وزیر راه و شهرسازی با تاکید بر اینکه حباب قیمت مسکن شکسته خواهد شد، گفت: اگر تا ۷ یا ۱۰ سال پیش، دولت تا دهک پنج را باید زمینه فراهم میکرد تا صاحب خانه شوند اکنون به دهک هفت رسیدیم و حتی نزدیک است تا دهک ۸ هم برای خانهدار شدن نیازمند حمایت دولت باشند.
به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، محمد اسلامی وزیر راه و شهرسازی گفت: التهابات و تغییرات قیمت در حوزه مسکن اساساً از عرضه و تقاضا نیست بلکه متاثر از هجوم منابع یا تجدید ارزیابی برای کالا و خدمات و متاثر از شاخصهای اقتصادی کشور و تغییرات نرخ ارز است.
اسلامی افزود: در طول دهههای گذشته هم کشورمان این موضوع را تجربه کرده است که روند کاملا هماهنگ و یک نواختی میان نرخ تورم و تغییرات قیمت ارز و طلا با قیمت مسکن و اجاره وجود دارد و در بسیاری از موارد، نرخ اجاره از میزان رشد قیمت مسکن، بیشتر افزایش یافته است.
وی با تاکید بر اینکه این التهابات، حالت روانی دارد و برای حفظ ارزش پول است، ادامه داد: التهابات کنونی قیمت مسکن در دوران رکورد معاملات و کرونا ناشی از تجدید ارزیابی است، اما ملاک عمل ما معاملات واقعی مسکن است.
اسلامی افزود: باید برنامه اقدام و عملی در کشور وجود داشته باشد تا افرادی که مسکن ندارند بتوانند با اطمینان خاطر و بر اساس برنامه صاحب مسکن شوند.
وی اضافه کرد: متاسفانه در بخش قیمت گذاری مسکن و اجاره، قانون و مقررات مدونی نداریم تا دولت مداخله کند، چون حوزه خصوصی مردم است و قیمت بر اساس شرایط عمومی بازار و در میان خود مردم تعیین شده است.
اسلامی گفت: باید برای نرخ رشد و اجاره بها، ضوابطی تعیین کرد و برای اقشار آسیب دیده از نظر درآمدی در شرایط کرونا، بتوان منابعی را در نظر گرفت تا آنها بتوانند از صندوق حمایتی برخوردار شوند. این بحثهای کارشناسی در حال انجام است و امیدواریم خروجی آن بسته حمایتی باشد تا ودیعه مسکن مستاجرانی که طبق ضوابط، شناسایی میشوند و با مستنداتی که ارائه میکنند از این بسته حمایتی به صورت تسهیلات ودیعه مسکن برخوردار شوند.
وی اضافه کرد: در دوره بحث کارشناسی هستیم تا مبنایی را برای میزان افزایش اجاره بها معین کنیم.
اسلامی گفت: در کشورمان موسسات اجاره داری حرفهای نداریم به نحوی که آنها طبق قانون بتوانند اراضی را در اختیار بگیرند و واحدهای استیجاری بسازند و در اختیار مردم بگذارند و سپس دولت از لحاظ تنظیم گری، با کمک سازندگان، تنظیمات مبنایی برای قیمت اجاره و تنظیماتی برای تغییر نرخ اجاره سالانه داشته باشد.
وزیر راه و شهرسازی ادامه داد: اینکه اجارهها یک ساله است هم به منابع، لطمه میزند و هم برای مردم زحمت ایجاد میکند.
اسلامی اضافه کرد: دستگاههای مربوط متولی باید این سرمایه گذاری را انجام دهند اعم از اینکه بخش خصوصی یا نهاد عمومی غیر دولتی و شهرداریها باشند تا بر اساس ماده قانون ساماندهی زمین و مسکن، زمین دولتی در اختیار آنها به صورت ۹۹ ساله و تسهیلات بانکی هم در اختیار آنها بگذاریم و آنها هم نرخ اجاره را بر اساس مقررات و ضوابط، تعیین کنند و این روش در کشورهای پیشرفته هم حاکم است.
وی با بیان اینکه گام میان مدت ما این است که این ظرفیتهای جدید به وجود بیاید و اجاره داری حرفهای شکل بگیرد، گفت: پیش بینی میکنیم مصوبات اولیه این موضوع را حداکثر تا نیمه تیر امسال، دریافت کنیم.
اسلامی ادامه داد: با پیشنهاد بانک مرکزی و موافقت اولیه دولت، این هفته میتوانیم ضوابط استفاده از بخشی از منابع مصوب مقابله با اثرات اقتصادی ناشی از کرونا را برای این منظور تصویب و وارد مرحله اجرایی کنیم.
وی گفت: سعی کردیم از ظرفیت قانونی ماده ۲ قانون ساماندهی زمین و مسکن استفاده کنیم و فراخوان دهیم تا زمینها را در اختیار متقاضیان بگذاریم تا آنها واحدهای مسکونی بسازند و اجاره دهند و این طرح در هر شهری که زمین مناسب برای واحدهای مسکونی استیجاری داشته باشد اجرا میشود.
اسلامی افزود: امکاناتی را در اختیار بنگاههای بزرگ قرار میدهیم تا بتوانند خانههای سازمانی ایجاد کنند و به کارکنان خود اجاره دهند.
*دهک ۷ یا حتی ۸ هم برای خانه دار شدن نیازمند حمایت دولت است
وزیر راه و شهرسازی با اشاره به اینکه استطاعت خرید خانوارها به مرور زمان کاهش یافته است، گفت: با توجه به مطالعات طرح جامع مسکن، اگر تا ۷ یا ۱۰ سال پیش، دولت تا دهک پنج را باید زمینه فراهم میکرد تا صاحب خانه شوند اکنون به دهک هفت رسیدیم و حتی نزدیک است تا دهک ۸ هم برای خانه دار شدن نیازمند حمایت دولت باشند.
اسلامی افزود: برنامه اقدام ملی مسکن ما فعلا دهک هشت را هم در برنامه لحاظ کرده است، زیرا دهک ۷ میتوانست در مدت حداکثر پنج سال صاحب خانه شود، اما اکنون این رقم از ۱۸ تا ۲۰ سال هم عبور کرده است بنابراین باید برنامه جامعی داشتیم تا این دهکها را پوشش دهد.
*استطاعت مالی اکثریت مردم با قیمت مسکن منطبق نیست
وی با بیان اینکه استطاعت مالی اکثر قریب به اتفاق نیازمندان به مسکن با قیمت خانههایی که وجود دارد منطبق نیست، اضافه کرد: سامانه جامع املاک و اسکان را طراحی کردیم تا واحدهای مسکونی خالی شناسایی شوند و سازمان امور مالیاتی بتواند از آنها مالیات بگیرد.
اسلامی ادامه داد: به موازات آن اعلام کردیم کسی که خانه آماده و یا نیمه تمام و یا زمین شهری دارد اگر در طرح اقدام ملی مسکن، مشارکت کند، زمین مرغوب شهری را در اختیار او میگذاریم تا دوباره بتواند ساخت و ساز انجام دهد و واحدهای نو را به مردم عرضه کند.
وی گفت: هدفگذاری ما در برنامه جامع مسکن در سال, ۲۰۰ هزار واحد روستایی و ۷۰۰ هزار واحد شهری بوده است که به طور میانگین در این سالها حداقل ۳۰۰ هزار واحد توسط مردم در شهرها تولید شده و دولت ساخت سالی ۴۰۰ هزار کمبود را هدف گذاری کرده است تا تولید مسکن را در کشور پایدار کنیم.
وزیر راه و شهرسازی افزود: باید به گونهای برنامه ریزی کنیم تا نقدینگی کنترل شود و به بازارهای مختلف، هجوم نبرد که توجه به بازار سرمایه یکی از راههای بسیار خوب کنترل نقدینگی است.
اسلامی گفت: امیدواریم در فصل تابستان، برگههای مالیاتی برای صاحبان واحدهای مسکونی خالی صادر و به گونهای شود که یا این خانهها برای فروش و یا اجاره به بازار عرضه شوند و این طرح تاکنون مورد استقبال واقع شده است. برای بازدارندگی بیشتر طرح گرفتن مالیات از واحدهای مسکونی خالی نیاز به قانون دارد و برای این منظور لایحهای را تهیه کردیم.
وزیر راه و شهرسازی با اشاره به اینکه در دولتهای یازدهم و دوازدهم حدود یک میلیون و ۳۰۰ هزار واحد مسکن مهر، ساخته و به مردم تحویل شده است، گفت: زمانی که وارد وزارتخانه شدم ۴۸۰ هزار واحد مسکن مهر نیمه تمام داشتیم و متعهد شدیم ساخت ۴۰۰ هزار واحد مسکونی را در قالب طرح اقدام ملی آغاز کنیم و دو سالانه ۹۰۰ هزار واحد را برای مردم در نظر بگیریم.
اسلامی ادامه داد: در این مدت از ۴۸۰ هزار واحد مسکن مهر بیش از ۲۰۰ هزار واحد تحویل مردم شد و ۱۲۰ هزار واحد را منتظر انشعابات آن هستیم و حدود ۷۰ هزار واحد در دست ساخت است و بقیه در نقاطی قرار دارد که نیازمند تعیین تکلیف است یا پرونده قضایی دارد.
*مسکن مهر پردیس تا پیش از زمستان امسال تحویل داده میشود
وی با بیان اینکه حداکثر تا آبان امسال، مراسم پایانی ساخت واحدهای مسکن مهر را برگزار میکنیم، گفت: ۴۰۰ هزار واحد طرح اقدام ملی مسکن را هم جانمایی و تعیین زمین کردیم.
اسلامی ادامه داد: یک میلیون و ۶۰۰ هزار نفر برای این طرح نام نویسی کردند که از این تعداد، ۸۰۰ هزار نفر واجد شرایط هستند و هر ۸۰۰ هزار نفر را پوشش خواهیم داد و ۲۰۰ هزار مسکن هم برای روستاها در نظر گرفته شده است که بنیاد مسکن، ساخت آن را انجام خواهد داد.
وی تاکید کرد: واحدهای مسکن مهر در پردیس، پیش از زمستان، تحویل خواهد شد.
اسلامی افزود: طرح اقدام ملی مسکن از ماه آینده آغاز میشود و آن را تا پایان این دولت به پایان میرسانیم.
وی اضافه کرد: برنامه ما تا پایان سال ۱۴۰۰ است تا پوشش ۸۰۰ هزار نفر را کامل کنیم و پس از آن مرحله سوم ثبت نام را انجام خواهیم داد.
*تولید مسکن باید به جریان پایدار و پیوسته تبدیل شود
وزیر راه و شهرسازی گفت: تا زمانی که جریان تولید مسکن را به جریان پایدار پیوسته تبدیل نکنیم از پا نخواهیم نشست و همه تلاش ما این است که این موضوع به جریان فعال و ماندگار تبدیل شود.
اسلامی در ادامه برنامه گفت و گوی ویژه خبری افزود: واحدهای مسکونی باید در زمین مرغوب ساخته شوند و جانمایی خوب و معماری زیبا داشته باشند.
وی اضافه کرد: با همه دستگاههایی که برای دهکهای پایین، تکلیف قانونی و یا نیت خیر دارند جلساتی را برگزار کردیم و برای ۲۰۰ هزار مسکن محرومان شامل دهکهای ۱ تا ۳ توافق کردیم و سهمیههایی در طرحهای مسکونی برای آنها در نظر گرفته شده است.
اسلامی افزود: در اجرای این طرح، ستاد اجرایی فرمان امام، بنیاد مستضعفان، بنیاد مسکن، خیران مسکن ساز، آستان قدس رضوی، سازمان اوقاف، بنیاد شهید انقلاب اسلامی، بسیج سازندگی، سازمان بهزیستی و کمیته امداد امام خمینی (ره) مشارکت خواهند داشت.
*حباب قیمت مسکن شکسته خواهد شد
وزیر راه و شهرسازی با اشاره به جو روانی ناشی از شرایط کنونی، تصویب قطعنامه علیه کشورمان و جوسازی سایتها گفت: نباید به بازار مسکن، هیجان دهیم.
وی با اشاره به اینکه حباب قیمت مسکن شکسته خواهد شد، ادامه داد: نباید حرفهای ناامید کننده بزنیم و بگوییم دست دولت، خالی است و یا اینکه دولت هیچ اقدامی در بخش مسکن انجام نداده و آن را به حال خود رها کرده است.
اسلامی درباره موانع تولید مسکن با بیان اینکه برخی سیاستهای انقباضی سرعت تولید مسکن را کند کرده است، گفت: طبق قانون زمین شهری، اراضی که در محدوده و حریم شهرها واقع میشوند باید در اختیار وزارت راه و شهرسازی قرار داده شوند تا بتواند طرحهای توسعه و عمران شهری و ذخیره سازی را انجام بدهد.
وی ادامه داد: در این اواخر برای حفظ باغات و اراضی کشاورزی، قانونی قرار دادیم که مانع تحویل ۲۵۰ هزار هکتار به زمین شهری شد که با دوره جدید مدیریت وزارت جهاد کشاورزی و سازمان جنگلها امیدواریم این زمین شهری را در اختیار بگیریم تا بتوانیم، ذخیره سازی و عرضه زمین را تسهیل و تسریع کنیم.
اسلامی با بیان اینکه باید در مناطق مناسب به ویژه در بافتهای فرسوده، اجازه تراکم بیشتر را بدهیم، اضافه کرد: برای شهرداریها در بافتهای فرسوده امتیازاتی قائل هستیم.
وزیر راه و شهرسازی درباره بورس مسکن هم گفت: این موضوع کمک میکند منابع مالی با هدف مشخص به کارگیری و ساخت و ساز و عرضه مسکن، تسهیل شود و توسعه پیدا کند.
اسلامی در بخش دیگری از سخنان خود افزود: تا پایان دولت دوازدهم، حدود هزار و ۲۰۰ تا هزار و ۴۰۰ کیلومتر خطوط ریلی یا اصلی یا خط دوم را افتتاح خواهیم کرد که مهمترین آن راه آهن خواف ــ هرات است.
وی اضافه کرد: بر اساس تعهدمان تا ۶۶ کیلومتر در داخل خاک افغانستان را اجرا کردیم و امیدواریم در پاییز امسال با حضور رؤسای جمهور دو کشور افتتاح شود و ادامه آن تعهد دولت افغانستان است که تا هرات ادامه دهد.
اسلامی گفت: افتتاح خط آهن یزد ــ اقلید که به شبکه سراسری وصل میشود و اتصال خط آهن بستان آباد به ایستگاه کاروان در تبریز از دیگر طرح هاست.
وی افزود: راه آهن رشت به بندر کاسپین متصل خواهد شد و راه آهن راهبردی زاهدان به چابهار، خط دوم بافق به زرین شهر و خط دوم قزوین به زنجان از دیگر طرح هاست که تا پایان دولت دوازدهم به بهره برداری خواهند رسید.
اسلامی درباره فاز ۲ آزاد راه تهران ــ شمال هم گفت: حدود ۲ هزار میلیارد تومان بودجه نیاز داریم تا باند رفت را اجرا کنیم. وزیر راه و شهرسازی افزود: ۵۸۰ کیلومتر آزادراه را هم اجرا خواهیم کرد.