گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو - محمود کوهستانی، اقتصاد ایران وابستگی زیادی به درآمدهای نفتی دارد و بخش های مختلف اقتصادی کشور از نوسانات قیمت نفت تاثیر زیادی می گیرند که یکی از این موارد بورس است. بورس تهران از شرکتهای نفتی یا عمده شرکتهای وابسته به نفت تشکیل شده است بطوری که هرگونه کاهش و افزایش قیمت نفت، منجر به کاهش یا افزایش قیمت سهام آن ها می شود.
با توجه به تحریم نفت ایران و اتفاقات اخیر مبنی بر برهم خوردن برجام و قطع ارتباط ایران با آمریکا عرضه نفت در بورس با کاهش مواجه و با تاخیر زیادی عرضه شد. برخی سرمایه گذاران نیز با توجه به این شرایط دست از سرمایه گذاری برداشته و منتظرند تا تکلیف روشن شود. زیرا تا چند روز دیگر با شروع تحریم های آمریکا شرایط و قیمت ها تغییر می کند و سرمایه گذاری در شرایط فعلی ریسک محسوب می شود.
حمیدرضا اکبری کارشناس حوزه نفت در این رابطه در گفتگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری دانشجو؛ گفت: مهمترین دلیل عرضه دیرهنگام نفت خام در بورس به دلیل ریسک بالای آن است که خیلی از نهادهای کشور به همین دلیل در آن سرمایه گذاری نمی کنند. شرکت ملی نفت نیز در فروش نفت بصورت انحصاری انجام می دهد و دیگران کمتر می توانند در آن سرمایه گذاری کنند در نتیجه حضور نفت در میدان بورس با تاخیر انجام است. البته فشار قوا نیز در همین عرضه دیرهنگام نفت موثر واقع شده است.
وی افزود: مشکلات تسویه ارزی مبلغ نفت خام فروخته شده در بورس به دلیل تحریم هایی است که ایران متحمل شده است. حمل ونقل نفت کش ها و تراکنش های مالی از مشکلات فروش نفت است. ایران یک بار با بلوکه شدن پول نفت ضربه بزرگی خورد و گاها برای تبدیل پول نفت به ریال همواره دچار مشکل است.
قیمت رقابتی، عرضه نفت در بورس را افزایش میدهد
اکبری عنوان داشت: قیمت نفت خام عرضه شده در بورس به صورت قانونی انجام می شود اما ما می بینیم که قیمت ها به صورت نوسانی وجود دارد. لذا در قانون باید یک قیمت ثابت ایجاد گردد. در قانون میانگین فروش یک ماهه گذشته را در نظر می گیرند و یک قیمت را برای فروش در نظر می گیرند. اما واقعیت این است اگر قیمت به صورت رقابتی باشد شرکت های خصوصی رقابت خواهند کرد و عرضه و کیفیت نفت برطرف می شود.