بانک مرکزی با هدف جلوگیری از خروج غیرقانونی ارز از کشور، به دنبال پیادهسازی سرویس ایراناکسس در شبکه پرداخت است که این اقدام موجب توقف تراکنش کارتخوانهای ایرانی خارج از مرزهای کشور میشود.
به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، بانک مرکزی سال گذشته با هدف کنترل خروج ارز و انتقال ارز حاصل از صادرات به خارج از کشور سقف تراکنشهای کارتخوانها در طول یک روز برای هر کارت ۵۰ میلیون تومان و برای هر کد ملی ۱۰۰ میلیون تومان تعیین کرد.
برخی گزارشها از معامله کارتخوانها در خارج از کشور و نقل و انتقال میلیاردی ارز به وسیله این دستگاه خبر میداد و این اقدام بانک مرکزی تاثیر محسوسی در کاهش التهابات بازار ارز داشت.
اقدام دیگر بانک مرکزی برای کنترل دلالی در بازار ارز و سکه ممنوعیت خرید و فروش چک بانکی بود. تا قبل از این مصوبه چک بانکی ماهیت پول را پیدا کرده و کالا و ارز با آن خرید و فروش میشد، اما با مصوبه بانک مرکزی مقصد چکهای بانکی باید مشخص میشد و در این قالب دیگر امکان خرید و فروش چک وجود نداشت.
به گزارش فارس، مدتی بعد از پیادهسازی این دو کار، خبرنگار فارس از معاون فناوریهای نوین بانک مرکزی پرسید با توجه به استفاده از کارتخوانهای ایرانی در خارج از مرزها و خروج سرمایه از این طریق، آیا نمیتوان با ابزارهای فناوری اطلاعات فعالیت حوزهها خارج از مرزها را متوقف کرد، اظهار داشت: بله این امکان وجود دارد. اما کارهایی از این دست هیچ وقت تمام نمیشود و ما هر اقدامی انجام دهیم، روش دیگری را پیدا میکنند، بنابراین این اقدامات برای بانک مرکزی یک وظیفه همیشگی خواهد بود
وی افزود: هماکنون اگر آیپی خارجی باشد، آن را میبندیم و در حالتی دیگر، اگر دارنده کارتخوان از ویپیان استفاده کند، برای آن هم راهحلهایی درنظر گرفتیم که با همکاری وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات، فعالیت آن تشخیص داده و مانع از فعالیت شویم.
معاون فناوریهای نوین بانک مرکزی تأکید کرد: محدودیت تراکنشهای کارتخوانها در ثبت ۵۰ تا ۱۰۰ میلیون تومان قسمت عمده نگرانی ما را در این زمینه رفع کرده است. واقعیت این است که ما اقدامی در جهت پروفایل کردن مشتریان انجام میدهیم که این اقدام سطح نظارت را بیشتر میکند و اگر کار نهایی شد، جزئیات آن را اعلام خواهیم کرد.
به گزارش فارس، بهتازگی داود محمود بیگی مدیر اداره نظامهای پرداخت بانک مرکزی از پیادهسازی سرویس ایران اکسس در شبکه پرداخت خبر داده و گفته است: بانک مرکزی با سرویس ایران اکسس به دنبال تشخیص تراکنشهای بانکی داخل و خارج از ایران است تا از انجام تراکنشهای بانکی خارج از ایران جلوگیری شود.
وی با اشاره به با اشاره به لزوم تشخیص تراکنشهای ارسالی به شبکه پرداخت از سوی کاربران ایرانی در خارج از کشور افزود: بانک مرکزی به بانکها و شرکتهای پرداخت الکترونیک تاکید داشته که تراکنشها با استفاده از ابزارهای پرداخت به ویژه درگاه اینترنتی و پایانه فروش صرفا در داخل کشور انجام شود و تراکنشهای درخواستی از خارج از کشور به شبکه پرداخت رصد و از انجام آنها جلوگیری شود که تشخیص این تراکنشها با استفاده از زیرساخت ایجاد شده ممکن شده تا از سودجویان از نظام پرداخت کشور سوء استفاده نکنند.
مدیر اداره نظامهای پرداخت بانک مرکزی تصریح کرده است: پیاده سازی زیرساخت مبدا تراکنشهای بانکی نیاز به هماهنگیهایی با وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات و شرکت ارتباطات زیرساخت داشته تا زیرساخت فنی و مورد نیاز برای کشور مبدا تراکنش بانکی شناسایی و از انجام تراکنش در خارج از کشور جلوگیری شود که بانک مرکزی در این زمینه اقدامات مورد نیاز را انجام داده است؛ سرویس ایران اکسس در اختیار شرکتهای پرداخت الکترونیک و بانکها قرار میگیرد تا با استفاده از آن امکان تشخیص تراکنشهای داخل ایران یا خارج از ایران فراهم شود.