مدیر حوزههای علمیه با اشاره به رشد و گسترش صدها رشته و گرایش در حوزه قرآن پس از انقلاب این مسأله را مثبت ارزیابی کرد و گفت: البته هنوز راههای نرفته زیادی داریم.
به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو، آیت الله علیرضا اعرافی مدیر حوزههای علمیه سراسر کشور پیش از ظهر امروز در آیین اختتامیه پانزدهمین جشنواره قرآن و عترت دانشگاه جامع علمی و کاربردی که در شبستان کربلای مسجد مقدس جمکران برگزار شد، ضمن گرامیداشت روز ۱۳ آبان اظهار داشت: باید همواره بر ضرورت تدوام شناخت دشمن و آمادگی برای حفظ استقلال و عظمت و عزت ایران اسلامی تأکید کنیم.
وی در بخش دیگری از سخنان خود افزود: پس از انقلاب شکوهمند اسلامی اقدامات گستردهای در حوزه قرآن در ایران اسلامی رقم خورد و این اقدامات گسترده که به فهرستی از آنها اشاره میکنیم از یک سو قطعا دارای برکات و آثار ماندگاری در روح و روان و در فرد و جامعه ما باقی گذاشته است و از سوی دیگر این اهتمام قرآنی پاسخی به یک شبههای است که وهابیها و تندروهای افراطی نسبت به ایران و حوزههای علمیه و تشیع وارد میکنند و آن هم تحریف قرآن و عدم حجیت آن در ایران اسلامی است.
مدیر حوزههای علمیه سراسر کشور با بیان این که امروز کسانی در دنیا واقعا باور دارند که قرآن ایرانیها با قرآن دیگران فرق دارد، خاطرنشان ساخت: میهمانهای متعدد خارجی ما وقتی به این ایران میآیند، قرآنهای ما را در مساجد با دقت ورق میزنند و تعجب میکنند که قرآن ما با آنها یکی است.
وی تصریح کرد: عدم توجه به فقه اهل سنت نیز تهمت دیگری است که به این کشور و انقلاب اسلامی زده شده است در حالی که در همین جامعه المصطفی خودمان، طلاب اهل سنت زیادی تحصیل میکنند که دروس را بر اساس مذهب و فقه خودشان آموزش میبینند.
آیت الله اعرافی با اشاره به این که قرآن کریم اولین و محکمترین سند مشترک مذاهب و فرق اسلامی محسوب میشود، گفت: جالب است که نزدیک به ۱۵ شبهه بزرگ در مورد قرآن کریم به ما میزنند که بخشی از آن به دلیل کم کاری و ندیدن نقاط قوت خودمان است.
وی خاطرنشان کرد: در دیداری که با آیت الله سید حسن نصرالله داشتیم میگفتند در زمان بوش که مرتب ایران و انقلاب اسلامی را تهدید میکرد، میدیدیم که در میان انفعال و قالب تهی کردن کشورهای مختلف در برابر آمریکا، این ایران و انقلاب اسلامی و رهبر عزیز کشور شما بود که هرگز گردن خم نکرد.
عضو فقهای شورای نگهبان ابراز داشت: ما در حوزه قرآن چه در آموزش و پروش و چه در دانشگاه و چه در حوزههای علمیه شاهد تحولهای وسیعی هستیم که از جمله آن در حوزه آموزشهای قرآنی در مراکز مختلف حداقل ۵۰ رشته و گرایش قرآنی داریم که قبلا اصلا نبود.
وی با اشاره به این که در حوزه حداقل ۱۰ها تفسیر از سوی مراجع و سطوح دیگر نوشته شده است، گفت: ما ذخیرههای بزرگ تفسیری زیادی داریم که رتبه ما را بالا برده است که از جمله آن میتوان به المیزان و در عصر انقلاب اسلامی به تفسیر نمونه و تسنیم و چندین تفسیر موضوعی اشاره کنیم.
امام جمعه قم در ادامه یادآور شد: نزدیک به ۱۵ رشته و گرایش در حوزه قرآن و علوم مثل قرآن و روان شناسی، قرآن و جامعه شناسی و امثال آن داریم و همچنین در سطوح چهار حوزوی و دکتری دانشگاهی مباحث مربوط به قرآن و مستشرقان و مطالعات تطبیقی قرآنی تدریس میشود.
وی تصریح کرد: محور دیگر حوزه ترجمه قرآن است که میدانید انجیل بیش از هزار زبان و گویش ترجمه شده است، ولی در حوزه قرآن به بیش از ۱۰۰ زبان و لهجه نرسیده است که در عصر انقلاب اسلامی قدمهای نسبتا خوبی برداشته شده و دهها زبان جدید تسخیر منطق و تفکر قرآن شده است.
آیت الله اعرافی با تأکید بر این که در حوزه هنرهای قرآنی نیز توفیقات زیادی بعد از انقلاب اسلامی حاصل شده است، گفت: فیلمهای قرآنی، خطاطی و هنرهای تجسمی نیز افزایش زیادی داشته که البته در این حوزه هنوز نو قدم هستیم.
عضو شورای عالی حوزههای علمیه در ادامه خاطرنشان ساخت: در بخش تلاوت و تجوید و قرائت و حفظ نیز صدها هزار قاری و حافظ داریم و در چشم انداز رهبری معظم انقلاب نیز رسیدن به ۱۰ میلیون حافظ در نظر گرفته شده است و در کنار این نباید نهادسازی در عرصه قرآن را نیز از نظر دور بداریم.
وی افزود: با وجود پیشرفتهای گسترده در عرصه قرآن راهها نرفته زیادی داریم، چراکه قرآن تنها کتاب دست نخورده وحی الهی است و بدون کم و کاست از عالم قدس و غیب آمده و کتابی است که بر همه کتب آسمانی سیطره دارد و حاوی همه حقایق است.
مدیر حوزههای علمیه سراسر کشور با بیان این که تماس ما با قرآن سه نوع است، خاطرنشان کرد: یک نوع تماس، تماس سطحی است که به نگاه کردن، حفظ قرآن، خواندن و لمس کردن این کتاب مقدس ختم میشود که البته خوب است، لایه دوم ارتباط علمی و فکری و معرفتی با قرآن است که در این لایه نیز سطوحی داریم که از جمله آن تفسیر قرآن است.
وی تصریح کرد: لایه سوم و سطح بالاتر، لایه استعلاجی و درمان جویانه از قرآن است که به دل مربوط است و مقدماتی دارد و مهم در قرآن رسیدن به این سطح است یعنی من به قرآن پناه ببرم برای این که راه بیابم و دردهای خویش را درمان کنم.
آیت الله اعرافی با اشاره به این که راه رسیدن به این گام شناخت خود است، گفت: اگر کسی بیمار باشد، ولی نداند که مریض است هیچگاه نمیتواند خود را درمان کند هرچند فوق تخصص باشد، بنابراین اول قدم برای این که ما وارد این لایه متعالی و سطح درمان خواهانه از قرآن بشویم شناخت دردهای روحی خودمان است.
وی خاطرنشان کرد: گام دوم شوق درونی است که نگاه به جهانی فراتر داشته باشیم و این جشنوارههای و مسابقات مقدمهای برای ورود به این سطح است و در این بخش نیاز است که به نگاه اهل بیت (ع) به قرآن کریم رجوع کنیم و جادارد که در پایان از زحمات این دانشگاه در این راستا قدردانی داشته باشیم.