تحولات هفته گذشته در بازار سرمایه نشان داد که برای حفظ ثبات و رونق در این بازار بیبدیل، باید همه مولفههای واقعی و روانی تاثیرگذار بر بازار به دقت تحت رصد مسئولین ذیربط قرار داشته باشد تا ضمن جلوگیری از شکلگیری رخدادهای مشابه از اعتماد و علاقه مردم برای حضور در این بازار صیانت شود.
به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، سه شنبه هفته گذشته اخبار ضد و نقیضی از ابتدای صبح در خصوص «دارا دوم» و «معاملات بلوکی چهار پالایشگاه بزرگ» منتشر و به سرعت در فضای مجازی با ارائه تحلیل و تفسیرهای مختلف توزیع شد.
همین اتفاق کافی بود تا به یکباره صف خرید بازار سرمایه با شوک عجیبی به صف فروش نگران کنندهای تبدیل شود.
کارشناسان بازار سرمایه معتقدند که عرضه سهام بزرگ در نقش پیشرو در بازار، قادر خواهد بود که شاخصها را در روند صعودی حفظ کند و از این رو تاثیر عرضه غیر بلوکی سهام چهار پالایشگاه در بازار سرمایه در جلب اعتماد سهامداران برای تداوم حضور در بازار نقش تعیین کنندهای دارد.
صرف نظر از اثرات روانی انتشار این گونه اخبار که به صورت طبیعی بر فراز و فرود بازار سرمایه اثر میگذارد، موضوعی که تشدید اثرات روانی اخبار منتشر شده را به دنبال داشت کاهش اعتماد مردم نسبت به اعتبار اظهارات مسئولین تاثیرگذار بر تحولات بازار سرمایه بود.
از سویی؛ مسئولین سازمان بورس و اوراق بهادار نیز با اتخاذ رویهای منفعلانه صرفا در جایگاه یک ناظر بدون اختیار ظاهر شدند و در نهایت با این موضعگیری که ETF ها به ما ربطی ندارد و مربوط به دولت است، به روند کاهش اعتماد مردم شتاب بخشیدند.
رخدادهایی که ذکر آن رفت اگرچه موجب آسیب دیدن بورس و کم فروغ شدن رونق آن گردید اما به نوعی میزان حساسیت سهامداران و رسانهها به عنوان بازتاب دهنده مطالبات افکار عمومی به تحولات بازار سرمایه را مشخص کرد.
در این میان، رسانههای گروهی با گرایشات مختلف با واکنش سریع و موثر به ناهماهنگیهای تاثیرگذار بر بازار سرمایه صدای خیل عظیم سهامداران بازار سرمایه را به گوش مسئولان رساندند و موجب شدند که با اصلاح تصمیمات اولیه در نهایت ممنوعیت عرضه بلوکی و احیای دارا دوم قطعی شده و مجددا آرامش بر سهامداران و بازار سرمایه حاکم شود.
در صورتی که این اقدام انجام نمیشد به طور طبیعی برخی سهامداران خرد و کم تجربه با افزایش روزهای ممتد منفی و خنثی از بازار خارج میشدند و مسیرهای دیگری را برای سرمایهگذاری انتخاب میکردند.
صبح چهارشنبه همه چیز تا اوایل معاملات خوب پیش میرفت و بازار در حال جان گرفتن بود که به یکباره عرضههای سنگین بعضی حقوقیها و... و اختلال در هسته، ظرف مدت کوتاهی ورق را برگرداند و مجددا اکثریت بازار منفی و تبدیل به صف فروش شد. در این بین فعالان بازار سرمایه باز هم بیاطلاع از همه چیز به دنبال دلیل تکرار این اتفاق بودند.
در پایان روز کاری چهارشنبه کم و بیش دلایلی مطرح شد که بیشتر بر این مبنا بود که چند کارگزاری با فروشهای خاص خود در سهام عدالت مردم، بازار را با التهاب و رشد منفی روبرو کردند. عدهای هم گفتند چون وزیر صمت موفق به اخذ رای اعتماد از مجلس نشده بازار ملتهب و غیر پایدار شده است.
در این میان بازار اظهار نظرهای عمدتا غیر کارشناسی در برخی کانالهای غیرمعتبر تلگرامی نیز به شدت داغ شد و از عواملی چون صحبتهای «عبدالناصر همتی» رئیس کل بانک مرکزی در خصوص کاهش قیمت دلار در روزهای آینده، شایعه میانجیگری آلمان برای گفتگوی ایران و آمریکا و صدور دستورهایی برای تغییر در روند عرضه و تقاضا به عنوان دلایل منفی و قرمز شدن بازار یاد شد.
البته عدهای نیز بیاعتمادی و ترسی که از روز سه شنبه در خصوص «دارا دوم» ایجاد شده بود را علت خروج یک گروه و منفی شدن بازار دانستند.
به هر شکل مجموعه عوامل پیدا و پنهان تاثیر گذار بر بازار موجب شد که روز چهارشنبه بازار با شاخص منفی بسته شود و متاسفانه بازاری که حداقل بعد از اتفاقات روز سه شنبه و با تکیه بر صحبت رئیس جمهور درباره گشایش اقتصادی میتوانست با آرامش همراه شود، با اتفاقات ذکر شده نتوانست به سامان شود.
تجربه تحولات هفته گذشته در بازار سرمایه نشان داد که برای حفظ ثبات و رونق در این بازار بیبدیل که بخش بسیار بزرگی از جمعیت کشور در آن فعال هستند و سرمایههای بزرگ و کوچک خود را به امید سودآوری به آن سرازیر کردهاند باید همه مولفههای واقعی و روانی تاثیرگذار بر بازار به دقت تحت رصد و مراقبت مسئولین ذیربط قرار داشته باشد تا ضمن جلوگیری از شکلگیری رخدادهای مشابه از اعتماد و علاقه وافر عموم مردم برای حضور و فعالیت در بازار سرمایه به درستی صیانت شود.