به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، ایران نخستین تولیدکننده زعفران در جهان است، به طوری که به تنهایی حدود ۹۰ درصد از زعفران دنیا را تولید میکند اما این انحصار در تولید، نتوانسته باعث شود که در قیمت گذاری هم نقشی داشته باشد.
سالهاست که زعفران ایران به طرق مختلف به کشورهایی همچون اسپانیا میرود و در آنجا بستهبندی میشود و با نام محصول همین کشورها در جهان عرضه میشود. این کشورها نقش اساسی و اصلی در قیمت گذاری زعفران در جهان دارند و سود اصلی معامله زعفران را به جیب میزنند.
خرداد ماه سال جاری نخستین قرارداد آتی زعفران با سررسید شهریورماه ۱۳۹۷، در بورس کالای ایران راهاندازی شد و دارندگان کد معاملاتی قراردادهای آتی در بورس به معامله این محصول پرداختند.
در اولین قرارداد آتی زعفران، اندازه هر قرارداد ۱۰۰ گرم زعفران رشتهای بریده ممتاز (نگین) به عنوان دارایی پایه و حد نوسان قیمت روزانه زعفران در این معاملات نیز مثبت و منفی سه درصد نسبت به قیمت تسویه روز قبل خواهد بود.
همچنین بعد از مدتی از راهاندازی بازار آتی زعفران، بورس کالای ایران اعلام کرد که با توجه به استقبال گسترده فعالان بازار از راهاندازی معاملات آتی و گواهی سپرده زعفران و تأثیر مثبت آن بر شفاف شدن قیمت زعفران و حذف واسطهها، بورس کالا معاملات قراردادهای اختیار معامله زعفران را نیز راه اندازی میکند. در نهایت در نیمه اول اسفند ماه سال ۱۳۹۷ اختیار معاملات زعفران نیز راهاندازی شد.
مسئولان بازار سرمایه معتقد هستند که عرضه زعفران در بورس، ایران را یک قدم به قیمت گذاری جهانی زعفران نزدیک میکند اما در عین حال همه میدانند که قدمهای بسیاری برای محقق شدن این هدف باقی مانده است.