یکی از پیش نیازهای هر نوع اصلاح اقتصادی در بخش حامل های انرژی، ابتدا اصلاح میزان دستمزدهای پرداختی و متناسب سازی آن با هزینه های زندگی است که یکی از این هزینه ها به صورت مستقیم و یا غیر مستقیم، قیمت بنزین است.
به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، روز گذشته علی مطهری نایب رئیس مجلس شورای اسلامی خواستار افزایش قیمت بنزین شد و در خصوص دلیل خواسته خود گفت: "بعد از حوادث اخیر، دولت و مجلس نباید حالت انفعال پیدا کنند، اگر لازم است اصلاح اقتصادی انجام شود، اینگونه نباشد که بعد از چند اعتراض، عقبنشینی شود و قیمت بنزین را افزایش ندهیم، همین چند روز پیش قیمت بنزین در عربستان ۲ برابر و تسهیلاتی هم ایجاد شد، ما هم امروز اگر احساس میکنیم که مصلحت جامعه اقتضا میکند که قیمت بنزین افزایش یابد، باید قیمت را افزایش دهیم، لذا فضای خوبی بر مجلس و دولت حاکم نیست و انفعالی عمل میکنند. "
نایب رئیس مجلس شورای اسلامی افزایش قیمت بنزین در عربستان را به عنوان دلیلی برای افزایش قیمت بنزین در ایران عنوان کرده است، اما آیا مقایسه ایران و عربستان در مقوله افزایش قیمت بنزین، مقایسه درستی است؟
این مقایسه را تنها در بخش درآمدی نیروهای کار در دو کشور بررسی میکنیم. با فرض رعایت کامل قانون از سوی تمامی کارفرمایان، حداقل دستمزد پرداختی ماهانه در ایران حدود یک میلیون تومان است. یعنی با قیمت روز ۴۴۰۰ تومانی هر دلار، حداقل دستمزد ماهانه در ایران حدود ۲۲۷ دلار است. این در حالی است که حداقل دستمزد پرداختی در عربستان به نیروی کار، ماهانه ۱۴۱۲ دلار است. این حداقل دستمزد برای کارگران با ملیتهای دیگر ۶۶۶ دلار در هر ماه است.
به عبارتی در حالی که نیروی کار ایرانی حداقل دستمزد یک میلیون تومانی در ماه دارد، هر نیروی کار در عربستان حداقل دستمزدی ۶.۲ میلیون تومانی دارد.
از سوی دیگر مالیات بر درآمد در کشور عربستان دریافت نمیشود؛ اما در ایران یکی از مستمرترین و به روزترین انواع مالیات ها، مالیات بر درآمد است که پیش از پرداخت دستمزد از نیروی کار گرفته میشود. (طبق قانون از اردیبهشت امسال، مالیات بر درآمد از حقوق بالاتر از دو میلیون تومان گرفته میشود)
با این مقایسه ساده میتوان دریافت که اولا مقایسه دو کشور در بحث افزایش قیمت بنزین بدون توجه به دیگر فاکتورهای اقتصادی از جمله دستمزدها، مقایسه درستی نیست و ثانیا یکی از پیش نیازهای هر نوع اصلاح اقتصادی در بخش حاملهای انرژی که مورد تأکید نایب رئیس مجلس شورای اسلامی بوده، ابتدا اصلاح میزان دستمزدهای پرداختی و متناسب سازی آن با هزینههای زندگی است که یکی از این هزینهها به صورت مستقیم و یا غیر مستقیم، قیمت بنزین است.