میتوان از همین حالا صدرنشینی ایرانیها را در جدول خریداران ملک در ترکیه قطعی دانست.
به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، هنوز سهماه تا پایان سال ۲۰۲۰ باقی مانده است اما میتوان از همین حالا صدرنشینی ایرانیها را در جدول خریداران ملک در ترکیه قطعی دانست. این یک ادعا نیست و خبرهای رسمی ماههای گذشته آن را تایید میکند. خبرگزاری «آناتولی» ترکیه طی ماههای اخیر گزارشهای متعددی از آمار فروش مسکن در این کشور ارائه کرده است که در همه این گزارشها، ایرانیها صدرنشین هستند. این خبرها به خوبی نشان میدهد که مردم ایران چه نقشی در اقتصاد کشور همسایه دارند:
* در سهماه نخست سال ۲۰۲۰، ایرانیها با ۴۶۵ مورد خرید ملک، بیشترین تعداد خریداران خارجی ملک در این کشور بودند.
* در ماه جولای امسال (۱۰ تیر تا ۱۰ مرداد)، معاملات مسکن در ترکیه با ۱۲۴ درصد رشد به بالاترین رقم تاریخ خود رسید و طی این مدت، شهروندان ایران با خرید ۵۴۰ واحد مسکونی، مقام اول خرید خانه در ترکیه را به خود اختصاص دادند.
* طی ششماه اول سال ۲۰۲۰، اتباع ایرانی با خرید ۲۶۲۸ واحد خانه بزرگترین گروه خریدار خارجی مسکن ترکیه بودهاند.
تست منفی کرونا الزامی نیست!
جایگاه سرمایهگذاری هوشمندانه ترکها روی پول ایرانیها وقتی بیشتر خودنمایی میکند که بدانیم این کشور از هفته گذشته محدودیتهای کرونایی را برای ورود مسافران خارجی لغو کرد. شرایط کرونایی دنیا وخیمتر از ماههای گذشته شده و محدودیتها دوباره در حال بازگشت است، بااینحال برخی کشورها از جمله ترکیه، چشم روی حقیقت بستهاند و حمایت از اقتصاد و گردشگری را در اولویت قرار دادهاند، حتی به قیمت جان مردم. چند روزی است که خبر حذف الزام منفیبودن تست کرونا برای سفر به ترکیه خبرساز شده است؛ خبری که هواپیمایی ماهان آن را در سایت خود درج و اعلام کرد: «با توجه به بازگشایی پروازهای شرکت هواپیمایی ماهان به کشور ترکیه، به استحضار میرساند مسافران مسیر تهران-استانبول تا اطلاع ثانوی ملزم به انجام تست PCR نمیباشند.» این در حالی است که همه مسافران ورودی به ایران، ملزم به دریافت گواهی سلامت و تست منفی کووید ۱۹ (PCR)هستند.
پای ارزهای صادراتی در میان است؟
اما ممکن است در کنار هیجانات اقتصادی مردم عادی، پای برخی صادرکنندگان هم در میان باشند و آنها نیز در رونق اقتصادی ترکیه، به ویژه صنعت ساختمان این کشور نقش داشته باشند. شهریورماه امسال بود که در ارتباط تصویری رهبر معظم انقلاب و هیئت دولت، از این مسئله صحبت به میان آمد و ایشان بر اساس گزارشهای ارائه شده فرمودند: «اعلام شد که ۲۷ میلیارد دلار پول صادراتی است که برنگشته؛ خب این مسئله مهمّی است. البتّه گاهی اوقات این برنگشتن به خاطر یک عوامل منطقی است که برنمیگردد، امّا گاهی هم به خاطر این است که مثلاً فرض کنید این پول را، این ارز را این جناب، برده در فلان کشور زمین خریده، ملک خریده، آنجا رفته کارهایی مانند اینها کرده؛ این قابل قبول نیست. حالا گزارشهایی در این زمینه هست که در یکی از کشورهای همسایه ما، بیشترین تعداد ملکی که خریداری شده، مربوط به ایرانیهایی است که آنجا ملک خریدهاند؛ خب این اصلاً قابل قبول نیست».
اقتصاد ایران، نیازمند اعتمادسازی اجتماعی
آمارها و اظهارنظرها نشان میدهد که ترکها به خوبی راه جذب سرمایه ایرانیها را بلدند و مشوقهای خوبی برای این کار دارند؛ عرضه مسکن با قیمت مناسب، اعطای اقامت به ازای خرید مسکن و ... اما درِ باغ سبز نشاندادن ترکها، نتیجهای ندارد جز زردترشدن درخت اقتصاد داخلی و خروج بیشتر و بیشتر سرمایه از کشور؛ اقتصادی که به اعتمادسازی اجتماعی نیاز دارد تا مردم ایران، به جای سرمایهگذاری در این آب و خاک، جایی آن سوی مرزها را برای سرمایهگذاری انتخاب نکنند.
وزارت خارجه: بررسی میکنیم
موضوع رکورددار شدن ایرانیها در خرید املاک ترکیه را از وزارت امور خارجه نیز پیگیری کردیم تا ببینیم آیا این وزارتخانه درباره این موضوع تحقیق و بررسی خاصی داشته است یا نه. اگرچه «سعید خطیبزاده» سخنگوی وزارت خارجه از جزئیات آمار این موضوع ابراز بیاطلاعی کرد اما وعده داد آن را پیگیری کند: «از آمارها و جزئیات امر اطلاع دقیقی ندارم. اجازه بدهید بررسی کنم».
با «ضیاء ترک یلماز» گفتوگو میکنم؛ کارشناس و نویسنده اهل ترکیه که معتقد است سرمایهگذاری ارزهای صادراتی ایران در خارج از کشور، سابقهای طولانی دارد: «متاسفانه سالهاست برخی شرکتهای خصوصی و حتی خصولتی ایران، ارزهای صادراتیشان را خارج از کشور سرمایهگذاری میکنند، البته اخیرا این اتفاق پررنگتر شده است.
در گذشته سختگیری زیادی برای بازگشت ارزهای صادراتی وجود نداشت اما حالا که دولت روی این مسئله تاکید کرده، برخی از شرکتهای صادراتی تحریمها را بهانه کرده و این ارزها را برنمیگردانند در حالی که میتوانند همانطور که صادراتشان را انجام دادهاند، ارز حاصل از آن را هم برگردانند».
او بر این نکته هم تاکید میکند که تشدید مشکلات اقتصادی در ایران، تمایل مردم به سرمایهگذاری در خارج از کشور را بیشتر کرده است. این کارشناس میافزاید: «علاوه بر اینکه قیمت مسکن در ترکیه ارزانتر از ایران است، با خرید یک ملک به قیمت حداقل ۲۵۰ هزار دلار و ۳ سال نفروختن آن، به ایرانیها تابعیت هم داده میشود».