یک ماه پس از آنکه حسن روحانی به مجری تلویزیون توصیه کرد وسط دعوا نرخ ارز را تعیین نکند و قیمت دلار را ۴۷۵۰ تومان اعلام نکند، نرخ دلار به بیش از ۴۹۰۰ تومان رسید!
به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، قیمت دلار در ۳ ماه اخیر با نوسانات شدید مواجه شد و مسؤولان روشهای مختلفی را برای کاهش التهابات ارزی آزمودند. بانک مرکزی ابتدا سود بانکی را از ۱۵ درصد به ۲۰ درصد افزایش داد، اما فقط کسانی که حساب ۱۵ درصدی باز کردند به خرید اوراق مشارکت ۲۰ درصدی مبادرت کردند. به عبارت بهتر مردم از این جیب به آن جیب کردند و پول چندانی از بازار ارز به بانکها سرازیر نشد تا همچنان تقاضا در بازار آزاد زیاد باشد.
بانک مرکزی برای اینکه نشان دهد قیمت ارز پایین آمده چند صرافی را نشان کرد و دلار ۴۵۰۰ تومانی را در اختیار آنها قرار داد، اما پدیده صف دلاری به وجود آمد و خریداران میتوانستند با تهیه ۱۰۰۰ دلار ۴۵۰۰ تومانی چند صرافی بالاتر دلار را به قیمت ۴۷۰۰ تا ۴۸۰۰ بفروشند! حباب ۲۰۰ تا ۳۰۰ تومانی، صفهای خرید دلار را ملتهبتر کرد تا اینکه مشخص شد اگر کسی قصد خرید دلار بدون صف دارد باید دلار را با قیمت ۴۹۰۰ تومان تهیه کند. بانک مرکزی برای کاهش التهاب تصمیم گرفت فقط دلار ۴۵۰۰ تومانی را در اختیار افرادی قرار دهد که مسافر خارج کشور هستند. بدین ترتیب دلار ۴۵۰۰ تومانی و رانت ۴۰۰ تومانی برای کسانی که قصد دارند به خارج کشور بروند به وجود آمد. عدم توانایی کنترل بازار ارز موجب شد کارشناسان و نمایندگان مجلس به عملکرد دولتیها اعتراض کنند حتی امیر خجسته، رئیس فراکسیون مبارزه با مفاسد اقتصادی به مسؤولان توصیه کرد اگر توان مبارزه با التهاب بازار ارز را ندارند کنار بروند.
ارز چندنرخی بازار سیاه ایجاد کرده است عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی تاکید کرد در حال حاضر نمیتوان دلار براحتی با قیمت ۵ هزار و ۲۰۰ تومان نیز خریداری کرد. کاظم دلخوش در گفتوگو با خانه ملت، با اشاره به وضعیت بازار ارز، اظهار داشت: اعتقاد دارم با اقدامات بانک مرکزی برای مدیریت بازار ارز، نمیتوان مشکلات این بازار را رفع کرد.
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه در حال حاضر واردات ارز بیش از صادرات آن است، بیان داشت: در شرایطی که واردات ارز بیش از صادرات است، کمبود ارز در بازار داخلی قابل قبول نیست، دولت باید مدیریت قویتری در زمینه بازار ارز داشته باشد. نماینده مردم صومعهسرا در مجلس دهم شورای اسلامی با تاکید بر اینکه ارز باید تکنرخی شود، عنوان کرد: اگر ارز تکنرخی نشود باعث فساد در اقتصاد کشور میشود، در حال حاضر ارز با ۲ تا ۳ نرخ خرید و فروش میشود و همین باعث شده بازار سیاهی در این باره شکل بگیرد. وی تاکید کرد: راهکارهای بانک مرکزی از جمله بازداشت ۲۰ نفر چاره کار بازار ارز نیست، مگر تنها مشکل ارز در تهران بود، ارز در تمام نقاط کشور مشکل دارد و باید آن را مدیریت کرد. دلخوش در ادامه گفتوگو با خانه ملت، با بیان اینکه نرخ دلار پایین نیامده است، اظهار داشت: در حال حاضر میگویند دلار ۴۸۰۰ تومان است، اما در زمان خرید نمیتوانید آن را ۵۲۰۰ تومان هم دریافت کنید بنابراین نباید صورت مساله را پاک کرد. عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه انتظار میرود دولت بازار ارز را در فصولی، چون عید و کریسمس مدیریت کند، گفت: ارزش پول کشور از دست رفته است باید برنامهریزی دقیقی داشته باشیم و نباید به دنبال حواشی باشیم در عوض باید با برنامهریزی ثبات ایجاد کنیم. وی بیان داشت: بخشنامه بانک مرکزی برای ارز مسافرتی در واقع شکستن حرمت مردم است، نباید به سمت کارهایی برویم که حرمت مردم شکسته شود، بهترین راهکار این است که ارز مسافرتی را در سفارتخانهها به متقاضیان ارائه دهیم.
بخشنامهها مردم را بیشتر به بازار ارز میکشد عضو هیاترئیسه کمیسیون اصل ۹۰ مجلس شورای اسلامی تاکید کرد بخشنامههای محدودکننده بانک مرکزی نتیجه عکس دارد و مردم را بیشتر به بازار ارز میکشد. ولی داداشی با اشاره به نوسانات بازار ارز در چند ماه اخیر بیان داشت: تلاطم تنها در بازار ارز نیست و شاهد رکود و نوسان در دیگر بازارهای اقتصادی هستیم. در ماههای اخیر در بازار مسکن رکود را تجربه کردیم و تولیدکنندگان نتایج خوبی در بازار نگرفتند. عضو هیاترئیسه کمیسیون اصل ۹۰ مجلس شورای اسلامی درباره دلیل رو آوردن مردم به بازار ارز اظهار داشت: از آنجایی که توجه به تولید بینتیجه مانده است، مردم سرمایههای خود را به سمت بازار ارز و سکه بردهاند، چرا که این بازار از ثبات و نتایج بهتری برخوردار است.
نماینده مردم آستارا در مجلس دهم شورای اسلامی ادامه داد: مردم ترجیح میدهند پول و سرمایه خود را در بازاری ببرند که ثبات و سود بیشتری دارد به همین جهت با کاهش سود بانکی شاهد سرازیر شدن سرمایههای مردم به بازار ارز بودیم. وی تاکید کرد: سرازیر شدن سرمایهها به سمت بازار ارز تا جایی پیش رفت که باعث کمیابی ارز و افزایش نرخ آن شد و دولت نشان داد در زمینه مدیریت بازار ارز ضعیف است و بدون برنامه به آن وارد شد. داداشی در ادامه گفتوگو با خانه ملت، به دلایل دیگر افزایش نرخ ارز اشاره کرد و گفت: علاوه بر ضعف مدیریت دولت در بازار ارز، نباید تاثیر تحریمها و فضای حاکم بر اقتصاد دنیا را نادیده گرفت. با این وجود عملکرد بانک مرکزی در زمینه مدیریت بازار ارز قابل قبول نیست. این نماینده مجلس به اقدامات بانک مرکزی برای مدیریت بازار اشاره کرد و اظهار داشت: بانک مرکزی اوراق با سود سپرده ۲۰ درصد ارائه کرد و برخی دلالان ارز را دستگیر کرده و محدودیتهایی را برای صرافیها در نظر گرفتند با این حال این اقدامات تاثیر قابل قبولی در بازار ارز نداشت. عضو هیاترئیسه کمیسیون اصل ۹۰ مجلس شورای اسلامی با اشاره به بخشنامه بانک مرکزی درباره ارز مسافرتی و ارائه مدارک بیشتر، گفت: این بخشنامهها محدودکننده است و باعث تحریک مردم برای حضور در بازار ارز و تهیه ارز مورد نیاز به صورت غیرقانونی میشود.
حباب ۱۳۳ هزار تومانی قیمت سکه بر اساس دلار ۴۸۵۰ تومانی و اونس ۱۳۱۶ دلاری در پنجشنبه گذشته، تفاوت ارزش ذاتی و بازاری قیمت سکه طرح جدید به ۱۳۳ هزار تومان، نیمسکه ۲۹ هزار تومان، ربع سکه ۱۰۶ هزار و ۵۰۰ تومان و سکه گرمی ۱۳۶ هزار و ۳۰۰ تومان رسید. هر سکه بهار آزادی طرح جدید یکمیلیون و ۶۳۰ هزار تومان، طرح قدیم یکمیلیون و ۵۹۶ هزار تومان، نیمسکه ۸۰۰ هزار تومان، ربعسکه ۵۰۲ هزار تومان، سکه گرمی ۳۴۱ هزار تومان و هر گرم طلای ۱۸ عیار ۱۵۲ هزار و ۲۳۲ تومان فروخته شد. همچنین هر دلار آمریکا ۴۸۶۵، یورو ۵۹۰۵ و پوند ۶۹۰۳ تومان فروخته شد.