رئیس بنیاد مستضعفان درباره باز پس گیری کاخ مرمر بیان کرد: این بنا سالها در تملک آقای هاشمی رفسنجانی و سپس در دست تشخیص مصلحت بود.
به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، سید پرویز فتاح رئیس بنیاد مستضعفان با حضور در برنامه "نگاه یک" شبکه سیما گفت: در مسیر شفافیت، بورس و محرومیت زدایی، پایداریم و همه اهداف و برنامههای ۱۳۹۸ محقق شده است. عملکرد بنیاد مستضعفان نسبت به سال ۱۳۹۷ حدود ۳۵ تا ۳۷ درصد رشد داشته است و توانستیم به همه اهداف خود برسیم.
فتاح افزود: تحقق برنامههای تدوین شده بنیاد مستضعفان در سال ۹۸ حدوداً ۱۱ درصد نسبت به برنامه مصوب بالاتر بوده و ۳۷ درصد نسبت به برنامههای سال ۹۷ رشد داشته است.
*میزان فروش و سود خالص بنیاد مستضعفان در سال ۹۸
وی در خصوص وضعیت خرید و فروشهای بنیاد مستضعفان در سال ۹۸ گفت: بنیاد به صورت شرکتی اداره میشود این در حالی است که بنیاد دارای ۱۶۹ شرکت یا زیر مجموعه میباشد طبیعتاً جمع بندی و حسابرسی این تعداد شرکت در پایان سال انجام میشود و آن وقت میتوان آمار خرید و فروش و تولیدات زیر مجموعههای بنیاد را اعلام کرد. آنچه در پایان سال و پس از حسابرسیهای ۱۶۹ شرکت اعلام میشود نتیجه عملکرد تلفیقی تجمیعی بنیاد خواهد بود البته در حال حاضر هنوز مجمع بنیاد مستضعفان به دلیل مقوله کرونا برگزار نشده، اما تا این لحظه بنا بر تخمینهای اولیه، کل میزان فروش بنیاد در سال ۹۸ حدود ۳۶ هزار میلیارد تومان برآورد شده این رقم حاصله از فروش ملک، کالا یا خدمات است. با تفریق هزینههای بنیاد از ۳۶ هزار میلیارد تومان، حدود هفت هزار میلیارد تومان سود ناخالص بنیاد محسوب میشود، البته طبق سنوات گذشته احتمال میرود باید حدود هزار میلیارد تومان مالیات پرداخت کنیم و ۶ هزار میلیارد تومان باقیمانده به طور ۶۰ درصد و ۴۰ درصد میان ما و سایر سهام داران تقسیم خواهد شد پس از تقسیم سود سهم بنیاد حدود سه هزار و ۶۰۰ میلیارد تومان میشود.
رئیس بنیاد مستضعفان در خصوص ادعای عدم شفافیت این بنیاد گفت: طبق سنوات گذشته، نتایج تمامی مجمعهای ۱۶۹ شرکت زیر مجموعه بنیاد پس از بررسی و پایان کار، چاپ میشود و در دسترس همگان قرار میگیرد علاوه بر آن تمامی صورتهای مالی سال گذشته و جاری در سایت بنیاد به نمایش گذاشته میشود علاوه بر آن حتی سازمان بازرسی کل کشور هم برای بررسیهای تکمیلی ورود پیدا میکند و حضور ۳۳ شرکت از زیر مجموعههای بنیاد در بورس، بیانگر شفافیت عملکرد بنیاد مستضعفان است.
*صادرات بنیاد مستضعفان در سال ۹۸ حدود ۵۰۰ تا ۶۰۰ میلیون دلار بوده است
فتاح با بیان اینکه، اولویت اول ما، تامین نیاز جامعه و مردم است، افزود: در برخی از موارد پس از تولید مازاد، اقدام به صادرات مازاد تولیدمی شود مثلا در بحث فولاد و سیمان و برخی از نهادهای کشاورزی مجاز به صادرات هستیم. صادرات بنیاد در سال قبل چیزی حدود ۵۰۰ تا ۶۰۰ میلیون دلار بوده که البته این میزان از طریق سامانه نیما به کشور بازگشت داشته است.
رئیس بنیاد مستضعفان با اشاره به پرداخت شدن مالیات ۶۷۰ میلیارد تومان سال ۹۷ بنیاد مستضعفان ادامه داد: بنیاد جزء خوش حسابهای مالیاتی محسوب میشود، چنانچه شرکتی از زیر مجموعههای بنیاد مستضعفان، مالیات پرداخت نکرده باشد، ما تاوان آن را میپردازیم. سهم بنیاد از سود حاصله از درآمد شرکتهای متبوع صرف محرومیت زدایی در کشور میشود. امسال بیش از سه هزار و ۶۰۰ میلیارد تومان صرف محرومیت زدایی و مناطق هدف در کشور خواهیم کرد.
وی با بیان اینکه در حال حاضر در سال اول از برنامه مدون پنج ساله هستیم، افزود: یکی از راهبردهای ما کاهش تعداد شرکتهای زیر مجموعه بنیاد میباشد روند کاهشها یا به صورت فروش بلوکی در بورس، واگذاری سهامها در بورس یا منحل شدن شرکتها خواهد بود. قصد و هدف از واگذاری شرکت ها، فراهم کردن عرصه برای فعالیت بخش خصوصی بوده و از سوی بنیاد باید در پروژههای کلان فعالیت خود را گسترش دهد که برای مثال میتوان به رسیدگی به پروژههای نفتی به جا مانده از جا زدن پیمانکاران خارجی اشاره کرد. در حال حاضر سختترین کارها که خارجیها فکر میکردند فقط در انحصار و مونوپول آن هاست در میادین نفتی جنوب کشور توسط نیروهای ایرانی در حال انجام است و بنیاد مستضعفان در موقعیتهایی حضور مییابد که خلاء نیروهای خارجی محسوس باشد البته در این راستا طعنهای هم به دولت نخواهیم زد.
فتاح در خصوص واگذاری شرکتها افزود: بنیاد، واگذاری هایش را به درستی و دقیق انجام میدهد و نمیگذارد شرکتهای واگذاری شده به سرنوشت هفت تپه و هپکو دچار شوند. تا سال ۹۷، سی و یک شرکت از شرکتهای زیر مجموعه بنیاد ضرر ده بودند که البته این تعداد به مرور زمان کم شد در ضمن یکی از شرایط بورسی شدن شرکتهای بنیاد، سود ده بودن شرکتها به مدت سه سال متمادی است.
وی با بیان اینکه در حال حاضر ۳۳ شرکت بنیاد، بورسی هستند، افزود: امسال حدود ۲۰ شرکت دیگر وارد بورس خواهند شد البته امیدواریم تا پایان سال بیش از ۵۰ شرکت بورسی داشته باشیم. در صورت مشاهده هر گونه تخلف در حوزه حسابرسی و مفاصا حساب از سمت شرکتهای تابع، برخورد شدید و بعضاً قضایی با آنها صورت خواهد گرفت.
فتاح، گفتگو و پاسخ دهی به مردم را یکی از ابزار شفاف سازی بیان کرد و افزود: در مورد شرکت بنیاد در بورس املاک و مستغلات، حضور پررنگی خواهیم داشت زیرا، بورس قبل از راه اندازی این بخش با ما مذاکرات تکمیلی و دقیقی صورت داده و گفتنی است دولت و بنیاد املاک بسیاری دارند که راه اندازی بورس املاک و مستغلات فرصت مناسبی برای جریان یافتن نقدینگی مردم در این حوزه است.
*بازپس گیری املاک تحت تملک افراد خاص
رئیس بنیاد مستضعفان در خصوص بازپس گیری و مستغلات تحت تملک افراد خاص گفت: در روز معارفه بنده در این سمت گفته بودم که برای بازپس گیری این املاک و مستغلات اقدام خواهم کرد و به طرق قانونی، در این باره قبل از آنکه ما وارد مراحل قانونی شویم برخی مانند خبرگزاری ایرنا و دانشکده خبر خودجوش اقدام به واگذاری املاک نمودند، اما برخی هم از راه و روند همکاری فاصله گرفته اند.
فتاح در خصوص باز پس گیری کاخ مرمر بیان کرد: این بنا سالها در تملک آقای هاشمی رفسنجانی و سپس در دست تشخیص مصلحت بود و زمانی که دولت قصد بهره برداری دیگری از این ملک را داشت با همکاری آقای روحانی کاخ مرمر باز پس گرفته و با همکاری سازمان میراث فرهنگی قرار شد این بنا تبدیل به موزه گردد. بازسازیهای لازم انجام شد، اما هنوز هم آثار دردناکی در این کاخ خود نمایی میکند، زیرا در این کاخ آسانسور نصب کرده اند، حمام و جکوزی برقرار کرده اند و ...، حال سوال اینجاست زمانی که این اتفاق میافتاده چرا خبری از میراث فرهنگی نبوده و اقدامی صورت نپذیرفته است؟
رئیس بنیاد مستضعفان به بازپس گیری مدرسه آقای حداد عادل اشاره کرد و افزود: ایشان برای احداث مدرسه فرهنگ در خیابان فرشته بنایی را اجاره نمودند و این اجاره چندین نوبت تمدید شد البته این اجاره بها با ملاحظات بوده و مشمول نرخ روز نمیشد، در حال حاضر موعد اجاره به سر رسیده است و باید تخلیه شود یا اجاره بها به نرخ روز تنظیم گردد که البته با توجه به گرانی آن منطقه احتمالاً تمدید اجاره بانرخ روز برای ایشان به صرفه نخواهد بود.
وی با بیان اینکه ارزش ریالی ملک مدرسه فرهنگ در حال حاضر ۲۰۰ میلیارد تومان برآورده میشود، افزود: قطعاً پس از باز پس گیری این ملک به فروش میرسد و پول حاصله، صرف محرومیت زدایی خواهد شد.
رئیس بنیاد مستضعفان ادامه داد: آقای حداد عادل علاوه بر مدرسه فرهنگ، زمین دیگری برای ساخت مدرسه دریافت کرده بود که البته موفق به دریافت مجوز نشد، زیرا این زمین به متراژ ۸ هزار متر و منطقه هروی و بر روی گسل قرار دارد به همین دلیل آقای حداد عادل این ملک ۴۰۰ میلیارد تومانی را به ما تحویل داد و بدون شک هزینه این ملک هم پس از فروخته شدن، صرف محرومان و محرومیت زدایی خواهد شد.
*صرف ۱۸۰۰ میلیارد تومان برای خدمت رسانی کرونایی محرومان
رئیس بنیاد مستضعفان گفت: تاکنون هزار و ۸۰۰ میلیارد تومان صرف خدمت رسانی و ارائه تسهیلات کرونایی به محرومان شده است و این روند ادامه دارد.
فتاح در ادامه برنامه «نگاه یک» افزود: ساختمان مرکز مطالعات و تحقیقات زنان سالها و با مجوز در اختیار عدهای از بانوان از جمله خانم ابتکار، مولاوردی و بقیه بود که پیش از تصدی مسئولیت بنده در بنیاد، آن را تخلیه کردند و مدعی بودند که همچنان باید این ساختمان در اختیار آنها باشد، اما از نظر حقوقی، بنیاد مستضعفان توانست آنها را قانع و ساختمان را تخلیه کند. آنها بابت تخلیه با توافق بنیاد در همان زمان، پنج میلیارد تومان میگیرند و پس از بررسیها مشخص بود خلاف بود و کسی که ملک بنیاد مستضعفان در اختیار او بوده است باید اجرت المثل هم بپردازد و امیدواریم این مبلغ برگردد و مشکل حقوقی و قضایی پیدا نکند.
*وضعیت املاک در اختیار روسای جمهور سابق و اسبق
فتاح افزود: ملکی هم در اختیار رئیس جمهور اسبق برای موسسه باران بوده است که پیش از تصدی مسئولیت بنده در بنیاد، تخلیه شده بود و در ایام کرونا با هماهنگی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، آن جا را به محل قرنطینه بیماران تبدیل کردیم و اکنون هم در اختیار آن هاست، اما پس از این مرحله، آن جا را میفروشیم.
رئیس بنیاد مستضعفان اضافه کرد: در کشور ما ضابطهای وجود ندارد که رئیس جمهورها پس از پایان کار خود، کجا مستقر شوند و باید چارهای برای این منظور اندیشیده شود، زیرا اکنون همین مسئله را با آقای احمدی نژاد رئیس جمهور سابق داریم و با مجوز در ملک مربوط به بنیاد مستضعفان با مساحت حدود هزار و ۸۰۰ متر مربع در منطقه ولنجک برای چند سال مستقر است. البته پیامی داده که آماده است به مرکز شهر منتقل شود، اما ملکی را با آن شرایط نداشتیم که تحویل دهیم، اما این موضوع هم باید مدت دار و محدود به زمان باشد. از روحیه مردمی آقای احمدی نژاد انتظار داریم تا این مال بیت المال به بنیاد برگردد و آن را بفروشیم که بیش از ۲۰۰ میلیارد تومان ارزش دارد.
رئیس بنیاد مستضعفان گفت: یکی از ملکهای بسیار خوب و ارزشمند ما در ضلع جنوبی کاخ نیاوران است که در اختیار مجمع تشخیص مصلحت نظام و زمین آن متعلق به بنیاد بوده است و ۱۲ طبقه در آن ساخته شد و مجمع آن را تخلیه کرد و اکنون مرکز پژوهشهای مجلس در آن جا مستقر است. حتما سراغ آقای زاکانی رئیس جدید این مرکز میرویم و باید اجاره بپردازد. با توجه به شخصیت ارزشی و بسیجی آقای زاکانی انتظار داریم که نخستین کار انقلابی او، تخلیه این مکان باشد تا آن جا را بفروشیم و خرج محرومان و مستضعفان کنیم. در کنار آن زمین دیگری متعلق به بنیاد مستضعفان بود که مجمع تشخیص مصلحت نظام، مرکز تحقیقات استراتژیک را در آن جا در ۹ طبقه ساخته است. آن جا را تحویل گرفتیم، اما ساختمان آن، مجوز، پایان کار و پروانه ساخت از شهرداری ندارد و حتی حریم یک مالک خصوصی هم تصرف و اشغال شده است. آن جا را تحویل گرفتیم و به کسی اجازه نمیدهیم آن جا برود و نسبت به آن ادعا داریم و اگر لازم شد مرجع قضایی باید درباره آن حکم صادر کند.
وی با بیان اینکه دهها پرونده تشکیل دادیم که در قوه قضاییه در حال رسیدگی است، افزود: اگر با این روشها به نتیجه نرسیم، کوتاه نخواهیم آمد مگر بنده از بنیاد مستضعفان بروم، زیرا این اموال متعلق به مستضعفان است.
فتاح اضافه کرد: یکی از جاهایی که حریف او نمیشویم نیروهای مسلح هستند، زیرا قانوناً نمیتوانیم علیه آنها شکایت کنیم اکنون یک جای خوب بنیاد در کوهک در اختیار نیروی دریای ارتش است و مقام معظم رهبری فرمانده کل قوا هم فرموده است، آقای سرلشکر باقری فرمانده ارتش هم امضا کرده است، اما نمیروند و پیگیریهای ما به در بسته خورده است.
رئیس بنیاد مستضعفان با تاکید بر اینکه این مکانها مال مردم است و باید به مستضعفان برگردد، افزود: حتی یکی از املاک خوب ما در منطقه جماران در دست سپاه، ولی امر است، اما آن را به بنیاد پس نمیدهند و بنده را در این ملک راه ندادند. ارزش این ملک بیش از ۲۰۰ میلیارد تومان است و از آن استفاده هم نمیشود، اما به کجا شکایت ببریم؟
وی با بیان اینکه بنده در بنیاد، حافظ منافع مستضعفان هستم و کوتاه نخواهم آمد، اضافه کرد: برخیها مرا متهم به اقدامات پوپولیستی برای انتخابات ۱۴۰۰ میکنند. اینها را بگویند، اما ملک ما را محترمانه تخلیه کنند و پس بدهند.
فتاح با اشاره به اینکه علیه این بنیاد فضا سازی میکنند از مردم و رسانهها خواست، حمایت کنند.
رئیس بنیاد مستضعفان افزود: آقای رئیسی رئیس قوه قضاییه، همه ظرفیتهای این قوه را به کار گرفته است و شعبه خاصی برای بنیاد در نظر گرفت و آرای خوبی صادر شده است و محکمترین پشتوانه ما هم رهبر معظم انقلاب است، زیرا مطمئن هستم ایشان از پیگیریهای ما حمایت میکنند.
*تلاش برای فروش ساختمان فعلی بنیاد مستضعفان
وی گفت: محل فعلی بنیاد که در آن مستقر هستیم جای خیلی خوبی است و ۱۹ هکتار وسعت دارد که خدمت آقای جهانگیری معاون اول رئیس جمهور رفتم و از او خواستم این جا را از ما برای دولت بخرد و شهردار تهران را هم دعوت کردیم، اما نتوانستیم به توافق برسیم. اکنون هم اعلام میکنیم هر کسی که خریدار این ملک است به قیمت روز آن را میفروشیم و قول میدهیم همه پول آن را خرج محرومان و مستضعفان میکنیم.
رئیس بنیاد مستضعفان اضافه کرد: در دهه فجر برای نخستین بار چندین کتاب شامل دفاتر اسناد املاک رضا خان را رونمایی کردم که دستنویس و شامل چندین هزار روستا و قنات است که اکنون با اذن مقام معظم رهبری، عزم راسخ داریم تا این اموال به مردم برگردد. قبلاً حدود ۸۱ هزار فقره به مردم برگردانده شد و ۱۱ هزار فقره را هم در طول یک سال گذشته به مردم برگرداندیم و ۱۰ هزار فقره را نیز آماده کردیم که برگردانیم و به نام مردم کنیم. این مردم جزو محرومان و نیازمندان هستند که تقریباً رایگان در اختیار آنها قرار دادیم.
وی افزود: حدود ۱۱ هزار پرونده داریم که در ۶۰ درصد آن، بنیاد شاکی است و در بقیه موارد، طرف مقابل شاکی است و ما تابع حکم قطعی قضایی هستیم و آن را اجرا میکنیم.
*تا ۲۰ روز آینده بخشی از سهام بنیاد مستضعفان در بانک سینا را در بورس عرضه میکنیم
رئیس بنیاد مستضعفان در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به اینکه بنیاد، مالک ۱۰۰ درصد بانک سینا بود، گفت: بر اساس قوانین بانک مرکزی، یک مالک نمیتواند بیش از ۳۳ درصد سهم را در بانک داشته باشد و با توجه به اینکه سهم ما اکنون در بانک سینا ۷۲ درصد است پس متخلف هستیم و در مدت ۲۰ روز آینده در دو مرحله هر کدام ۹ درصد را در بورس عرضه میکنیم که سهم ما کاهش مییابد و دوباره بخشی از آنها را میفروشیم تا سهم بنیاد در بانک سینا به ۳۳ درصد برسد. در زمانی که مالک ۳۳ درصد این بانک شدیم از کجا معلوم که بقیه شرکای ما حاضر باشند که ما به صورت قرض الحسنه عمل کنیم، زیرا بانکداری خصوصی در پی سود است، اما قرض الحسنه سودی ندارد. توصیه بانک مرکزی این بود که بخشی از سرمایه بانک سینا را در حسابی به عنوان قرض الحسنه اختصاص دهیم، اما بررسی کارشناسان ما نشان داد پاسخ لازم را از این راهکار نمیگیریم. ما میخواهیم پول خودمان را در قرض الحسنه مختص خود قرار دهیم و از این محل به مردم تسهیلات قرض الحسنه بدهیم.
وی افزود: برای حمایت از مستضعفان در شرایط کرونایی، حدود ۶۰۰ میلیارد تومان تسهیلات دادیم که ۱۵۰ میلیارد تومان آن برای تامین ودیعه مسکن افراد تحت پوشش کمیته امداد و سازمان بهزیستی بود و ۴۵۰ میلیارد تومان هم برای وام قرض الحسنه اقشار مختلف بوده است. هزار و ۲۰۰ میلیارد تومان هم به صورت نقد و کالایی به محرومان اختصاص داده شد یعنی تاکنون هزار و ۸۰۰ میلیارد تومان از منابع مالی این بنیاد صرف خدمت رسانی و تسهیلات کرونایی محرومان شده است و این روند ادامه دارد. این منابع از طریق فروش سهام، ملک و سودهای بانکی و سود شرکتهای بنیاد مستضعفان تامین شده است.
رئیس بنیاد مستضعفان گفت: راه ما راه سردار شهید سلیمانی است و حاضریم جان خود را در راه مردم بدهیم و این روند خدمت رسانی را با قدرت و سرعت و بی محابا انجام میدهیم و به حرفهایی که درباره ما میزنند توجه نمیکنیم.
فتاح افزود:کار محرومیت زدایی و انتخاب محدوده هدف در «قلعه گنج» استان سیستان و بلوچستان آغاز شده است و رهبر معظم انقلاب، رئیس جمهور و وزیر کشور به اقدامات بنیاد در این منطقه نظر مثبت دارند و اکنون این منطقه به الگو تبدیل شده است و نرخ بیکاری در آن جا کاهش و مسائل اجتماعی، بهبود یافته است.
وی گفت: الگوی «قلعه گنج» با بررسی ضعفها و نقاط قوت توسعه یافته است و در جنوب سیستان و بلوچستان و منطقه زابل و بقیه مناطق هدف نیز اقدامات محرومیت زدایی را انجام دادیم که به ۲۵ مورد رسیده است و در هر استان حداقل یک مورد را انجام خواهیم داد و برای مناطق محروم ایجاد اشتغال میکنیم. پس از رد شدن از مرحله کرونا، به مسائل زیر ساختی و زیر بنایی توسعه هم خواهیم پرداخت.
*آخرین وضعیت بازسازی ساختمان پلاسکو
فتاح در بخش دیگری از سخنان خود درباره ساختمان پلاسکو گفت: در ساخت این ساختمان، ۶۴ درصد پیشرفت داشتیم و به حدود ۳۰۰ نفر کسبه این ساختمان قول دادیم که تا پایان سال بهره برداری شود. مطلبی نقل میشد که بنیاد در زمینه ساختمان پلاسکو با شهرداری اختلاف دارد. مسائل پلاسکو در سالهای ۹۶ و ۹۷ در سطح ملی از جمله معاون اول و شورای عالی امنیت ملی مطرح و موضوع آن به مسئله ملی و مردمی تبدیل شد. اکنون تفاهم کردیم و کار به شورای عالی شهر سازی و معماری کشید و در آن جا حد وسط را گرفتند، زیرا پلاسکو نمیتوانست پارکینگ داشته باشد، چون مغازهها کم میشد. همه مغازههای پلاسکو را میسازیم و تحویل میدهیم و شهرداری و شورای عالی شهرسازی هم تایید کردند و موظف شدیم پارکینگی را که در آن نزدیکی قرار دارد مقاوم و بازسازی کنیم. بر اساس اعلام شهردار منطقه ۱۲، در مدت یک ماه، پروانه آن جا صادر میشود و امیدواریم تا پایان سال به تعهدات خود در پلاسکو عمل کنیم.
رئیس بنیاد مستضعفان افزود: قطعه ۲ آزاد راه تهران - شمال هم تا پایان سال آینده به بهره برداری میرسد.