اینکه سهام ETF دوم دولت به نام پالایشی یکم یا به اصطلاح دارادوم ارزش خرید دارد برای بسیاری از مردم سوال است.
گروه اقتصادیخبرگزاری دانشجو- سینا احدیان؛ با توجه به شیوع کرونا و اثرات آن بر درآمدهای صادراتی و مالیاتی کشور و همچنین تشدید تحریمهای نفتی در دو سال اخیر و حذف درآمدهای نفتی از منابع درآمدی دولت که اخیرا رئیس سازمان برنامه و بودجه در اظهار نظری عجیب (که با درست و غلطش در اینجا کار نداریم) به آن اشاره کرد و گفت: «اجازه فروش یک قطره نفت را هم به ما نمیدهند» کسری بودجهای بیش از سالهای گذشته برای دولت ایجاد شد که برای جبران آن و همچنین به جهت مولد سازی و فروش بخشی از سهام شرکتهای دولتی قرار شد تا در قالب صندوقهای قابل معامله در بورس درآمدی بیش از ۱۵۰ هزار میلیارد تومان از این طریق کسب شود.
به همین منظور دولت برنامه ریزی کرد تا طی سال ۹۹ در سه مرحله سهام شرکتهای دولتی را در بورس به فرم صندوقهایای تی اف با ترکیب ذیل ارائه کند.
شرکتهای بانکی و بیمهای متعلق به وزارت امور اقتصادی و دارایی با نماد بورسی "دارایکم" ۱۶ هزار میلیارد تومان عرضه شد که تنها ۶ هزار میلیارد تومان فروش رفت.
شرکتهای پالایشی متعلق به وزارت نفت با نماد بورسی "پالایشی یکم" بیش از ۷۳ هزار میلیارد تومان سهم تا فردا در حال عرضه است و پیش بینی میشود ۳۰ تا ۴۰ هزار میلیارد تومان خریداری شود.
شرکتهای خودرویی و صنایع فلزی متعلق به وزارت صنعت معدن و تجارت نماد "نامشخص" احتمالا بیش از ۸۰ هزار میلیارد تومان و تا اواخر آذرماه به گفتهی مسئولین سازمان خصوصی سازی عرضه خواهد شد.
همه چیز درباره دارادوم یا پالایشی یکم و خریداری آن صندوق پالایشی یکم شامل سهام شرکتهای پالایشگاهی بزرگ دولت یعنی پالایش نفت تهران (شتران)، پالایش نفت تبریز (شبریز)، پالایش نفت اصفهان (شپنا) و پالایش نفت بندر عباس (شبندر) است.
هر فردی میتواند با داشتن کد بورسی تنها از طریق کارگزاری سهام صندوق پالایشی یکم را با نماد " پالایش" و البته در زمان مقرر سفارش دهی یعنی از ساعت ۱۲:۳۰ الی ۱۴ خریداری کند.
افراد فاقد کد بورسی هم میتوانند از طریق مراجعه به سایت بانکهای منتخب که باید در یکی از آنها حساب داشته باشند و یا با استفاده از اپلیکیشنهای در نظر گرفته شده با کد ملی و شماره شبا خریداری کنند که البته محدودیت زمانی برای سفارش دهی ندارد.
البته کسانی که بدون کد بورسی خرید میکنند باید بدانند در زمان گشایش نماد که امکان معامله و خرید و فروش آن مهیا میشود بایستی حتما کد بورسی خود را دریافت کرده باشند و بعد از ورود به پرتفوی خود در کارگزاری در قسمت تغییر کارگزار ناظر درخواست انتقال سهم به پرتفوی خود را بدهند که عموما بین ۳ تا ۶ روز کاری هم زمان میبرد بنابراین بهتر است بعد از خرید در فرصت یکماهه تا بازگشایی نماد اقدام به ثبت نام در سامانه سجام و یک کارگزاری و در نتیجه دریافت کد بورسی نمایند.
سقف خرید همراه با تخفیف ۲۰ درصدی برای کسانی که دارایکم نخریده بودند ۵ میلیون تومان و برای کسانی که خریده بودند تفاضل مقدار خرید دارایکم از ۵ میلیون تومان است. یعنی کسی که ۲ میلیون تومان دارایکم را خریده بوده امروز میتواند ۵ میلیون تومان پالایش خرید کند، اما تنها از رقم ۳ میلیون تومان ۲۰ درصد تخفیف یعنی ۶۰۰ هزار تومان تخفیف دریافت میکند.
خرید صندوقهای قابل معامله دولت محدودیت سنی ندارد و افراد میتوانند برای فرزندان خود نیز چنین سهامی را خریداری نمایند.
زمان عرضه از ۵ شهریور تا ۱۹ شهریور یعنی فردا چهارشنبه بود که البته با پرس و جوی از روابط عمومی سازمان خصوصی مشخص شد که مهلت خرید پالایشی یکم بع مدت یک هفته تمدید شد. پیش بینی سوددهی یا بازدهی پالایشی یکم اینکه اصلا آیا این صندوق دولتی پالایشی یکم یا همان دارادوم ارزش خرید آن هم در این بازار نزولی و درگیر اصلاح دارد و یا در کوتاه مدت، میان مدت و بلندمدت چه میزان بازدهی خواهد داشت سوالی است که برای هر سرمایه گذاری پیش خواهد آمد و نسبت به آن تصمیم گیری خواهد کرد.
به زعم بسیاری از کارشناسان صندوق پالایشی یکم که متشکل از ۴ شرکت پالایشی مهم و بزرگ دولتی است در کوتاه مدت تا بلند مدت بین ۳۰ تا ۱۰۰ درصد بازدهی خواهد داشت. اما برای اینکه اثبات شود چرا این صندوق یا به عبارتی این شرکتها ارزش خرید دارند میتوان چند دلیل متصور شد:
۱. تخفیف ۲۰ درصدی در واقع با تخفیفی که دولت برای جذب مردم به خرید سهام صندوق گذاشته است حداقل در کوتاه مدت و طی یکماه کسب سود ۲۰ درصدی از ۵ میلیون تومان که ۱ میلیون تومان میشود برای هر فردی میتواند جذابیت بالایی در سرمایه گذاری داشته باشد.
۲. بازدهی فوق العاده دارایکم زمانی که در خرداد ماه اولین صندوق قابل معامله دولت به نام دارایکم عرضه شد بسیاری اعتمادی به این سهام دولتی نداشتند و از خرید امتناع کردند، اما بعد از بازگشایی صندوق پس از یکماه ارزش سهم صندوق از ۱۰ هزار تومان در مدت کوتاه چند هفتهای به بیش از ۳۰ هزار تومان هم رسید. به عبارت دیگر سهام ۲ میلیون تومانی صندوق برای هر فرد خریدار تا بیش از ۶ میلیون تومان یا سود بالای ۲۰۰ درصدی هم رقم زد و در نهایت با ریزشهای اخیر شاخص در رنج حدود ۲۰ هزار تومان یا سود حدود ۱۰۰ درصدی قرار دارد.
۳. تعدیل نرخ خوراک پالایشگاهها هفته گذشته با دستور وزیر نفت نرخ خوراک پالایشپاهها کمتر شد و در هر بشکه نفت حدودا ۲.۸ دلار تخفیف برای شرکتهای پالایشگاهی تخفیف در نظر گرفته شد که مسلما با کاهش قال توجه هزینهها میزان سود دهی آنها بیشتر خواهد شد.
۴. افزایش سرمایه و سود مجامع همهی ۴ نماد پالایشگاهی متعلق به صندوق به زودی افزایش سرمایه خواهند داشت که مشخصا روی ارزش سهام آنها تاثیر مثبت به دنبال خواهد داشت. در همین رابطه طبق اطلاعات منتشر شده شتران حدود ۷۰ درصد افزایش سرمایه از محل سود انباشته خواهد داشت و شپنا نیز از همین محل حدود ۴۹ درصد افزایش سرمایه دارد و البته طبق اخبار غیر رسمی از محل مازاد تجدید ارزیابی نیز افزایش سرمایه خواهد داشت و دو نماد دیگر نیز بر اساس اطلاعات غیر رسمی به زودی تجدید ارزیابی و افزایش سرمایه میدهند.
۵. صنایع سودآور با ارزش جایگزینی بالا صنایع پالایشگاهی از جمله صنایع بنیادی و قابل اهمیت برای کشور است که نسبت به سایر صنایع هم از اهمیت استراتژیک دارد و هم شرکتهای پالایشی از ارزش جایگزینی بسیار بالا برخوردارند و به همین علت به لحاظ ارزندگی نسبت به سایر شرکتهای حاضر در بورس همواره بیشتر قابل توجه قرار میگیرند. از طرفی بخش زیادی از فروش این صنعت صادر میشود و با توجه به بالا بودن قیمت دلار و افزایش صادرات بعد از کاهش محدودیتهای کرونایی میتواند سود مناسبی به دنبال داشته باشد.
۶. افزایش قیمت بعد از ۲ بازگشایی طبق اعلام سازمان بورس نماد ۴ شرکت پالایشی از ۱۵ شهریور تا ۲۶ شهریور در تابلوی معاملات متوقف شد بنابراین به نظر میرسد بر اساس تجارب قبلی احتمالا یک رنج مثبت ۱۰ را به همراه داشته باشند. از طرفی در اواسط مهر هم که صندوق بازگشایی خواهد شد احتمال ۱۰ درصد مثبت خوردن قیمت صندوق وجود دارد چرا که عموما سهامدار حقوقی یک خرید مناسب خواهد داشت و این در صندوق دارایکم قابل مشاهده بود.
۷. عدم تمایل دولتیها برای عرضه سهام در قالب صندوق به اعتقاد بسیاری از کارشناسان با توجه به مقاومت وزارت نفت برای عرضه پالایشی یکم و عدم تمایل عرضه سهام شرکتهای پالایشی در قالب صندوق و با چنین تخفیفهایی به نظر میرسد همین موضوع را میتوان دلیلی برای ارزنده بودن این سهام تلقی کرد.
۸. فشار نقدینگی و رشد قیمت سهم پیش بینی میشود بیش از ۳۰ هزار میلیارد تومان از این صندوق خریداری شود، اما اگر با نگاه بدبینانه میزان خرید را ۱۰ هزار میلیارد تومان پیش بینی کنیم خود همین رقم هم به خودی خود بعد از بازگشایی تا زمانی که تخلیه شود اثر مثبت و قابل توجهی میتواند روی قیمت سهم داشته باشد. از طرفی بسیاری این صندوق را به ویژه برای فرزندان یا پدرومادر بازنشسته خود به دید بلند مدت خریداری میکنند بنابراین تا مدت طولانی برای عرضه و فروش آن اقدام نخواهند کرد.
به اعتقاد بسیاری از فعالان بازار سرمایه و با توجه به دلایلی که عرض شد علاوه بر ارزش تخفیف بیست درصدی سود صندوق دارادوم یا پالایشی یکم در کوتاه مدت و در صورت بازگشت ثبات به بازار سرمایه در بلند مدت بسیار بیشتر از سود دیگر کالاها نظیر دلار و سکه و طلا خواهد بود و به افرادی که توانایی خرید دارند توصیه میشود.
دارا اول دوم سوم چهارم همه خوبن
کلا بورس خوبه
بالاخره خوب میشه یه موقع خوب نشد فدای سرت یه روزی خوب میشه امروز نشد
سال دیگه ویا سالهای دیگه خوب میشه صبوری میخواد
گرصبر کنی زغوره آبغوره سازی
کدام بیست درصد؟ 20 درصد نسبت به فیمنهای سهام این شرکتها در 5 شهریور که دولت اعلام کرد،
که اگر این طور باشه سهام این شرکت ها ( شترام و شبندر شپنا شبریز) همین حالا نسبت به 5 شهریور بیش از 20 درصد پایینترند ،
البته اگر میگفنند 20 درصد ارزانتر نسبت به قیمت روز این شرکنها، بازم جای امیث واری بود، گرچه اگر ابن روند روزی 5 درصد منفی خوردن ادامه داشنه باشه،
چهار روز بعث از باز شدن دارا دوم ،، 20 درصد منفی مبخوره و قیمت سر به سر میشه،
و شتر دیدی ندیدی ،میگن بازار بورس است و معامله،
و باید به جلگه صابرین ملحق شد تا در دراز مدت شاید سود کند
ارسال نظرات
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
دقیقاااا همینه :-))) خخخخ
با همین یه دلیل میخرم :-)
کلا بورس خوبه
بالاخره خوب میشه یه موقع خوب نشد فدای سرت یه روزی خوب میشه امروز نشد
سال دیگه ویا سالهای دیگه خوب میشه صبوری میخواد
گرصبر کنی زغوره آبغوره سازی
کسی میدونه چی شده؟
چرا حذف زده و کی نتیجه نهاییش مشخص میشه که توی کارتابل هم بیاد؟
ممنون
از این پیشبینیا نکن
سه هزار میلیارد بیشتر فروش نرفته
که اگر این طور باشه سهام این شرکت ها ( شترام و شبندر شپنا شبریز) همین حالا نسبت به 5 شهریور بیش از 20 درصد پایینترند ،
البته اگر میگفنند 20 درصد ارزانتر نسبت به قیمت روز این شرکنها، بازم جای امیث واری بود، گرچه اگر ابن روند روزی 5 درصد منفی خوردن ادامه داشنه باشه،
چهار روز بعث از باز شدن دارا دوم ،، 20 درصد منفی مبخوره و قیمت سر به سر میشه،
و شتر دیدی ندیدی ،میگن بازار بورس است و معامله،
و باید به جلگه صابرین ملحق شد تا در دراز مدت شاید سود کند