوزیلند و سنگاپور در این باره انجام داده است. تورنبل در سخنان خود افزود: شکی نیست که خروج آمریکا از قرارداد ترانس پسیفیک شکستی بزرگ برای این قرارداد محسوب میشود اما ما همچنان به ایجاد اشتغال برای شهروندان استرالیایی متعهد بوده و بر لزوم تداوم اجرای قرارداد تجارت آزاد شراکت ترانس پسیفیک متعهد هستیم.
دونالد ترامپ که روز گذشته خروج آمریکا از این قرارداد را به طور رسمی کلید زد پیشتر اعلام کرده بود ادامه حضور آمریکا در این قراردادها رشد اشتغال در این کشور را تهدید میکند.
این در حالی است که کشورهای آسیایی عضو این پیمان از جمله ژاپن در حال تلاش برای متقاعد کردن آمریکا برای ادامه حضور در این پیمان هستند.
این قرارداد در ابتدا با هدف محدود کردن توسعه نفوذ اقتصادی و نظامی چین در جهان و منطقه شکل گرفت. بنا به گفته جایانت منون کارشناس ارشد اقتصادی بانک توسعه آسیایی بدون حضور مشوق بزرگ بازار آمریکا اجرای این توافق بسیار سخت خواهد بود.
منون با اشاره به تلاشهای استرالیا برای تداوم اجرای این قرارداد گفت: بسیار شرمآور است که کشوری که خود پیشتاز شکلگیری و اجرای این توافق بود باعث فرو ریختن آن شود.
بنا به کوئیچی هاگیودا یکی از وزرای ارشد ژاپن تداوم اجرای توافق تجارت آزاد ترانس پسیفیک در هالهای از ابهام قرار دارد چرا که به نظر نمیرسد ژاپن پس از خروج آمریکا از این قرارداد به اجرای آن ادامه نخواهد داد.
ژاپن و آمریکا 75 درصد از کل تولید ناخالص داخلی کشورهای عضو قرارداد تجارت آزاد شراکت ترانس پسیفیک در اختیار دارند. روز گذشته نیز گزارشاتی منتشر شد که نشان میداد چین برای جایگزین شدن به عنوان جانشین آمریکا در این قرارداد اعلام آمادگی کرده است.
برخی از اعضای این قرارداد نیز به دنبال جایگزین کردن چین پس از خروج آمریکا هستند چرا که با توجه به بزرگ بودن اقتصاد چین این مسئله میتواند بخشی از آسیب وارده ناشی از خروج آمریکا از این قرارداد را جبران کند.