کد خبر:۷۲۴۴۴۹

ایران پرقدرت از تحریم‌ها عبور خواهد کرد؛ حنای آمریکا دیگر رنگی ندارد

عدم اتحاد قدرت‌های بزرگ و اقدام اتحادیه اروپا برای دور زدن رژیم تحریم‌های آمریکا، ایران را از لحاظ روحی و روانی تقویت کرده است.
به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، به نقل از ایندیپندنت آنلاین، مقامات و تحلیل‌گران بر این باورند که ایران به لطف افزایش قیمت‌های نفت و فاصله افتادن بین آمریکا و قدرت‌های جهانی، خواهد توانست از طوفان تحریم‌های جدید آمریکا عبور کند. اقتصاد ایران در این راه از رشد منفی رنج خواهد برد، اما سقوط نخواهد کرد.

یک دیپلمات اروپایی که درخواست کرد نامی‌از او برده نشود گفت: وضعیت ایران خیلی نسبت به قبل از ۲۰۱۶ بهتر است و علت آن بالا بودن قیمت‌های نفت و این حقیقت است که آمریکا این‌بار در جهان منزوی شده است.

ایران در سال ۲۰۱۶ پس از سال‌ها تحریم توسط آمریکا، با قدرت‌های جهانی به توافقی برای محدود کردن برنامه هسته‌ای بحث‌برانگیز خود دست یافت، اما ترامپ در ماه می‌امسال به بهانه این‌که این توافق به نفع ایران است، آمریکا را از آن خارج کرد و تحریم‌های جدیدی را علیه ایران وضع کرد که بدترین آن‌ها علیه بخش بانکی و انرژی این کشور، از ۵ نوامبر اجرایی شده‌اند. اما این بار دیگر مواضع همه قدرت‌های جهانی که با اتحاد خود ایران را به پای میز مذاکره کشاندند، با هم یکسان نیست. ترامپ از ابتدای ریاست‌جمهوری خود با متحدین آمریکا بر سر تمام مسائل، از تجارت گرفته تا امنیت جمعی، اختلاف داشته است.

سایر امضاکنندگان توافق هسته‌ای، آلمان، فرانسه، انگلیس، اتحادیه اروپا، روسیه و چین، خروج آمریکا از توافق را محکوم کرده‌اند. اتحادیه اروپا در حال آماده‌سازی مکانیزمی‌برای پرداخت به ازای نفت و صادرات ایران، بدون دلار آمریکا، است.

دیپلمات دوم اروپایی گفت: این دور سخت خواهد بود، اما به عوامل گوناگونی، اقتصاد ایران خواهد توانست از آن عبور کند. از جمله این عوامل این است که روسیه خود تحت تحریم‌های آمریکا و اروپا قرار دارد، عربستان سعودی با مشکلات مالی و سیاسی خود روبروست و آمریکا درگیر جنگ تجاری با چین می‌باشد.

عدم اتحاد قدرت‌های بزرگ و اقدام اتحادیه اروپا برای دور زدن رژیم تحریم‌های آمریکا، ایران را از لحاظ روحی و روانی تقویت کرده است. اما باعث نشده است که شرکت‌های خارجی، از بخش نفتی گرفته تا تجارت مسکن و کشتی‌رانی، از ترس جریمه شدن توسط آمریکا، از ایران خارج نشوند.

یک تحلیل‌گر فیتچ سولوشنز می‌گوید: درحالی‌که این تحریم‌ها احتمالا باعث به وجود آمدن رشد اقتصادی منفی در سال آینده می‌شوند، با توجه به این که همچنان مقدار قابل‌توجهی از صادرات نفت ایران ادامه خواهد یافت، اقتصاد سقوط نخواهد کرد.

آندرین اسکجلند گفت: به احتمال زیاد تهران شاهد این خواهد بود که بخش قابل‌توجهی از درآمد‌های تجارت خارجی ایران حفظ می‌شود. این به تهران کمک می‌کند به سوبسیددهی به واردات کالا‌های اساسی منتخب خود ادامه دهد و با پایین نگاه داشتن بهای آن‌ها تورم را کنترل کند. با امید به کاهش دادن تاثیرات منفی اقتصادی اولیه تحریم‌ها، مقامات ایران اشاره کرده‌اند که ممکن است نفت را با تخفیف به فروش برسانند.

یک مقام تجارت بین‌المللی ایران می‌گوید: درآمد‌های نفتی کاهش خواهند یافت، اما با این وجود برای اداره کشور کافی خواهند بود. اگر ما نفت خود را ۱ دلار زیر قیمت بازار‌های جهانی بفروشیم، ده‌ها خریدار پیدا خواهیم کرد.

اما صندوق بین‌المللی پول اعلام کرد که اقتصاد ایران با کاهش درآمد‌های نفتی، امسال ۱.۵ درصد آب می‌رود و در سال آینده هم رشد منفی ۳.۶ درصدی خواهد داشت. بانک جهانی هم پیش‌بینی کرد تورم ایران در بازه ۲۰۱۹-۲۰۱۸ از ۹.۶ درصد در بازه ۲۰۱۸-۲۰۱۷ به ۲۳.۸ درصد جهش کند و در بازه ۲۰۲۰-۲۰۱۹ به ۳۱.۲ درصد برسد.

اما مقامات ایران مبارز هستند و می‌گویند اقدام ترامپ برای خروج از توافق هسته‌ای او را منزوی کرده است. حالا ترامپ هم مجبور شده است برای جلوگیری از بالا رفتن قیمت نفت، ۸ کشور واردکنندده اصلی نفت از ایران را از تحریم‌های خود معاف کند. این کشور‌ها بیش از ۸۰ درصد نفت ایران را وارد می‌کنند و فعلا ۱۸۰ روز از تحریم‌ها معاف خواهند بود. با همه این‌ها باید گفت که ایرانی‌ها در مواجهه با تحریم‌های بین‌المللی قبلی مقاومت و سرسختی بالایی از خود نشان دادند. هرچند مردم در سختی خواهند بود، اما چرخ اقتصاد با توسل به تبادلات تهاتری و استفاده از ارز‌های بین‌المللی غیر دلاری، خواهد چرخید.

بی تاثیری تحریم‌ها
در این راستا محمد حسن‌نژاد، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی، پیش از این در گفتگو با تسنیم با اشاره به اِعمال دور جدیدی از تحریم‌های آمریکا علیه ملت ایران، گفت: به طور قطع تحریم‌های آمریکا تأثیری بر عزم و اراده ملت ایران نخواهد گذاشت. وی در تشریح برخی ظرفیت‌های موجود در کشور برای مقابله با تحریم‌های آمریکا، اظهار داشت: اتکا به سیاست‌های کلی اقتصاد مقاومتی و نیز ظرفیت‌های خدادادی کشور از جمله امکانات دریایی و نیز ظرفیت‌های بالقوه در تولید انواع محصولات کشور را از بیگانه بی‌نیاز کرده که باید به این ظرفیت‌ها توجه شود.

عضو کمیسیون اقتصادی مجلس با تأکید بر اینکه تحریم‌های نفتی آمریکا علیه ایران، جدید نیست، افزود: با گذشت ۴۰ سال از پیروزی انقلاب اسلامی، آمریکا همواره اقدامات و تحریم‌های خصمانه‌ای علیه ملت ایران اتخاذ کرده، اما عزم مردم ایران در مقابله با تحریم‌ها آن‌ها را قدری بی‌تأثیر کرده است.

حسن‌نژاد، یکی از راه‌های مقابله با تحریم‌ها را توجه به ظرفیت‌های درونی نظام و تقویت پایه پولی کشور دانست و گفت: باید فرهنگ استفاده از تولیدات‌داخلی از سوی دولت و مراجع تصمیم‌گیر در بین آحاد مردم نهادینه شود، در این صورت می‌توان کشور را از تولیدات بیگانه بی نیاز کرد.

عضو کمیسیون اقتصادی مجلس در پایان خاطرنشان کرد: دولت باید واقعیات اقتصاد کشور را برای شرایط تحریم آمریکا تشریح کند، بالاخره محدودیت‌هایی ایجاد می‌شود، اما این اطمینان را به مردم می‌دهیم که با هماهنگی‌های ایجاد شده بین قوای سه‌گانه، به لطف خدا از تحریم‌ها عبور خواهیم کرد.

همچنین نماینده مردم قزوین در مجلس مهمترین راه عبور از تحریم‌ها را انسجام داخلی دانسته و در این باره به ایرنا گفته است: آمریکایی‌ها برای موضوع تحریم‌ها تلاش زیادی کردند، اما با همراهی نکردن جامعه جهانی، انتظاری که از اثرگذاری تحریم‌ها داشتند، برآورده نشد.

حمیده زرآبادی می‌افزاید: از طرفی آمریکا تحت فشار کشور‌هایی چون، هند، کره و چند کشور دیگر مجبور شد معافیت‌هایی را برای آن کشور‌ها در نظر بگیرد. تحریم‌های آمریکا تجمیع تحریم‌های قبلی است و تقریبا طی ماه‌های گذشته اگر قرار بود اثری بگذارد، گذاشته است.

وی خاطرنشان می‌کند: ایران باید شرایطی را برای تقویت بنیه‌های اقتصادی و زیرساخت‌های صنعتی خود ایجاد کند و به نتایج ملموسی برسد. زرآبادی تصریح می‌کند: همه نهاد‌ها و سازمان‌های داخلی به طور کلی باید در اتخاذ تصمیمات کلان، یکصدا و یک رای شوند و در ادامه درخصوص کیفیت و کمیت روابط خارجی نیز تصمیم‌گیری کنند.

این نماینده مجلس همچنین خاطرنشان کرد: من بیشتر از اینکه مشکلات اقتصادی را ناشی از تحریم‌ها بدانم ریشه آن را در عدم انسجام داخلی می‌بینم.

این نماینده مجلس اضافه کرد: ما زمانی می‌توانیم از ظرفیت‌های بین المللی و دیپلماسی عمومی‌استفاده کنیم که یکصدا باشیم و نظری واحد در خصوص کیفیت و کمیت روابط بین المللی داشته باشیم.

زرآبادی افزود: درخصوص معافیت‌هایی که آمریکا در مورد ۸ کشور در نظر گرفته باید گفت که فرصت خوبی است و باید از آن استفاده کرد، ولی مجدد تاکید می‌کنم باید راه‌های برون رفت از تحریم‌ها و مشکلات اقتصادی را در داخل و انسجام همه نیرو‌ها ببینیم.
ارسال نظر
captcha
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
پربازدیدترین آخرین اخبار