به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری دانشجو؛ نخستین نشست خبری صالحی امیری، وزیر فعلی ارشاد دولت یازدهم صبح امروز و در جمع اصحاب رسانه برگزار شد.
صالحی در ابتدای این نشست اعلام کرد: ۱۰۰روزی از حضور من در این وزارت می گذرد و بر خود واجب می دانستم به مردم گزارش عملکرد بدهم.
او ادامه داد: گفتمان ما در ادامه گفتمان مقام معظم رهبری است.عقلانیت فرهنگی، انسجام فرهنگی، دیانت فرهنگی، تنوع فرهنگی چهار شاخصه آن است حفظ ثبات فرهنگی در دستور کار ما است زیرا معتقدیم با جنجال نمی شود کار فرهنگی کرد و شما اهالی رسانه ما را در این هدف همراهی کنید.
وزیر ارشاد افزود: تجمیع منابع و فرصت ها و جشنواره های فرهنگی در تهران ناعادلانه است لذا توزیع عادلانه منابع فرهنگی در تمام کشور رویکرد دیگرمان است. کشور فقط تهران و تهران تمام کشور نیست.
صالحی امیری افزود: گفتگوی فرهنگی امر دیگری است که من بر آن تاکید دارم و برای رسیدن به اعتدال فرهنگی باید به گفتگو برسیم. هدف گفتگو ایجاد فضای عقلانی و اعتدال است و بدون گفتگو وفاق فرهنگی ایجاد نمی شود.
وی همچنین تأکید کرد: ما به همه نحلههای فرهنگی احترام میگذاریم و همه گرایشات فرهنگی در دایره انقلاب اسلامی از حقوق برابر برخوردار هستند. گفتمان حاکم گفتمان مقام مغظم رهبری است و ما وفادار به گفتمان ایشان هستیم. تجمیع منابع و فرصت ها و جشنواره های فرهنگی در تهران ناعادلانه است لذا توزیع عادلانه منابع فرهنگی در تمام کشور رویکرد دیگرمان است.
صالحی امیری گفت: در حوزه موسیقی توجه به موسیقی محلی و بومی در حوزه هنر و توجه به هنر بومی جزو سیاست های ما در زمینه عدالت فرهنگی است.
وی اصل دیگر از فعالیت خود را تلاش برای احساس امنیت فرهنگی نامید و گفت: ایجاد امنیت بیان و قلم وظیفه ما است.
وزیر ارشاد با تأکید بر اصل پرهیز از تصدی گری گفت: این اصل را به صورت جدی دنبال می کنیم و امور را به صنوف واگذار می کنیم. در طول برنامه ششم همه امور اجرایی فرهنگ و هنر را به صنوف واگذار می کنیم و سیاستگذاری، حمایت و نظارت برعهده ما می ماند.
صالحی امیری ادامه داد: شورای فرهنگ عمومی فعال تر می شود و به ویژه این شورا در استانها فعال می شود. تدوین نظام های صنفی برای هنر و رسانه در دستور کار است. ما در حال نهایی کردن سازمان نظام رسانه ای در دولت هستیم که به مجلس برود.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با بیان اینکه حوزه اختیارات اصحاب رسانه تقویت می شود و معاونت مطبوعاتی ما هدف سیاستگذاری، نظارت و حمایت را دنبال می کند گفت : خانه سینما، خانه تئاتر و خانه موسیقی در حال همکاری با ما هستند تا لایحه سازمان نظام هنری را تدوین کرده و به مجلس بفرستیم. دولت آقای روحانی بر اساس وعده انتخاباتی خود به تدریج همه امور را به نهادهای صنفی واگذار می کند که ایجاد دو سازمان نظام هنری و رسانه ای از نمودهای آن است.
جشنواره فیلم فجر امسال در تراز انقلاب اسلامی بود
وی همچنین درباره جشنواره های فجر امسال گفت: این جشنواره یک رقابت است، نباید به حاشیه ها توجه کرد؛ اعمال عدالت در همه تصمیم گیری ها وجود داشت؛ بنده به عنوان وزیر با هیچ گونه از داوران صحبت نکردم؛ در هفته اتی برندگان سیمرغ و هیئت داوران و عوامل برپایی جشنواره را دعوت کرده ایم که تشکری از آنها داشته باشیم. در کل به نظرم جشنواره های فجر امسال در تراز انقلاب بودند ولی منکر کاستی ها نیستیم. انکار کاستی ها جهل است.
وی افزود: در ابلاغیهای که به معاونت سینمایی داشتم اعلام کردم باید به نوعی شفافسازی انجام دهیم؛ هم در اقدامات مالی و هم در زمینه غیرمالی. این یک ضرورت برای اصحاب فرهنگ و هنر است. مردم محرمترین طبقه هستند و هیچگونه ابهامی برای بنده قابل پذیرش نیست. امسال جشنواره خوبی داشتیم اما با این نگاه که نیازمند هستیم در ساختار و شکل جشنواره تغییراتی ایجاد کنیم. سینمای ما محصول انقلاب اسلامی است و نباید با چند مسئله کوچک کام مردم را تلخ کنیم. سینمای ما باید به سمت حرفهای شدن حرکت کند. این طبیعی است که عدهای به مرحله نهایی جشنواره راه یابند و عده ای راه نیابند. من نه در داوریها و نه در انتخابها هیچ مداخلهای نداشتم، هیچ صحبتی با داوران نکردم، تنها برای هفته آینده برندگان سیمرغ داوران و هیئت انتخاب را دعوت کردهام تا دیداری با هم داشته باشیم. من نیز همچون اصحاب رسانه در شب اختتامیه مطلع شدم که چه کسی برنده است و اکنون کمیتهای را تعیین کردم تا نقدها و حاشیهها را بررسی کند؛ البته باید بگویم برخی از نقدها غیراخلاقی بود و عدهای تلاش کردند تا تشویش ایجاد کنند.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی افزود: ما باید نقش خانه سینما را به تدریج در جشنواره پررنگ کنیم. ما باید بپذیریم که جوان گرایی اتفاق افتاده است. جوانها امروز در سینمای ایران حضور فعالی پیدا کردند. ما باید به سمت توسعه زیرساختهای سینما به طور جدی حرکت کنیم، چرا که نیازمند تقویت زیرساختها هستیم. در ابتدای دولت 300 سالن سینما در کشور فعال بود که اکنون به 480 سالن رسیده و تاپایان سال به 500 سالن خواهد رسید.
صالحی امیری همچنین در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه شما اظهارنظری داشتید که 10 فیلم فمینیستی و دارای گرایشهای خاص از جشنواره امسال کنار گذاشته شده است، در این باره توضیحاتی ارائه کنید، گفت: درباره حذف فیلمها برداشت ناصحیح از صحبتهای من شد من گفتم در مقابل فرمایش یکی از مراجع نظام که نسبت به ورود فیلمهای فمینیستی دغدغه داشتند من تأکید کردم که در حوزه داوری و انتخاب اعمال شود این به معنای مداخله نیست من در فرآیند داوری و انتخاب هیچگونه مداخلهای نداشتم به طور کلی در سیاستهای کلان نظام و ارشاد فیلمهایی که خشونت، سیاهنمایی و تخریب خانواده را مدنظر قرار دهند، مورد تأیید ما نیست.
صالحی امیری در پاسخ به پرسش دیگری درباره دلیل لغو سفر گنجینه موزه هنرهای معاصر به خارج گفت:همکاری با موزه های بزرگ جهان و برگزاری نمایشگاه های خارجی در دستور کار ما است و تفاهمنامه هایی هم همچون گذشته امضا و اجرایی می شود. در مورد ارسال آثار گنجینه به برلین یک ابهام حقوقی وجود داشت که من آن را با حقوقدانان بررسی کرده ودرنهایت تصمیم گرفتم تا رفع ابهام های حقوقی این سفر لغو شود.
وی ادامه داد: این مساله را به کمیسیون فرهنگی دولت ارجاع دادیم که رییس این کمیسیون بنده هستم و پس از بررسی و تصویب در این کمیسیون و تصویب در دولت آنگاه درباره این سفر تصمیمگیری و اطلاع رسانی می شود.در این مسیر هیچنوع فشار وتوصیه ای نبوده و اساسا سیاست دولت عمل قانونی است ولاغیر.
وزیر ارشاد همچنین در خصوص اعمال نفوذ دولت برای تعطیلی برنامه سینمایی هفت پاسخ داد: شان وزیر این نیست که در امور ارگان ها و نهادهای دیگیر دخالت کند. رئیس صدا و سیما اگر قرار باشد به توصیه بنده عمل کند من توصیه های زیادی دارم! آنچه من در مورد این برنامه ابراز کردم همان نظر رسمی بود که منتشر شد. بنده در مورد برنامه هفت اعلام کردم این برنامه جشنواره را تخریب می کند و تخریب جشنواره به زیان فرهنگ جامعه است. الان هم تاکید میکنم رفتار برنامه هفت غیر حرفه ای و غیر اخلاقی بود، اما عملکرد جشنواره باعث شد که این برنامه نتواند رویکردش را تداوم ببخشد. بنده اعلام میکنم به عنوان وزیر ارشاد هیچ گونه دخالت مستقیمی در امور مربوط به جشنواره فجر نداشته ام.
افزایش دو براری بودجه تئاتر حتما محقق خواهد شد
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در پاسخ به سوال دیگری درباره وعده افزایش بودجه تئاتر تا رقم ۱۰ میلیارد گفت: تئاتر هنر اصیل و جدی است. سال ۹۱میانگین اجرای تئاتر در تهران در هر شب ۲۰ اجرا بود ولی امسال و قبل از جشنواره تئاتر فجر ۹۰تا ۱۱۰ اجرا بود ولی این شب ها به ۱۲۰تا ۱۴۰ اجرا رسیده است. رویکرد ما تقویت بودجه تاتر استانها است و بودجه تاتر در سال ۹۶ دوبرابر می شود و حتما محقق می شود.
در ادامه باز هم سوالی درباره سفر گنجینه موزه هنرهای معاصر تهران مطرح شد که صالحی امیری در پاسخ گفت: تمام جزییات این پرونده شفاف است و با ایجاد ابهام مساله را غامض نکنید.تا امروز هیچ اثری از کشور خارج نشده است. وزیر خارجه وقت آلمان در نامه ای به آقای ظریف سلامت این سفر و آثار را تضمین کرد ولی باز هم ما تصمیم گرفتیم در دولت مساله بار دیگر بررسی شود و پرونده در دست بررسی کمیسیون فرهنگی دولت است و تصویب دولت مبنای عمل ما خواهد بود، تا الان دولت هیچ تصمیمی نگرفته و تصمیم دولت برای ما لازم الاجرا است ولی ارسال آثار بخشی از دیپلماسی فرهنگی دولت محسوب می شود.
همچنین وزیر ارشاد در پاسخ به پرسشی مبنی بر عملکرد وزارت ارشاد در راستای جلوگیری از ولنگاری فرهنگی که مطالبه مقام معظم رهبری است گفت: نوع نگاه ما در خصوص عملکردمان نفی ولنگاری و نفی تحجر در اندیشه ها است. ما هر دوی این دغدغه ها را هم زمان با هم پیگیری می کنیم. در خصوص مطالبات مقام معظم رهبری نیز در وزارت ارشاد کارگروه ویژه ای برای بررسی تبیین و یافتن راهکار عملی در خصوص مطالبات ایشان در حوزه فرهنگ تشکیل شده و ما به این نکته توجه ویژه ای داریم.
با هر گونه سختگیری در حوزه فرهنگ و هنر مخالفم
صالحی امیری در پاسخ به پرسش دیگری مبنی بر اینکه «طرح مجدد عدم سختگیری در حوزه نشر مشخصا در حوزه ممیزی بیشتر شبیه به یک شو و مانور انتخاباتی است چرا که این موضوع در بدو ورود آقای جنتی وزیر پیش از شما هم طرح شد ولی با عدم حرکت در این مسیر گاهی کتاب هایی را شاهدیم که متعجب کننده است که آیا ممیزی صورت گرفته یا نه!آیا تنها مشکل نشر ممیزی است؟ مشکل تیراژ و موارد مطرحه در این راستا به نظر میرسد مهمتر باشد. برای این مشکلات چه برنامهای دارید؟» بیان کرد: ما با هر گونه سختگیری در حوزه از جمله حوزه نشر مخالفیم. این به معنای عدم نظارت نیست. ما در وزارتخانه بر این باوریم که جامعه به رشد و بلوغ لازم برای رعایت خطوط قرمز نظام رسیده است.
وی ادامه داد: اما این به معنای عدم نظارت نیست. سوءبرداشتی که از حرفهای بنده شد، این بود که ما بر این باوریم که جامعه فرهنگ و هنر برای رعایت خطوط قرمز نظام بالغ شده و الان در بهترین شرایط تعاملی با اصحاب فرهنگ و هنر هستیم. سخن من این بود که ما به دلیل آنکه باید در چارچوب قانون عمل کنیم، مجبور به اعمال نظر هستیم. اما میزان اعمال نظارت بر کتاب به کمترین میزان خود پس از انقلاب اسلامی رسیده و دلیل آن هم آشنایی اصحاب فرهنگ با خطوط زرد و قرمز نظام است.
او با تأکید بر اینکه قطعا موضوعاتی همچون نظام جمهوری اسلامی، مقام معظم رهبری، وحدت و ایران جزو خطوط قرمز ما هستند، اضافه کرد: تاکنون امسال بیش از ۶۷ هزار مجوز صادر کردهایم که بیش از ۴۵۵ هزار مورد آن چاپ اول است و از این تعداد حدود ۵۶۶ مورد اعمال نظارت شدهاند که آن هم به دلیل طرح مباحثی در زمینه ایجاد تفرقه میان اقوام یا فُرُق اسلامی و نیز محتوای خشونتآمیز بود.
صالحی امیری همچنین در بخش دیگری از این نشست به ارکسترها اشاره کرد و ادامه داد: موسیقی در کشور ما دارای مرز مشخصی است. یک درصد موسیقی در کشور ما اجرای کنسرت است و این یک درصد نباید صدر مطالبات باشد.
عربستان دیه شهدای منا را بدهد؛ حجاح را اعزام می کنیم
صالحیامیری در مورد سیاست وزارت ارشاد در قبال اعزام زائران به حج گفت: سیاست رسمی نظام برگزاری حج با عزت، کرامت و امنیت است. از این منظر در صورتی که دولت عربستان شرایط حداقلی ما در راستای عزت، کرامت و امنیت حجاج و پرداخت دیه به شهدای منا بپذیرد و پرداخت کند، امسال حجاج را اعزام میکنیم.