به گزارش گروه خبرنگار اقتصادی خبرگزاری دانشجو، «محمدرضا خانی» روز یکشنبه در نشستی خبری برای رفع ابهام ها برای مشتریان و رد شایعه های منتشره درباره ورشکستگی بانک سرمایه افزود: 21 بدهکار کلان این بانک که بیشتر صاحبان شرکت های کاغذی هستند با عزم بانک برای مبارزه با آنها اقدام به شایعه پراکنی کرده اند.
وی گفت: کلاهبرداران و بدهکاران بانکی تا سال گذشته که عزم بانک مبارزه نبود کاری با ما نداشتند اما از زمان آغاز مبارزه، شایعه سازی شدت گرفت.
خانی با بیان اینکه فرصت اعلام شده برای پرداخت بدهی بدهکاران تا ساعت 16 امروز (یکشنبه) است، خاطرنشان کرد: همین امر سبب شد شایعه ورشکستگی از عصر چهارشنبه گذشته شدت یابد تا شاید بتوانند بر این موضوع اثر بگذارند.
مدیرعامل بانک سرمایه شایعه بحث ادغام و ورشکستگی مطرح شده در باره این بانک را ناشی از تعیین مهلت بانک برای برگرداندن مطالبات دانست و گفت: روند مبارزه با فساد توسط این بانک ادامه خواهد یافت و چنین شایعه هایی بر این روند اثر گذار نیست.
به گفته وی، با هماهنگی نهاد های نظارتی بدهکاران تا ساعت 16 فرصت دارند برای پرداخت اقدام کنند و پس از آن اقدام های لازم انجام می شود.
خانی از کم اثربودن رواج شایعه مذکور بر روند فعالیت بانک خبر داد و گفت: تعداد کمی از مشتریان نسبت به خروج سرمایه خود اقدام کردند که امروز با آگاهی از شایعه بودن اقدام به برگشت سرمایه کردند.
مدیرعامل بانک سرمایه مشتریان این بانک را هوشمند توصیف کرد و گفت: مشتریان تحت تاثیر شایعه قرار نخواهند گرفت و پس از استعلام از بانک مرکزی و اطمینان از عملکرد، دوباره به بانک سرمایه اعتماد کردند.
به گفته وی، ایجاد شایعه در باره عملکرد بانک تا زمانی که مبارزه با فساد در برنامه بانک هست ادامه خواهد داشت.
خانی از دستگیری و بازداشت تعدادی از بدهکاران کلان این بانک خبر داد و بیان کرد: برخی از آنها بدهی خود را نقدی برگردانده اند و برخی هم املاک مرغوبی برای وصول مطالبات معرفی کرده اند که این امر هم در نتیجه فشار نهاد های نظارتی بوده است.
خانی میزان مطالبات غیر جاری بانک را 73 هزار میلیارد ریال عنوان کرد و گفت: از ابتدای امسال 13هزار میلیارد ریال آن وصول شده است.
به گفته وی، حدود پنج هزار میلیارد ریال نیز در دو ماه اخیر وصول شده است.
مدیرعامل بانک سرمایه از دریافت سه تا چهار هزار میلیارد ریال املاک مرغوب بابت بدهی خبر دارد ابراز امیدواری کرد: امروز نتیجه خوبی از تعیین فرصت عاید بانک شود.
38 درصد سهامداران از بخش خصوصیاند.
مدیرعامل بانک سرمایه با بیان اینکه 38 درصد سهامداران از بخش خصوصی هستند، گفت: این افراد تسهیلات دریافت کردهاند اما این منابع معوق شده و به جای آن اموال مرغوبی را به بانک معرفی کردند در حال تسویه و تهاتر است.
مدیر عامل بانک سرمایه با اشاره به اقدامات قضایی این بانک گفت: همه بانکها در ابتدا با مذاکره وارد میشوند و پس از آن به مرحله هشدار میرسد ما نیز تمامی این راهکارها را انجام دادهایم. در این راستا از مهرماه که مذاکرات آن با برخی از افراد به نتیجه نرسیده بود نتایج عیانتر شد اما در حال حاضر با بدهکارانی که پول خود را نقدا بپردازند کاری نداریم در غیر اینصورت تحت تعقیب قرار میگیرند.
وی گفت: خوشبختانه در حال حاضر سهامداران به تیم مدیریتی جدید این بانک اعتماد کرده و به یقین رسیدهاند که هدف مبارزه با فساد است این در حالی است که هیئت مدیره زمانی که شایعات را میشنوند بلافاصله آن را مورد بررسی قرار میدهد.
وی در مورد سهام بانک سرمایه در بورس گفت: بانک سرمایه ابتدا با شفافسازی و هماهنگی با نهادهای نظارتی بنا دارد تا طی 2 سال افزایش 600 درصدی سرمایه داشته باشد که در انتظار مجوز بانک مرکزی هستیم و این افزایش سرمایه به اطلاع ذینفعان بانک خواهد رسید.
وی گفت:هر روز منابعی وارد و یا خارج از بانک میشود اما آن چه مهم است پایان روز گذشته عملکرد همه شعب ما مثبت بوده و این شایعات آثار مخربی در پی نداشته است.
مدیرعامل بانک سرمایه در مورد سودآوری سال 95 این بانک گفت: شفاف سازی عملکرد بانک سرمایه نیازمند مسائل خاص در اندازهگیری صورتهای مالی است هر چند گزارشگری بانکها بر اساس IFRS چالش ها را زیاد کرد و بخشی از تاخیر در صورتهای مالی متوجه کل بانکها است که نتوانستند اطلاعات را به درستی ارائه دهند که ما نیز مشکلات خاصی در اندازهگیری عملکرد در شفافسازی داشتیم که به شیوه و اجرای دقیق بخشنامه بانک مرکزی برمیگردد.
وی گفت: یکی از معضلات بانک سرمایه تغییر پی در پی مدیر عامل این بانک بود که بیشترین آسیب را به بانک سرمایه وارد کرد و بدهکاران کلان این بانک در عزل و نصبهای مدیرعامل بانک سرمایه نقش پررنگی داشتند.
وی در مورد برنامه بانک سرمایه در سال آینده گفت: فعالیتهای ارزی خود را گسترش خواهیم داد که در فروردین ماه اعلام خواهد شد.
خانی در خصوص شرکت توسعه قشم افزود: آنچه بین بانک سرمایه و این شرکت صورت گرفته ادامه روند خط اعتباری بوده زیرا بانک سرمایه تنها بانکی است که مبارزه با فساد را علنا آغاز کرده و ما معتقدیم درصد مطالبات معوقه ما نسبت به بانکهای دیگر بالا نیست و بدهکاران ما در همه بانکها بدهکارند و تنها در بانک سرمایه بدهی ندارند.
وی گفت: بدهکاران کلان بانک سرمایه اشخاص حقوقی هستند که پشت آنها اشخاص حقیقی قرار دارند و با ثبت شرکتهای صوری و اعلام تعدادی از اسامی افراد به راحتی هزینه کرده و شایعات را مدیریت میکنند.
وی در خاتمه گفت: وصول مطالبات هدف اصلی بانک سرمایه است و با شناسایی بدهکاران آخرین اقدامات قضایی در دست اجرا است و دل نگرانی وجود ندارد.
اشتباه محاورهای در اعلام سود ۲۴ درصدی
مدیرعامل بانک سرمایه در پاسخ به پرسش خبرنگاری که گفت روز گذشته شعب شما وعده سود 24 درصدی به مشتریان میدادند که مصداق نرخشکنی است، گفت: این اشتباهی است که در زبان محاوره صورت گرفته و نقل قول شعب است. سود بانکها علیالحساب است، ما به رؤسای شعب گفتهایم که شما مشاور مالی و اقتصادی مشتریان هستید، و لذا به مشتریان بگویید اگر سپرده شما در این مسیر صحیح هدایت شود، چه نرخ سودی را برای آن میتوان پیشبینی کرد.
خانی ادامه داد: بانک سرمایه در پرداخت سود علیالحساب تابع مقررات بانک مرکزی است، در عین حال سود قطعی بسته به عملکرد بانک دارد.
وی همچنین در پاسخ به اینکه چرا زمانی که با مدیران متخلف در هیات مدیره حضور داشتید، بحثی از فساد مطرح نمیکردید، گفت: من از ابتدای امسال وارد هیأت مدیره بانک سرمایه شدم و از 4 مهرماه به عنوان مدیرعامل فعالیت دارم. فلسفه حضور هیأت مدیره، وصول مطالبات بود، ما به شناسایی بدهکاران پرداختیم و اقدام قضایی آخرین اقدام در نظام بانکی است.
خانی گفت: هنوز هم اعلام میکنم سایر بدهکاران اگر پول بانک را بدهند، دست از تعقیب قضاییشان برمیداریم.
وی همچنین از بخشودگی جرایم دیرکرد بدهکاران بانک سرمایه در صورت تسویه بدهی خبر داد.
ارائه صورتهای مالی سال 94 و پیشبینی عملکرد سال 95 در روزهای آتی
زارعی معاون فنی بانک سرمایه نیز در خصوص تأخیر بانک سرمایه در ارائه صورتهای مالی به بورس و شفافسازی گفت: بانک سرمایه بر شفافسازی تأکید داشته و ظرف روزهای آتی، شفافسازی به نحو احسن انجام میشود.
وی ادامه داد: اما شفافسازی به تنهایی کافی نیست و برنامه مدیریت را هم باید به بازار سرمایه اعلام کنیم.
زارعی وعده داد افزایش سرمایه 600 درصدی بانک سرمایه طی دو سال انجام خواهد شد و مسئولان بانک در حال حاضر منتظر دریافت مجوز از بانک مرکزی هستند.
وی همچنین در پاسخ به پرسش خبرنگار فارس که گفت: شما در گذشته هم وعده شفافسازی و شناسایی سود داده بودید که این وعدهها محقق نشد و این تأخیر از عواملی بود که به شایعه ورشکستگی بانک سرمایه دامن زد، اظهار داشت: اتفاق دیروز ربطی به شناسایی سود ندارد، در عین حال الزام بانکها به ارائه صورتهای مالی براساس مدل IFRS و تأخیر در ارائه صورتهای مالی متوجه کل بانکها بوده است.
وی ادامه داد: بخش دیگر مربوط به شفافسازی خاص بانک سرمایه است که طی روزهای آتی صورتهای مالی سال 94 و پیشبینی عملکرد سال 95 را اعلام خواهیم کرد.
زارعی در پاسخ به این پرسش که در حالی که وضعیتهای صورتهای مالی شما مشخص نیست، چگونه در شعب خود به مشتریان وعده سود 24 درصدی میدهید، گفت: صورتهای مالی سال 94 ابهامی ندارد و مبحث اندازهگیری و شناسایی سال 95 در حال حاضر مورد بحث است.