کد خبر:۶۶۹۷۹۷
عراقچی:

میزان هدر رفت آب در تهران به اندازه‌ای است که می‌تواند نیاز ۶ میلیون نفر را تامین کند/ ۱۱ میلیارد متر مکعب آب از کشور خارج می‌شود

معاون وزیر امور خارجه گفت: ۲۸۰ میلیارد متر مکعب از نزولات جوی در طول سال تبخیر می‌شود که باید آن را مدیریت کرد.

به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجو، عباس عراقچی در همایش ملی دیپلماسی آب و فرصتهای هیدروپلیتیک غرب آسیا با اشاره به لزوم مدیریت مصرف آب کشور گفت: نزولات آسمانی به دنبال تغییرات اقلیم رو به کاهش است و همچنین به دلیل افزایش جمعیت، افزایش سطح زیر کشت محصولات کشاورزی و صنعتی شدن جوامع، مصرف آب رو به افزایش است.

 

وی تصریح کرد: با میزان 30 درصد پرت آب در شهر تهران که شهردار تهران در همایش مطرح کرد و من بالاتر از این عدد را هم شنیده‌ام، می‌توان آب مورد نیاز برای زندگی 6 میلیون نفر را تأمین کرد.

 

عراقچی با اشاره به آب‌های مشترک کشور با همسایه‌ها گفت: همان‌طور که سردار صفوی در سخنرانی قبلی مطرح کرد، سالانه 10 الی 11 میلیارد متر مکعب آب از کشور خارج می‌شود و متقابلاً 8 الی 9 میلیارد متر مکعب آب وارد کشور می‌شود. اما مهم‌تر از آن، 400 میلیارد متر مکعب آبی است که سالانه از جهت نزولات جوی نصیب کشور می‌شود که متاسفانه 280 میلیارد متر مکعب از این منبع عظیم به دلیل گرمای شدید تبخیر می‌شود که باید روی مدیریت آن برنامه‌ریزی ویژه‌ای کرد.

 

وی در ادامه گفت: در این بین باید سهم دیپلماسی آب مشخص شود و البته در وزارت امور خارجه بحث آب‌های فرامرزی پیگیری می‌شود. اگر به داد تالاب‌ها و ریزگردها نرسیم مشکل ریزگردها تشدید خواهد شد ولی در عین حال فراموش نکنیم منطقه غرب آسیا به سمت خشکسالی کامل در حال پیشروی است و ایران هم از این قاعده مستثنی نخواهد بود.

 سید عباس عراقچی معاون سیاسی وزیر امور خارجه صبح امروز در همایش دیپلماسی آب و فرصت‌های هیدروپلتیک غرب آسیا که در دانشگاه خوارزمی برگزار شد اظهار داشت: در حال حاضر شرایط منابع آبی کشور با مشکل مواجه شده و دلیل آن هم روشن است در سال‌های اخیر نزولات آسمانی به دلیل تغییرات شرایط اقلیمی رو به کاهش رفته است.

وی افزود: از سوی دیگر میزان مصرف آب به دلیل صنعتی و شهری شدن جوامع رو به افزایش است و این عوامل موجب بروز مشکلات عدیده شده است.

عراقچی با تاکید براینکه متاسفانه بر مدیریت مصرف آب توجه لازم را نداشته ایم تصریح کرد: این در حالی است که مدیریت بهینه مصرف آب می‌تواند کمک زیادی در حل مشکل کم آبی داشته باشد.

معاون سیاسی وزیر امور خارجه یادآور شد: در حالی که ذخایر زیرزمینی ما رو به کاهش است، اما هم چنان به دنبال تامین آب بیشتر هستیم، اما باید تدبیراتی بیندیشیم تا ببینیم مشکل آب چگونه به بهترین شکل حل می‌شود.

وی با تاکید براینکه میزان هدر رفت آب در کشورمان بسیار زیاد است یادآور شد: باید به دنبال مدیریت مصرف آب باشیم تا حجم زیادی از آب هدر نرود. یکی از موارد هدر رفت بالای آب در حوزه کشاورزی است که باید روش‌های آبیاری این حوزه را اصلاح کنیم.

عراقچی با اشاره به کمبود منابع آبی استان سیستان و بلوچستان تصریح کرد: خشک شدن و رو به خشکی رفتن تالاب‌های این استان و دیگر اقدامات صورت گرفته منجر به این شده که امروز استان سیستان و بلوچستان با کمبود شدید آبی مواجه شود.

معاون سیاسی وزیر امور خارجه با تاکید براینکه باید الگوی سبک زندگی مردم تغییر داده شود گفت: شاید از طریق دیپلماسی آب و اصلاح روش‌های مدیریتی در حوزه آبی کار‌های مثبتی در این مسیر صورت گیرد.

وی با بیان اینکه امروز دیپلماسی آب‌های فرامرزی گسترده‌تر از دیپلماسی آب مطرح است تاکید کرد: حوزه‌های آبی مشترک میان کشور‌ها و همسایگانشان و نحوه بهره برداری از این منابع آبی و هم چنین جلوگیری از منازعه بر سر آن‌ها مواردی است که در حوزه دیپلماسی آب‌های فرامرزی تعریف می‌شود البته تاریخ نشان داده بیش از آنکه آب موضوعی برای منازعه و درگیری باشد عاملی برای همکاری بوده است و کشور‌ها را به این نتیجه رسانده که در خصوص منابع آبی مشترک با یکدیگر همکاری داشته باشند.

عراقچی با اشاره به معاهده هیرمند میان ایران و افغانستان گفت: معاهده هیرمند که میان جمهوری اسلامی ایران و افغانستان انجام شد محصول ده‌ها سال مذاکره است که بالاخره با تدابیر ویژه‌ای به امضا رسید، این گونه معاهدات همواره یکی از وظایف وزارت امور خارجه در قالب دیپلماسی آب بوده و خواهد بود که سال‌ها در این حوزه تلاش‌های بسیاری انجام شده است.

معاون سیاسی وزیر امور خارجه با بیان اینکه نباید فراموش کنیم که غرب آسیا در حال پیشروی به سمت خشکسالی کامل است تاکید کرد: در حال حاضر ۹ کشور در غرب آسیا به عنوان کشور‌های کاملا خشکسال شناخته نمی‌شود که ایران یکی از این کشورهاست، اما تا سال ۲۰۲۵ رسما همه کشور‌های منطقه از جمله ایران به عنوان کشور‌های خشک معرفی می‌شوند و در آن شرایط همه تلاش می‌کنند منابع آبی از کشورشان خارج نشود.

وی تصریح کرد: دیپلماسی آب‌های فرامرزی بخش عمده‌ای از دیپلماسی آب است و بخش دیگری آن را دیپلماسی آب مجازی تشکیل می‌دهد در همه کشور‌ها بحث می‌شود که چه کالا‌هایی تولید شوند که آب کمتری در تولیدشان به کار رود.

عراقچی با بیان اینکه امروز کشور‌ها به سمت واردات کالا‌هایی که نیاز بیشتری به آب دارند می‌روند تا کشورشان آن کالا را تولید نکند ادامه داد: این امر به معنای مدیریت بهتر در تجارت بین الملل است، از این رو باید در مفهوم کالای استراتژیک بازبینی داشته باشیم.

معاون سیاسی وزیر امور خارجه با تاکید براینکه باید واردات و صادرات کشور هوشمندانه شود یادآور شد: امروز در دنیا این موضوع که در تولید هر کالایی چه میزان آب مصرف می‌شود بحث‌های زیادی صورت می‌گیرد و ما نیز باید به این مسائل توجه کنیم.

وی با بیان اینکه هلند یکی از پرآب‌ترین کشور‌های دنیا است، اما میزان صادرات آب ایران به این کشور میزان قابل توجهی است در خصوص کشت فراسرزمینی تصریح کرد: کشت فراسرزمینی به این معنا که کالا‌هایی که برای تولیدشان نیاز به آب زیادی داریم در کشور‌هایی که دارای منابع آبی زیادی هستند کشت شود که با ۱۱ کشور توافق کشت فراسرزمینی داریم که البته هنوز بهره برداری لازم انجام نشده است.

عراقچی با اشاره به موضوع انتقال آب گفت: می‌توان بر روی مسائلی، چون انتقال آب از کشور‌های پرآب نیز فکر کرد چرا که برخی از کشور‌ها این اقدامات را در حوزه دیپلماسی آب انجام می‌دهند.

معاون سیاسی وزیر امور خارجه با بیان اینکه دستگاه دیپلماسی کشور مقابله با مصرف بی رویه آب و مدیریت بهینه آن را در دستور کار دارد یادآور شد: باید بررسی کنیم و ببینیم سهم هر یک از دستگاه‌های کشور برای مقابله با بحران آب چه میزان است.

وی در پایان خاطر نشان کرد: در حالی که امروز برای مقابله با گرمایش زمین بودجه‌های سنگینی هزینه می‌شود ما هنوز در این زمینه اقدام خاصی انجام نداده ایم که در این خصوص به همکاری داخلی و خارجی نیاز داریم.

 

ارسال نظر
captcha
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
پربازدیدترین آخرین اخبار