کد خبر:۶۵۵۷۷۱
رئیس مرکز امور حقوق بین‌المللی رئیس جمهوری در مشهد:

برجام یک سند سیاسی است و معاهده نیست

رئیس مرکز امور حقوق بین المللی رئیس جمهوری گفت: برجام یک سند سیاسی است و معاهده نیست، برجام سندی است که برای رفع تحریم‌های هسته‌ای وضع شده است.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجو از مشهد، محسن محبی در برنامه «آیا تحریم‌های جدید آمریکا نقض برجام است» که به همت انجمن علمی حقوق دانشگاه فردوسی مشهد در دانشکده علوم اداری این دانشگاه برگزار شد، با بیان اینکه تحریم‌ها برای ایجاد هم زیستی مسالمت‌آمیز در جامعه بین المللی حق مشروع شورای امنیت است، گفت:، اما شورای امینت باید در ایجاد این تحریم‌ها یکسری ملاحظات مانند توسعه کشور‌ها و حقوق بشر دوستانه را رعایت کند.

محبی افزود: با وجود این‌که در قعطنامه‌های شورای امنیت بر توجه به توسعه و حقوق بشر دوستانه اشاره شده است؛ اما در عمل چنین اتفاقی نمی‌افتد.

وی بیان کرد: همچنین اشخاصی که مورد تحریم قرار می‌گیرند، باید فرصت دفاع از خود را داشته باشند که این را در حقوق بین الملل نمی‌بینیم فقط ساز وکاری در تحریم‌ها برای این منظور پیش بینی می‌کنند.

رئیس مرکز امور حقوق بین المللی رئیس جمهوری در ادامه سخنان خود به تحریم‌های یک جانبه آمریکا و اروپا علیه ایران اشاره و خاطرنشان کرد: کشور‌های اروپایی معاهداتی در زمینه تشویق برای سرمایه گذاری با ایران بستند که بر خلاف این تعهدات خود عمل کردند.

محبی تصریح کرد: تحریم‌های اروپا خلاف اهداف تعهدات است، بنابراین سازمان‌های ایرانی می‌توانند علیه اروپا به خاطره نقض تعهداتش طرح دعوا کنند که چنین اتفاقی از جانبه ایران نیفتاده است.

وی متذکر شد: ایران با آمریکا معاهده مودت دارد که چهار موضوع مودت، کشتی رانی، کنسولی و روابط اقتصادی را پوشش داده است و ۴۰ ماده دارد.

رئیس مرکز امور حقوق بین المللی رئیس جمهوری گفت: در این معاهده طرفین الزاماتی را در برابر یکدیگر پذیرفته اند، یکی از آن‌ها آزادی کشتی رانی و مبادلات است که آمریکا با تحریم‌های خود این معاهد را از نظر حقوق بین الملل نقض کرده، است.

محبی ضمن اشاره به این نکته که انواع تحریم‌های آمریکا از سال ۵۸ علیه ایران شروع شد، بیان کرد: این تحریم‌ها ادامه پیدا کرد تا این که رسید به بیانیه‌های الجزایر که آمریکا در آن‌ها متعهد شد که تحریم‌ها را بردارد و این کار را انجام داد.
 
وی خاطرنشان کرد: طبق آن بیانیه‌ها آمریکا پول‌های ایران را برگردانند ودر واقع با کشورمان تسویه حساب کردند، ولی مجددا به بهانه‌های دیگر ما را تحریم کردند. چون در این بیانیه‌ها تعهد نکرده بودند که دوبار کشورمان را تحریم نکند و این مجاز بود.

رئیس مرکز امور حقوق بین المللی رئیس جمهوری تصریح کرد: برای این که ایران به رفتار پیشین خود بازگردد، تحریم‌ها ادامه پیدا کرد تا این که به هسته‌ای رسید و تحریم‌های زیادی علیه کشور اعمال کردند، به خصوص بعد از ۱۱ سپتامبر که دستور اجرایی توسط بوش پسر به خزانه‌داری صادر کرد.

محبی گفت: در آنجا ما را جزو کشور‌های تروریسم نام بردند و محدودیت‌های جدیدی علیه کشور اعمال شد و در این دستور اجرایی از سپاه نیز نام برده شد؛ اما، چون دستور اجرایی رئیس جمهور بود، خیلی جدی گرفته نشده است.

وی گفت: تحریم‌های هسته‌ای توسط سه مرجع شامل شش قطعنامه شورای امنیت، آمریکا و اتحادیه اروپا عمال شده بود و از سایرکشور‌های ۵+۱ مانند آلمان، انگلستان و فرانسه تحریم خاص یک جانبه صورت نگرفته بود که خواسته باشند آن را بردارند.
 
رئیس مرکز امور حقوق بین المللی رئیس جمهوری افزود: با برجام این تحریم‌ها برداشته شد و اخیرا به موجب قانون دیگری به نام کاتسا سلسله تحریم‌هایی ایجاد کرده‌اند که کره شمالی وسودان را نیز در بر می‌گیرد.

محبی با یادآوری این مطلب که این قانون در مقابل اقدامات بی ثبات کننده ایران در منطقه در سنا وکنگره آمریکا به تصویب رسید خاطرنشان کرد: به موجب این تحریم رئیس جمهور آمریکا مکلف شد در مدت ۹۰ روز اسامی شرکت‌ها و اشخاصی که در این تحریم قرار خواهند گرفت را اعلام کند.

وی متذکر شد: این که گفته می‌شود سپاه پاسداران مشمول تحریم‌های کاتسا قرار گرفته است درست نیست سپاه به موجب دستور اجرایی بوش پسر به خزانه‌داری آمریکا برای تحریم داده شد.

رئیس مرکز امور حقوق بین المللی رئیس جمهوری متذکر شد: از طریق کاتسا معاملات مختل می‌شود، شرکت‌های خارجی رقبت کار با ایران را ندارند، بنابراین کاتسا درست است که تحریم جدیدی نیست؛ اما هر کسی که سرکارش با سپاه بیفتد، طبیعتا مشمول تحریم می‌شود.

محبی با طرح این سئوال که آیا کاتسا نقض برجام است؟ گفت: برجام یک سند سیاسی است و معاهده نیست، برجام سندی است که برای رفع تحریم‌های هسته‌ای وضع شده است به این خاطر ضمانت اجرای حقوقی و معاهده نقض برجام در آن وجود ندارد.

وی افزود: کاتسا از جهاتی نقض برجام است و مواد ۲۸، ۲۶ و ۲۹ برجام را نقض کرده است.
 
رئیس مرکز امور حقوق بین المللی رئیس جمهوری بیان کرد: خروج از برجام موجب بدبینی دیگر کشور‌ها نسبت به آمریکا خواهد شد.

محبی تصریح کرد: آمریکا می‌خواهد تردید در مورد کارایی برجام و بلاتکلیفی در فضای بین‌الملل ایجاد کند که این‌ها به ضرر کشور است.
ارسال نظر
captcha
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
پربازدیدترین آخرین اخبار