رئیس جمهور گفت: از سال ۹۷، هر بودجهای که به هر دستگاهی تخصیص میدهد یا پرداخت میکند، باید بلافاصله در سایت اعلام کند تا همه مردم بدانند!
گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو؛ تعریفهای متفاوتی تاکنون از واژه پوپولیسم ارائه شده که وجه مشترک آنها را میتوان در "عوام فریبی" خلاصه کرد.
عوام فریبی بر بستر ناتوانی آحاد جامعه در پیگیری دقیق موضوعات رخ میدهد، زیرا آحاد جامعه زمان و توان لازم را برای دقیق شدن و پیگیری همه موضوعات ندارند. سیاستمداران و جریانهای سیاسی نیز با آگاهی از چنین ضعفی درصدد کسب حمایت آحاد جامعه بر میآیند. رفتار عوام فریبانه شاید راهبرد مناسبی در کوتاه مدت برای مدیریت افکار عمومی باشد، اما در بلند مدت نتیجهای جز رسوایی ندارد؛ زیرا واقعیت جریان دارد و همیشه استوار است و پوشاندن آن برای مدت زمان طولانی میسر نیست. به عنوان مثالی در این رابطه میتوان به سخنان رییس جمهور در اجلاس ملی گزارش اجرای حقوق شهروندی اشاره نمود. روحانی در این اجلاس گفت:
«باید خادم و نماینده خودتان را نقد کنید. راجع به بودجهها مردم صحبت میکنند و میگویند فلان دستگاه چرا باید اینقدر پول بگیرد. این حق مردم است. مردم دارند مقایسه میکنند، میگویند فلان دستگاه فرهنگی اینقدر میلیارد تومان بودجه برایش گذاشتید. اعتراض میکنند و میگویند چرا اینقدر زیاد؛ اهلاً و سهلاً همه چیز با مردم است.
مجلس شورای اسلامی و دولت نماینده مردم هستند. نظرات مردم در رأس است. اگر مردم میگویند این پول زیاد است، اگر نظر عمومی مردم این است، نمیخواهم بگویم یک نفر تا ۱۰ نفر، اگر فهمیدیم نظر عام مردم این است، نظر مردم، اکثریت مردم اگر چیزی میگویند، درست میگویند، حق با آنهاست. حق با دولت نیست، حق با ملت است.
یک فهرست بلندبالایی بود در جدول ۱۷ بودجه که فقط پول از ما میگرفتند، اول سال به آنها پول میدادیم، یک روز هم اگر دیر میشد، اعتراض میکردند که چرا دولت پول ما را نداده و چرا دیر داده است. بعد میگوییم این پول را کجا صرف کردید، میگفتند به شما ربطی ندارد. پولی دادید به ما، خداحافظ شما، ما هر کجا بخواهیم صرف میکنیم.
نمیخواهم گله کنم که بگویم بعضی از آن پولها صرف تخریب دولت میشد، آن را نمیخواهم بگویم، چرا که به نظرم مهم نیست. اما این پول کجا خرج شد و رفت. الان پشت همین تریبون، به وزیر اقتصاد و به خزانه دستور میدهم، از سال ۹۷، هر بودجهای که به هر دستگاهی تخصیص میدهد یا پرداخت میکند، باید بلافاصله در سایت اعلام کند تا همه مردم بدانند.
مردم باید بدانند که پول خزانه به چه کسی، به کدام نهاد و دستگاه داده میشود. اگر دستگاهی، عمومی غیردولتی است، این دستگاه از مردم و خزانه پول، عوارض و مالیات نمیگیرد، البته اشکال ندارد، خودشان جایی با پول خودشان کار کنند، اما اگر بنا شد از خزانه یعنی از بیتالمال و جیب مردم پولی بگیرد، باید گزارش بدهند و به مردم بگویند این پول را چه کردند و کجا خرج کردند.»
به جملات زیر دوباره دقت کنید:
اهلاً و سهلاً همه چیز با مردم است!
اگر فهمیدیم نظر عام مردم این است، نظر مردم، اکثریت مردم اگر چیزی میگویند، درست میگویند، حق با آنهاست. حق با دولت نیست، حق با ملت است!
از سال ۹۷، هر بودجهای که به هر دستگاهی تخصیص میدهد یا پرداخت میکند، باید بلافاصله در سایت اعلام کند تا همه مردم بدانند!
اگر بنا شد از خزانه یعنی از بیتالمال و جیب مردم پولی بگیرد، باید گزارش بدهند و به مردم بگویند این پول را چه کردند و کجا خرج کردند!
برای اینکه بدانیم وقتی از پوپولیسم صحبت میکنیم دقیقا منظورمان چیست مجبوریم با طرح چند سوال به استقبال این مفهوم برویم. سوالاتی که قطعا شخص رئیس جمهور به خوبی میداند دغدغههای فکری قشر اعظم جامعه است ولی با شعار درست نمیشود و جوابی برایشان یافت نمیشود.
نظر اکثریت مردم در رابطه با انصراف از یارانه چه بود؟
نظر اکثریت مردم در در رابطه با گران شدن حاملهای انرژی چیست؟
ما به التفاوت افزایش قیمت حاملهای انرژی مگر بنا نبود در یارانهها لحاظ شود؟ در این ۵ سال با توجه به چنین افزایشی چرا رقم یارانه تغییری نکرده است؟ چرا میخواهید همین را هم حذف کنید؟
این مابه التفاوت در جیب چه کسی میرود، این پول را چه کردند و کجا خرج کردند؟ روی کدام سایت نحوه هزینه کرد دستگاهها و افزایش حاملهای انرژی به مردم گزارش داده میشود؟
اهلا و سهلا! نظر مردم در رابطه با قطع یارانهها در سال ۹۷ چیست؟