مهدی کاظمی گفت: متاسفانه منکر وجود جنس تقلبی و فیک در بازار نیستیم و حدود ۲۰ درصد از قطعات در حال حاضر بیکیفیت هستند.
به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، سخنگوی اتحادیه فروشندگان لوازم یدکی خودرو افزود: دولت باید با کالای تقلبی مبارزه کند و یکی از راههای این بازار کمک گرفتن از خود اعضای ۱۰ هزار نفری اتحادیه لوازم یدکی خودرو در تهران است.
وی گفت: اعضای صنف لوازم یدکی هم کارشناسان خبرهای هستند و هم مدیران بسیار خوب که میتوانند به گمرک و وزارت صمت کمک کنند هر قطعهای که قرار است وارد کشور شود به اتحادیه و کارشناسان معرفی شود تا از سلامت و کیفیت آن اطمینان حاصل شود و بعد اجازه ورود داده شود.
کاظمی در خصوص برخورد اتحادیه با متخلفین و فروشندگان لوازم یدکی تقلبی هم گفت: روزانه در اتحادیه بین پنج تا ۱۰ پرونده شکایت از اعضا رسیدگی میشود که از تاریخ ۹۷.۱.۱ تا به امروز حدود ۲ هزار پرونده مورد رسیدگی قرارگرفته است.
سخنگوی اتحادیه فروشندگان لوازم یدکی خودرو گفت: افراد متخلف را به اتحادیه دعوت میکنیم، اخطار میدهیم، جریمه میکنیم، درج در پرونده میکنیم، اما قانونی نداریم که بتوانیم در همان لحظه واحد صنفی را پلمپ کنیم، اما درنهایت اگر اخطارها زیاد و تخلف گسترده شود پرونده به اتاق اصناف و در نهایت از آنجا به اماکن برای تعطیلی واحد صنفی ارجاع داده میشود.
کاظمی علت افزایش قیمت لوازم یدکی در بازار را هم چند دلیل عنوان کرد و گفت: علت اول که بر همه صنوف تأثیر گذاشته افزایش نرخ ارز بوده، علت دوم عدم داد و ستد با کشورهای همسایه و تعطیلی بنادر آنها به خاطر ویروس کرونا بوده است و علت سوم هم عدم ترخیص کالا از سوی گمرکات و ناهماهنگی در دولت است.
وی اضافه کرد: از بهمن ۹۸ تا الان بارها به دولت گفتهایم و هشدار دادهایم که به خاطر کمبود قطعه افزایش قیمت در پیش داریم، اما واقعاً کسی تا به امروز به داد ما نرسیده است.
وی افزود: امروز وزارت صمت و خود دولت مقصر این قضیه است و اتحادیه با تمام توان و چنگ و دندان آماده واردکردن قطعات باکیفیت به کشور است و میتوانیم لوازم یدکی و قطعات بازار را تأمین کنیم که این امر هم نیاز به کمک گمرک دارد تا به محض ورود قطعه آن را ترخیص کنند تا وارد بازار شود و قیمتها کاهش پیدا کند.
بار ها و بار ها در بازار لوازم یدکی برای خرید انواع قطعه مانند لنت ترمز و موارد دیگر مانند شمع اقدام به خرید کردم و هر بار مجبور به تعویض دوباره و دوباره شدم قطعاً طبق تجربه شخصی می توانم بگویم که قطعات یدکی تقلبی خیلی بیش از 20 درصد در بازار ایران پر شده است. البته خب اگر خیلی هم گشت می توان قطعات یدکی با کیفیت نیز پیدا کرد.
اما مشکلی که برای من خریدادر وجود دارد این است که از کجا اصل و با کیفیت بودن آن ها را تشخیص دهم.
ارسال نظرات
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
اما مشکلی که برای من خریدادر وجود دارد این است که از کجا اصل و با کیفیت بودن آن ها را تشخیص دهم.