گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو - سید مصطفی موسوی نژاد: قاچاق کالا یکی از عوامل برهم زننده اشتغال، تولید و سایر عرصههای اقتصادی کشور میباشد. برای مبارزه مناسب با قاچاق کالا باید ابتدا عوامل موثر بر رخ دادن قاچاق را شناسایی نمود. متغیرهای مختلف و موثر در زمینه قاچاق کالا را میتوان بدین ترتیب دستهبندی نمود.
این متغیرها عواملی هستند که بستر و شرایط وقوع فعل قاچاق را به صورت کلی تسهیل ساخته و به آن دامن میزنند. این عوامل عبارتند از:
منظور از قاچاقچیان اصلی در اینجا اقدامکنندگان، افراد اصلی و رده اول قاچاق کالا هستند که با استفاده از سرمایه و امکانات خود تصمیم به وارد کردن یا خارج کردن قاچاق کالا میگیرند. این افراد لزوما دانه درشتها نیستند، بلکه طراحان و عاملان رده اول هستند که با سرمایه خود دست به این کار میزنند. متغیرهای موثر بر این حوزه عبارتند از:
این متغیرها به عواملی اشاره میکنند که فعل کارگران و عوامل قاچاقچیان اصلی یعنی فعل افراد رده دوم را که معمولاً شامل کارگران، باربران، کولبران، رانندگان، انبارداران و واسطه ها میشوند، تحت تاثیر قرار میدهند. اینها کسانی هستند که از قاچاقچیان اصلی این مزد دریافت میکنند. متغیرهای موثر بر این حوزه عبارتند از:
در سطح سوم قاچاق کالا، توزیعکنندگان و عرضهکنندگان قرار دارند. رفتار این افراد به عنوان خریدار، عمدهفروش، خردهفروش و عرضهکننده کالا به مصرفکنندگان نهایی، بخش مهمی از قاچاق کالا را تشکیل میدهد. این عوامل عبارتند از:
در این قسمت در واقع به علت مصرف کالای قاچاق توسط مردم اشاره میشود. این متغیرها عبارتند از: