آخرین اخبار:
کد خبر:۷۶۶۸۲۸
برنده یمنی «نوبل صلح»:

عربستان از انقلاب حتی در موزامبیک هم وحشت دارد

فعال یمنی و برنده «نوبل صلح» سال ۲۰۱۱ در سخنانی در ترکیه، کشور‌های عربستان و امارات را به باد انتقاد گرفت و گفت، تحرکات این کشور‌ها علیه انقلاب‌های عربی به شکست منتهی خواهد شد.
به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری دانشجو، «توکل کرمان» فعال حقوقی یمنی که سال ۲۰۱۱ برنده جایزه «نوبل صلح» شد، روز شنبه (چهارم خرداد) در مراسمی افطاری در شهر استانبول که مؤسسه غیرانتفاعی «توکل کرمان» برگزار کرد، کشور‌های عربی خلیج فارس مثل عربستان سعودی و امارات را به باد انتقاد گرفت.

کرمان که از حیث گرایش سیاسی به ترکیه و گروه اخوان المسلمین نزدیک است، از انقلاب‌های عربی یا به گفته او «بهار عربی» تمجید کرد و ضمن بیان اینکه «وقتی بهار عربی پیروزی شود، هر چیزی سر جای خود قرار خواهد گرفت»، گفت: «نبرد ضدانقلاب‌های عربی، که پول [دولت‌های]خلیج [فارس]و توطئه غربی و گروهک‌های داخلی [کشور‌های عربی]بشدت علیه آن متحد شده‌اند، قطعاً شکست خواهد خورد».

به گفته این فعال یمنی «منطقه عربی از هشت سال پیش تاکنون، از زمان انقلاب‌های بهار عربی مرحله‌ای بسیار حساس را از سر می‌گذراند و اتفاقات پشت سر هم در جریان است... در زمانی که جوان‌های عربی از اهمیت تحول در کشورشان و تبدیل آن به کشور‌هایی دموکراتیک واقعی سخن می‌گفتند، برخی کشور‌ها و رژیم‌های دیکتاتوری [عربی]در خفا و علن برای بازگرداندن عقربه‌های ساعت به عقب تلاش می‌کنند».

توکل کرمان که در سال نخست حمله «ائتلاف عربی» (سعودی-اماراتی-آمریکایی) به یمن، از این ائتلاف حمایت می‌کرد، اما اکنون به منتقد‌های جدی جنگ علیه کشورش تبدیل شده، افزود: صحنه‌های ویرانی، خرابی و استبدادی که در یمن، سوریه، لیبی و مصر اتفاق افتاده، چیزی نیست جز نتیجه سیاست‌های این رژیم‌هایی که مخالف دموکراسی هستند... کشور‌هایی مثل عربستان سعودی و امارات از انقلاب می‌ترسند حتی اگر این انقلاب در موزامبیک یا در یک کشوری در دورترین نقطه آمریکای جنوبی باشد.

به گفته این فعال یمنی «حکام مستبد در دنیای عرب، بر ایده تخریب همه‌چیز تکیه کرده‌اند تا مردم بار دیگر به دموکراسی فکر هم نکنند. در لحظه‌ای که فکر می‌کردند بر همه چیز مسلط شده‌اند، ضربه را از طرف الجزائر و سودان دریافت کردند و الان تلاش می‌کنند این دو دولت را نجات بدهند و بهار آن را تبدیل به خزان کنند».

اعتراض‌ها در سودان که از ۱۹ دسامبر ۲۰۱۸ (اوایل دی‌ماه ۱۳۹۷) آغاز شده است، یازدهم آوریل به برکناری عمر البشیر از قدرت منتهی شد. یک شورای نظامی که رابطه نزدیکی با عربستان سعودی و امارات دارد، قدرت در سودان را در اختیار گرفته و تاکنون آن را به گروه‌های مدنی و غیرنظامی تحویل نداده است. شورای نظامی انتقالی سودان پنجشنبه ۲۲ فروردین به دنبال بیانیه ارتش این کشور که رئیس جمهور را از قدرت کنار زد تشکیل شد و قدرت را دست گرفت.

همچنین در الجزائر نیز «عبدالعزیز بوتفلیقه» یازدهم مارس ۲۰۱۹ در پی اعتراض وسیع مردمی به پنجمین نامزدی متوالی او در انتخابات، از نامزدی انتخابات عقب‌نشینی کرد و انتخابات را به تعویق انداخت. اعتراض‌ها ادامه یافت و سرانجام دوم آوریل ۲۰۱۹ کمی مانده به پایان دوره ریاستش (۲۸ آوریل)، بوتفلیقه از ریاست استعفا کرد و پس از آن «عبدالقادر بن صالح» ۷۷ ساله، رئیس مجلس الأمه (پارلمان) این کشور به عنوان رئیس‌جمهور موقت (۴۵ روز طبق بند ۱۰۲ قانون اساسی) تعیین شد، اما باز هم اعتراض‌ها فروکش نکرد. معترضان همچنان بر استمرار تظاهرات‌ها تا زمان برکناری تمامی عناصر دوره بوتفلیقه از قدرت، اصرار کردند.

توکل کرمان همچنین خطاب به جوانان در کشور‌های عربی تأکید کرد که «مردم عربی در سایه دولت‌های منتخب می‌توانند کشورهایشان را بسازند و از ثروت، امنیت و مقدساتشان محافظت و از اندیشه فرزندان مصلح و پرغرور خود استفاده کنند تا مایه خیر برای خودشان و جهان باشند».

این فعال یمنی تأکید کرد که «دین بخشی از بازی سیاسی نخواهد بود تا حرام دیروز، حلال امروز شود بدون آنکه دلیل قانع‌کننده داشته باشد». او در ادامه در تمجید از نقش هنر نیز حکومت در برخی کشور‌های عربی را «رژیم‌های تمامیت‌خواه» دانست که با «سیاست ارعاب و بی‌اطلاع نگاه داشتن مردم» تلاش می‌کنند مردم را از هرگونه انقلاب یا تغییری بترسانند.

توکل کرمان، دختر عبدالسلام خالد کرمان وزیر دادگستری دولت پیشین یمن است که در سال ۲۰۱۱ سال آغاز انقلاب‌های عربی، برنده جایزه نوبل صلح شد و اکنون عضو شورای مرکزی حزب «الاصلاح» یمن است؛ حزبی که شاخه گروه اخوان المسلمین در یمن قلمداد می‌شود.
ارسال نظر
captcha
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
پربازدیدترین آخرین اخبار