وزیر نیرو گفت: برنامههای سازگاری با کمآبی باید تدوین شود و شرط اول توفیق در این زمینه همکاری همه جانبه در سطح سازمانهای دولتی و بیرون از دولت است.
به گزارش گروه اقصادی خبرگزاری دانشجو، رضا اردکانیان در دیدار با آیتالله ناصر مکارم شیرازی، اظهار کرد: امسال تاکنون سال نسبتاً خشکتری را به نسبت ۵۰ سال گذشته طی کردهایم و در چهارماه گذشته از سال آبی میزان نزولات نسبت به سال گذشته ۳۰ درصد کمتر شده است؛ البته سال گذشته نسبتاً خشک بود، اما به نظر تا پایان زمستان ۲۰ درصد کاهش نزولات خواهیم داشت. وی با تاکید بر اینکه از این پس خشکسالی را نباید به عنوان حادثهای غیرمترقبه قلمداد کنیم، تصریح کرد: برنامههای ما به عنوان سازگاری با کمآبی باید تدوین شود و شرط اول توفیق در این زمینه همکاری همه جانبه در سطح سازمانهای دولتی و بیرون از دولت است. وزیر نیرو ارتباط گسترده با وزارتخانههای دیگر، سازمانهای دولتی و غیردولتی و مردم در زمینه مدیریت مصرف را مورد توجه قرار داد و افزود: مدیریت عرضه را باید در دستور کار قرار دهیم و در این دوران منابع محدود و تقاضا افزایش یافته و دوران مدیریت مصرف و تقاضا است. وی گفت: اگرچه در این دوران به دنبال تأمین منابع جدید هستیم، اما کار اصلی این است که چگونه آب را مدیریت کنیم؛ ما عیب بزرگی داریم که بدمصرفی است؛ اصلاً شیوههای مصرف ما متناسب با جامعه اسلامی نیست و حجم مصرف در بخش شرب و کشاورزی و صنعت متناسب با الگوهای مصرف متعارف و استانداردها نیست. اردکانیان بیان کرد: در زمینه مدیریت مصرف و اصلاح الگوهای مصرف قدمهای خوبی برداشته شده و برنامههای مشترکی را با وزارت جهاد کشاورزی، صنعت، معدن و تجارت و سازمان حفاظت محیط زیست طراحی کردیم تا در استانهای مختلف نسخههای ویژه بپیچیم.
*تغییر الگوی کشت در برخی شهرها
وی گفت: به عنوان مثال در یک شهر اولویت را در استفاده از پسابها قرار دهیم چراکه منابع زیادی در این بخش داریم که میتوانیم با تصفیه و بازچرخانی در بخشهای کشاورزی و صنعت استفاده کنیم؛ یا در جاهایی با تغییر الگوی کشت به سمت کشاورزی کمآب برویم. وزیر نیرو با تاکید بر اینکه در برخی شهرها تأمین معیشت جایگزین برای کشاورزان با تغییر الگوی کشت هستیم تا جمعیت خالی نشود افزود: سعی داریم در برخی از این شهرها با استفاده از انرژیهای خورشیدی بستری را برای کاهش استفاده از منابع آب فراهم کنیم.
*هدررفت آب در شهرهای بزرگ ۲۵ درصد است
وی تمرکز بر کاهش هدررفت آب در شبکههای شهری را مورد توجه قرار داد و تصریح کرد: به لحاظ فرسودگی شبکههای آب خصوصاً در شهرهای بزرگ ۲۵ درصد تلفات داریم؛ آبی که از سد رها میشود مشخص بوده و آب کنتورهای منازل نیز مشخص است و با این ترازها میزان هدررفت مشخص میشود؛ برخی سعی دارند این هدررفت را آب به حساب نیامده عنوان کنند، اما واقعیت این است که بخشی از این تفاوت ناشی از تلفات در شبکه است. اردکانیان گفت: برای انتقال، استحصال و تصفیه آب میلیاردها تومان هزینه میشود که باید در انتقال آن دقت داشته و تلفات شبکه را کاهش دهیم. وی با تاکید بر اینکه در کشورهای پیشرفته نیز تلفات آب وجود دارد گفت: در این بخش سعی داریم با استفاده از سرمایهگذاریهای بخش خصوصی مشکلات را کاهش دهیم. وزیر نیرو با اشاره به اقدامات صورت گرفته در بخش برق تصریح کرد: اولویت در این زمینه مدیریت مصرف و تقاضا است؛ از این پس باید سعی کنیم به همان اندازه که از احداث نیروگاه هزار مگاواتی خوشحال میشویم از کم کردن هزار مگاوات توان در زمان پیک خرسند شویم؛ در شرایطی هستیم که هزاران میلیارد سالانه برای ساخت نیروگاه هزینه شود تا حداکثر ۲۰۰ ساعت در سال نیاز ما در پیک تأمین شود. وی اضافه کرد: ۵۵ هزار و ۴۰۰ مگاوات قله مصرف برق در سال گذشته بوده و اگر بخواهیم این رشد را بررسی کنیم برای دوره ۱۵۰ تا ۲۰۰ ساعته پیک مصرف نیروگاههای زیادی بسازیم. اردکانیان با تاکید بر اینکه با استفاده از گروههای مرجع و مردم باید این مصرف را کاهش دهیم تصریح کرد: دستگاههایی وجود دارد که میتوان برق را در مواقع غیرپیک ذخیره کرد و در مواقع پیک مصرف کرد و به همین خاطر وارد عرصهای شدهایم که بیش از گذشته به اعتماد و ارتباط با مصرف کننده در بخشهای مختلف نیازمند هستیم و با تجدید سازمان خود را آماده این امر میکنیم.