مجید شاکری، کارشناس اقتصادی در این باره گفت: اتفاقاتی که در شش ماه ابتدای سال افتاد باعث شد تا ماههای آرامتری را شاهد باشیم. در بهار ۹۸ آمریکاییها با توجه به تجربه موفقی که در بهار سال ۹۷ اجرا کرده بودند و منجر به اوج گرفتن قیمت از ۵ فروردین شده بود، سعی کردند همه راههای ورود ارز به ایران را مسدود کنند و یک فشار امنیتی عظیم به طرفهای مبادلات ایرانی در دبی وارد کردند، اما مقاومت ایران موجب شکست این برنامه شد.
وی با بیان اینکه فشار مالی آمریکا در دو نوبت علیه ایران اجرا شد، افزود: یکبار به عنوان مساله تحریم و دیگری با موضوع تحریم شدن سپاه با این توجیه که سپاه پاسداران به عنوان گروه تروریستی تحریم شده، فشار زیادی به صرافیهای ایرانی وارد میشد و امکان داشت تجربه سال گذشته رخ دهد، اما در عمل بانک مرکزی در اردیبهشت و خرداد ۹۸ مقاومت زیادی کرد.
شاکری با اشاره به اینکه ایران در زمینه مالی مقاومت زیادی کرد، ادامه داد: مقاومت بانک مرکزی تا جایی پیش رفت که کشورهای دیگر مشاهده کردند با اینکه برای صرافیهای ایران در دبی با محدودیت زیادی روبهرو هستند، اما شاهراههای درهمی بانک مرکزی قابل قطع نیست. در کنار این موضوع منابع زیادی از داراییهای بانک مرکزی در کشورهای دیگر آزادسازی شد که افزایش اختیارات و ثبات عمل بانک مرکزی در بازار حواله و اسکناس را به دنبال داشت.
وی تصریح کرد: وقایع امنیتی که در خلیج فارس رخ داد باعث شد برخی کشورها مانند امارات که نقش تکمیلکننده تحریمهای آمریکا علیه ایران را داشتند ناچار به تغییر موضعشان شدند. در همین حال کشورهای تحریمکننده ایران هر فشاری که میتوانستند آورده بودند و نتوانستند مبادی ارزی ایران را قطع کنند پس تصمیم گرفتند یک چارچوب برای معاملات ایران در نظر بگیرند تا بتوانند بر عملکرد مالی ایران نظارت کنند.
این کارشناس اقتصادی تاکید کرد: موضوع بازار متشکل ارزی به عنوان رقیب امارات بین صرافیهای عمده مطرح میشد و نشان داد ایران برای استقلال ارزی خودش تا چه حد مصر است در نتیجه تغییر رفتار اماراتیها را شاهد بودیم.
شاکری با بیان اینکه اکنون مبادلات مالی ایران در کانالهایی انجام میشود که منطقا تحریمپذیر نیست، گفت: کانالهای مالی ایران جایی واقع شدند که تحریم نمیشوند. همانطور که رئیسکل بانک مرکزی اخیرا اعلام کرده که دیگر تحریم را دور نمیزنیم و تحریمناپذیر عمل میکنیم. وی با تاکید بر اینکه ارز، ثابتترین بازار ایران است افزود: کنترل واردات نقش موثری در ثبات نرخ ارز داشت که البته با وجود کمبودهای ارزی که نسبت به گذشته وجود دارد هنوز شاهد برنامههای مدون از سوی وزارت صمت برای تقویت تولید داخل نیستیم.
این کارشناس اقتصادی به چشمانداز ششماهه دوم بازار ارز اشاره کرد و گفت: با توجه به کاهش ریسک مبادلات با ایران به نظر میرسد در ششماهه دوم نیز نرخ ارز از ثبات نسبی برخوردار باشد. سیاستهای پولی به نتیجهای که میخواسته رسیده، اما مهمتر از این موضوع سیاستهای مالی است که بستگی به بودجهای که برای سال آینده تهیه میشود، دارد.