یک کارشناس اقتصادی حامی دولت هشدار داد افزایش قیمت سوخت، افزایش ۷ درصدی تورم را به دنبال دارد.
به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو؛ فرشاد مؤمنی در سلسله سخنرانیهای بررسی بودجه ۹۷ تصریح کرد: افزایش قیمت سوخت ۴۰۰ هزار فرصت شغلی را از بین میبرد. به گزارش ایلنا، مؤمنی با اشاره به برنامه ششم، توسعه گفت: آنچه تحت عنوان برنامه ششم توسعه به تصویب رسید یکی از بیکیفیتترین برنامهها در طول تاریخ برنامههای ایران بود و شرایط به گونهای است که همه چشمها به سمت برخورد دولت با مسئله بودجه است. مؤمنی با تأکید بر اینکه هیچ عاملی به اندازه نحوه رابطه دولت و ملت تعیین کننده نیست گفت: هر کشوری که به سمت توسعه حرکت کرده با مردم خود صادق بوده و تنها با اعتماد و همکاری متقابل میتوان کشور را ارزان اداره کرد.
وی گفت: هر نوع ملاحظه غیر کارشناسی و غیر ملی در مجلس در خصوص لایحه بودجه سال ۹۷ مشکلات غیر قابل برگشتی به دنبال خواهد داشت.
مؤمنی تصریح کرد: کارشناسان معتقدند افزایش قیمتها فروپاشی بسیاری از مشاغل را به دنبال دارد و بین ۳۸۰ تا ۴۰۰ هزار فرصت شغلی با افزایش قیمت سوخت از بین خواهد رفت. وی گفت: در تحقیقی که مرکز پژوهشهای مجلس انجام داده گفته شده با افزایش بهای بنزین حدود ۷ درصد تورم ایجاد میشود، اما در مقابل محمد باقر نوبخت مدعی است افزایش بهای سوخت تنها ۲ / ۴ درصد تورم به همراه دارد. از منظر اقتصاد سیاسی این سیاست در عین حال که معیشت مردم را بهم ریخته فقر را هم بیشتر و بنگاههای تولیدی را هم با مشکل مواجه کرده است. وی افزود: یکی از مهمترین پیامدهای افزایش قیمتها تشدید بحران در بخشهای مولد است که با افزایش هزینههای تولید بلافاصله شاهد تعمیق وابستگی به خارج از کشور و افزایش واردات کالاهای مصرفی خواهیم بود. وی گفت: بنده ۱۷ مورد سرنوشتساز از عدم شفافیت سند بودجه را شناسایی کردم، از سال ۹۱ تا ۹۷ بودجه عمومی دولت ۲ / ۷ برابر شد و در همین دوره درآمد حاصل از خدمات قضائی ۵ / ۶ برابر و درآمد حاصل از خدمات درمانی ۵ / ۴ برابر شد. وی خاطرنشان کرد: در سند لایحه بودجه سال ۹۷ رقم پیشبینی شده برای مالیات بر ثروت ۳۵ هزار میلیارد تومان و رقم مربوط به مالیات بر مستغلات ۱۲ هزار میلیارد تومان برآورد شده است همچنین هزینههای مربوط به خسارتها و جریمههای رانندگی با ضریب ۷۰ درصد ۷۷ هزار میلیارد تومان پیشبینی شده که از مجموع این اعداد مشخص است که جهتگیری ضد توسعهای به نفع غیر مولدها وجود دارد. مؤمنی گفت: میتوان با تعیین مالیات مثلاً ۱۰ درصد بر روی خودروهای ۱۰۰ میلیون به بالا اثر ضد انگیزشی برای مافیای خودروهای وارداتی بوجود آورد، اما به نظر میرسد منافع ثروتمندان برای دولت اهمیت بیشتری دارد تا بقای فرودستان.
وی گفت: وزیر راه مدعی است با افزایش نرخ سوخت میزان تصادفات رانندگی کم خواهد شد، اما آیا افزایش نرخ سوخت افزایش حمل و نقل عمومی را هم به دنبال دارد؟ رشد قیمت حاملهای انرژی، قطع یارانه ۳۰ میلیون نفر، افزایش بهای نان و دلار رکود تورمی را تشدید کرده و فشار بر طبقه ضعیف را بیشتر میکند.
مؤمنی گفت: پیشنهاد ما این است که مجلس تا زمانی که دولت پیوست اجتماعی برای پیامدهای اجتماعی سال ۹۷ ارائه نکرده هیچ کدام از این افزایش قیمتها را تصویب نکند و تا زمانی که استانداردی برای این موضوع تجویز نشده وعدههای بیپایه و فشارهای غیرعادی بر مردم وارد نشود.