صاحب نظران اقتصادی همواره از دولتها میخواهند تا با ارائه آمار دقیق از وضعیت شاخصهای اقتصادی به آنها در تحلیل رویدادهای اقتصادی یاری رسانند.
به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو: عبدالناصر همتی- رئیس کل بانک مرکزی ایران- ضمن اعلام جزئیات نرخ رشد اقتصادی در بهاری که گذشت، علل منفیبودن رشد نفتی را در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته، در دو موضوع میداند؛ یکی فشار تحریمها و دیگری کاهش تقاضای جهانی در اثر شیوع بیماری کووید-۱۹. او همچنین در پست اینستاگرامی خود با اذعان به این مطلب که اقتصاد در مسیر بازگشت به تعادل بعد از شوک کروناست، عنوان کرد که در مقایسه با کشورهایی که در مواجهه با هیچ تحریمی نبودند و اقتصاد آنها تنها با ویروس کرونا درگیر بوده، عملکرد رشد اقتصادی کشور امیدوارکننده است. چندی پیش نیز حسن روحانی- رئیس جمهوری- طی سخنانی اظهار کرده بود که در دوران شیوع کرونا، اقتصاد ایران نسبت به اروپا و آمریکا تابآوری بالاتری را به نمایش گذاشته است.
صاحب نظران اقتصادی همواره از دولتها میخواهند تا با ارائه آمار دقیق از وضعیت شاخصهای اقتصادی به آنها در تحلیل رویدادهای اقتصادی یاری رسانند، موضوعی که معمولا دولتها از انجام آن سر باز میزنند. مساله دیگری که عموما از سوی کارشناسان مطرح میشود این است که آمارهای اقتصادی اعلامی از سوی سازمانها و نهادهای دولتی با آنچه که در واقعیت اتفاق میافتد، همخوانی ندارد و این باعث میشود مردم به وعدههای دولتمردان خوشبین نباشند و آنچه برایشان در سطح جامعه ملموس است، باورپذیرتر است.
جدای از این دو موضوع هم، مسالهای که همواره در بیان وضعیت شاخصهای اقتصادی به چشم میخورد، اختلافات آماری بین نهادها و سازمانهای مختلف است. نمونه اخیر آن نیز به رشد اقتصادی فصل بهار مربوط میشود. اخیرا مرکز آمار ایران رشد بدون نفت و با نفت را اعلام کرده است، هرچند به لحاظ منفی یا مثبت بودن اینبار بین دادههای این مرکز با آنچه رئیس کل بانک مرکزی اعلام کرده است، تفاوتی دیده نمیشود، اما هنوز اختلافاتی در ارقام اعلامی وجود دارد. بر اساس گزارش مرکز آمار ایران، رشد اقتصادی با نفت منفی ۵/۳ و بدون نفت منفی ۷/۱درصد اعلام شد، اما طبق گفته رئیس کل بانک مرکزی، رشد اقتصادی با نفت منفی ۸/۲ و بدون نفت منفی ۶/۰ درصد است که از اختلاف ۷/۰ در رشد با نفت و ۱/۱ درصد بدون نفت حکایت دارد. هرچند، طبق آخرین تصمیمگیری، این مرکز آمار است که بهعنوان مرجع رسمی اعلام آمار شناخته میشود، اما معمولا از سوی بانک مرکزی نیز حال چه از زبان رئیس کل و چه انتشار جزئیات این آمارها اعلام میشود که از اختلافات آماری پرده بر میدارد.
عملکرد رشد اقتصادی امیدوارکننده است
رئیس کل بانک مرکزی ضمن اعلام جزئیات رشد اقتصادی با نفت و بدون نفت در بهار امسال (۱۳۹۹)، گفت: منفی بودن رشد نفتی در مقایسه با بهار ۹۸، هم به دلیل فشار تحریمها و هم به دلیل کاهش تقاضای جهانی ناشی از کرونا، طبیعی است که امید این است تا این بخش نیز با روند اخیر صادرات نفت به مسیر رشد خود بازگردد. عبدالناصر همتی در پستی اینستاگرامی درباره ارقام رشد اقتصادی در بهار امسال، نوشت: طبق گزارش اولیه بانک مرکزی از ارقام رشد اقتصادی فصل اول سالجاری، رشد اقتصادی بدون نفت در این زمان منفی ۶/۰ درصد بوده که سهم گروه کشاورزی، صنایع و معادن و خدمات به ترتیب مثبت ۸/۳، مثبت ۵/۲ و منفی ۶/۱ درصد است. او افزود: همچنین، رشد اقتصادی با نفت نیز در این مدت زمان معادل منفی ۸/۲ درصد بوده است. از آنجا که اقتصاد در مسیر بازگشت به تعادل بعد از شوک کروناست، در مقایسه با کشورهایی که در مواجهه با هیچ تحریمی نبودند و اقتصاد آنها تنها با ویروس کرونا درگیر بوده، عملکرد رشد اقتصادی کشور امیدوارکننده است. رئیس کل بانک مرکزی ادامه داد: تنها بخش منفی غیرنفتی، بخش خدمات بوده است که به دلیل محدودیتهای بهداشتی ناشی از کرونا، کاملا قابل پیشبینی بود بنابراین، بازیابی رشد در بخش غیرنفتی دور از دسترس نیست. همتی در پایان خاطرنشان کرد: منفی بودن رشد نفتی در مقایسه با بهار ۹۸، هم به دلیل فشار تحریمها و هم به دلیل کاهش تقاضای جهانی ناشی از کرونا، طبیعی است که امید این است تا این بخش نیز با روند اخیر صادرات نفت به مسیر رشد خود بازگردد.