به علت خرید موشکهای زمین به هوا از کشور روسیه، کنگره آمریکا تحریمهایی علیه دولت ترکیه وضع کرد ولی ترامپ اجرای این تحریمها را به حالت تعلیق درآورده است. ترکیه با حمایتهای سیاسی آمریکا میخواهد حاکمیتی برای خود، در خاک سوریه ایجاد کند و در این راستا، از اعزام ۷۳۰۰ سرباز و ۲۵۳۵ وسیله نقلیه نظامی سنگین به ادلب خبر داده بود.
«یولیا کودریاشو» کارشناس ارشد مرکز امنیت اورآتلانتیکی در دانشگاه روابط بینالملل مسکو در رابطه با جنگ قدرت در سوریه توضیح داده است: «روسیه و ترکیه دیگر نمیتوانند با یکدیگر به توافق برسند. منافع دو کشور در ادلب بیشازحد در هم گره خورده است؛ بنابراین، پا پیش گذاشتن یک داور بینالمللی لازم بود؛ و مهمتر از همه، کشورهای اروپایی با دارا بودن وزنه سیاسی کافی، گزینه مناسبی برای ایفای نقش میانجی بین آنکارا و مسکو هستند».
در حالی که چشم کارشناسان به سازوکار دیپلماتیک و مذاکرات آستانه دوخته شده بود، روسیه با حمله هوایی به کاروان نیروهای نظامی ترکیه در منطقه "جبل الزوایه" واقع در حومه ادلب، تلفات سنگینی به نیروهای نظامی و تروریستهای همسو ترکیه وارد کرد. بر اساس این گزارش، دستکم ۳۴ نظامی ترک کشته و دهها تن دیگر زخمی شدند و ارتش ترکیه نیز در اقدامی تلافیجویانه، مواضع ارتش سوریه در ادلب را مورد هدف قرار داد. در این حمله تعدادی از رزمندگان حزبالله لبنان نیز به شهادت رسیدند.
طی این حملات، مرکز مستشاری ایران مستقر در سوریه بیانیهای را منتشر کرد، در این بیانیه آمده است که مرکز مستشاری نظامی ایران در سوریه نظامیان ترکیه را دعوت به برخورد عقلانی بر اساس مصلحت ملتهای سوریه و ترکیه میکند. بازهم تأکید میکنیم فرزندان ملت ترکیه در ارتش آن کشور در منطقه ادلب در تیررس نیروهای نظامی ما هستند و بهراحتی میتوانستیم انتقام بمباران مراکزمان را از آنها بگیریم، اما در پاسخ به دستورات صادرشده از فرماندههانمان خویشتنداری کردهایم. از آنها دعوت میکنیم به فرماندهان و رهبران ترکیه برای حفظ آرامش و جلوگیری از ریخته شدن خون نظامیان ترکیه در خاک سوریه فشار وارد کنند.
توئیت ابراهیم کاراگول، سردبیر ینی شفق ترکیه «بازوهای رسانهای نزدیک به اردوغان» خطاب به اسپوتنیک روسیه: «استان اسکندرون سوریه و استان حلب متعلق به ترکیه است» خبر میدهد و نگاه کشورگشایی ترکیه را تائید میکند.
رژیم صهیونیستی نیز اینگونه بابت کشته شدن سربازان ترکیهای در ادلب، با این کشور ابراز همدردی کرد: ما عمیقاً بابت «شهادت» سربازان ترکیهای ناراحت شدهایم و ابراز تأسف میکنیم. همسویی سیاستهای ترکیه با رژیم صهیونیستی در تضعیف دولت ملی اسد در سوریه میتواند باتلاقی برای اردوغان شود. البته ناگفته نماند که نفت سوریه نیز همواره مورد توجه آمریکا و ترکیه بوده است.
بارها مقامات دولت سوریه اعلام کردهاند که آمریکا با اعمال تحریم علیه این کشور، واردات نفت به سوریه را ممنوع کرده است، اما با تسلط بر چاههای نفت سوریه، آن را از طریق ترکیه میفروشد. اردوغان نیز خود اذعان کرده به دنبال منافع ملی سوریه است؛ اردوغان اظهار داشت: ترامپ گفت که پوتین چه در سوریه دارد و چه میخواهد، گفتم او به دنبال نفت در قامشلی است و ترامپ پرسید آیا نفت در آنجا هست؟ گفتم هست، اما نه بهاندازه دیرالزور!
در این چند سال گذشته مردم سوریه، قربانی تفکرات تکفیری و دلارهای سعودی شدهاند. گروه تروریستی داعش، زیرساختهای اقتصادی، مراکز درمانی و فرهنگی سوریه را با خاک یکسان کرد و آمریکا نیز به دنبال نفت این کشور است. حضور نظامی ترکیه در خاک کشور سوریه، یک تهاجم آشکار به حریم مرزی یک کشور به حساب میآید و اردوغان و حامیان غربیاش، نتیجه این تجاوز را خواهند دید. سرنوشت سوریه را، فقط سوریها میتوانند رقم بزنند.