گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو- سینا احدیان؛ در ادامه روند کاهشی قیمت ها در بازار تهران سقوط ارز آزاد در اتفاقی جالب طی روز جاری 26 تیرماه به اوج خود رسید و از ارز نیمایی هم کمتر شد.
در آخرین لحظات ظهر گرم امروز با ادامه کاهش نرخ ارز در بازار فردوسی تهران، قیمت فروش دلار در صرافیها و بانکها به یازده هزار و دویست تومان رسید.
دیروز قیمت دلار به کانال 11 هزارتومان وارد شده بود امروز به قیمت 11 هزار و 200 تومان رسید در حالی که نرخ دلار در بازار نیمایی 11 هزار و 700 تومان است.
در عین حال قیمت طلا و سکه نیز دیروز به دنبال کاهش نرخ ارز افت کرد اما امروز با تنزل قیمتی در دلار تغییر چندانی در قیمت طلا و سکه مشاهده نشد.
هر گرم طلای 18 عیار در بازار تهران به 388 هزار تومان رسیده است.
سکه تمام بهار آزادی طرح امامی هم به رقم 3 میلیون و 963 هزار تومان رسید.
البته خودرو به دنبال استمرار کاهش نرخ ارز همچنان روند نزولی خود در معاملات و قیمت را ادامه داده به طوری که از 1 تا 6 میلیون تومان از مبلغ فروش خودروهای متعدد کاسته شده است.
بخشی از کارشناسان، علت کاهش قیمت ارز را به فاصله گرفتن دلالان بزرگ در این بازار و افزایش عرضه از سوی بانک مرکزی و به عبارت دیگر ارز پاشی دولتی می دانند.
از طرف دیگر بعد از ساقط شدن پهباد جاسوسی آمریکا در آسمان ایران که از سرزمین امارتات به پرواز درآمده بود مقامات این کشور برای نشان دادن حسن نیت خود اقدام به فعال سازی چند صرافی بزرگ در دبی کرده اند که با اثرگذاری درهم بر دلار موجب افت قیمت ها شده است.
علت دیگر که مسئولین بانک مرکزی و وزارت اقتصاد مدعی شدهاند بهبود بازگشت ارزهای صادراتی است که با التیماتوم این نهادها به صادرکنندگانی که می خواهند از معافیت مالیاتی صاردات بهره ببرند رقم خورده است.
همچنین روز گذشته عبدالناصر همتی، رئیس کل بانک مرکزی از "تخلیه شوک ارزی" در کشور خبر داد و گفت: "از دو ماه قبل به دلیل تخلیه شوک ارزی، شاخصهای اقتصادی رو به اصلاح است؛ لذا نرخ تورم و بیکاری روند کاهشی به خود رفته است."
سرکوب تقاضای ارز با رسوب کالا در گمرک
اما نکته ای که به نظر می رسد از دید تمام کارشناسان و رسانه ها پنهان مانده است کاهش تقاضای موثر از سوی واردکنندگان به ویژه تولیدکنندگانی است که کالاهای وارداتی آن ها ماه ها در گمرکات کشور دپو شده و اجازه ورود به آن ها به دلایل مختلف داده نمی شود.
در واقع این عدم ترخیص کالای مورد نیاز تولید به رکود در فروش و کسب درآمد منجر شده است، به همین دلیل تولید کننده از محل فرش ریالی کسب نمی کند که بخواهد برای ثبت سفارش مجدد به عنوان بازیگر بازار ارز در طرف تقاضا وارد شود.
برخی خبرها حاکی از آن است که حجم رسوب کالاها در گمرک به حدی رسیده است که انبارها پر شده و گمرک برای دپوی بیشتر از انبار خود شرکت ها استفاده می کند و به آن ها اجازه دسترسی و استفاده نمی دهد!
با توجه به این که بالاخره گمرک مجبور است کالاها را ترخیص کند باید توجه کرد که اگر این روند ادامه یابد و برای آن چاره ای اندیشیده نشود با ورود کالاهای مذکور و فروش آن ها مجددا تقاضای ارز بالا رفته و به دنبال آن افزایش قیمت رخ خواهد داد.
بنابراین مدیریت طرف تقاضا با فشار بر تولید کننده نه تنها در بلند مدت به ضرر اقتصاد کشور و تولید ملی خواهد بود بلکه در کوتاه مدت نیز نتیجه ی مثبتی نخواهد داشت و بعداز مدتی اثر افزایش قیمتی بیشتری نسبت به کاهش قیمت بر بازار خواهد گذاشت.