اگر هر کدام از دو طرف ترازو یعنی صادرات و واردات سرمایه کمتر یا بیشتر باشد، یک نوع زنگ خطر پیش خواهد آمد.
گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو-صادق هدایتی*؛ پس از توافق هستهای، لغو تحریمها یکی از سیاستهای دولت یازدهم، اعتماد سازی تولیدکنندگان خارجی و سرمایه گذاران داخلی برای سرمایهگذاری در بازارهای جمهوری اسلامی ایران بود.
این سیاست با تمام کم و کاستیهایش تا حدودی اجرایی شد و تراز سرمایهای را دچار مشکل کرد. تراز سرمایهای یعنی واردات و صادرات از مقوله سرمایه، حال اگر هر کدام از این دو طرف ترازو (صادرات و واردات) سرمایه کمتر یا بیشتر باشد، یک نوع زنگ خطر پیش آمده است.
با اعتماد سازیها و ورود سرمایه تولیدکنندگان خارجی به ایران، این ترازو به سمت واردات سرمایه سنگینی کرد و مانند اتفاقی که در آسیای جنوب شرقی افتاد، ببرهای آسیایی (کره، مالزی، اندونزی و...) دچار مشکل شدند، یعنی این کشورها پولهای فراوان سرمایهگذاری خارجی در کشورشان ایجاد شده بود، این سرمایه به یکباره از کشورهای نامبرده خارج شده و فروپاشی شکل گرفت و هنوز هم نتوانستهاند اقتصاد خود را احیاء کنند.
حال پس از برجام و روی کار آمدن دولت ترامپ و احتمال خروج آمریکا از برجام، میتوان برآورد کرد که تولیدکنندگان خارجی که نگران سرمایه خود هستند با خارج کردن سرمایه و سرمایهگذاران داخلی با خرید ارز و خارج کردن ارز کشور باعث رقم زدن اتفاقات حاضر و افزایش قیمت نجومی دلار شدهاند و زنگ خطر بزرگ اقتصاد ایران را از راه برجام به صدا درآوردهاند.
صادق هدایتی-دانشجوی اقتصاد دانشگاه پیام نور بجنورد
انتشار یادداشتهای دانشجویی به معنای تأیید تمامی محتوای آن توسط «خبرگزاری دانشجو» نیست و صرفاً منعکس کننده نظرات گروهها و فعالین دانشجویی است.