کد خبر:۸۸۶۷۷۱
تا پایان مهرماه ثبت شد؛‌

تولید بیش از ۴۹۶ هزار دستگاه خودرو توسط خودروسازان بزرگ داخلی

بررسی آمار‌های منتشره سامانه کدال حاکی از تولید ۴۹۶ هزار و ۸۷۶ دستگاه خودرو از سوی ایران‌خودرو، سایپا و پارس‌خودرو از ابتدای امسال تا پایان مهر ماه است.
به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، بررسی آمار‌های منتشره سامانه کدال حاکی از تولید ۲۵۰ هزار و ۳۳۰ دستگاه خودرو از سوی گروه صنعتی ایران‌خودرو از ابتدای امسال تا پایان مهرماه است.

برپایه این آمارها، تا پایان مهرماه ۱۷۹ هزار و ۹۴۹ دستگاه در گروه پژو، ۲۶ هزار و ۳۹۷ دستگاه در گروه سمند، پنج هزار و ۹۱۴ دستگاه رانا و ۳۰ هزار و ۳۲۴ دستگاه دنا در ایران‌خودرو تولید شد.

در مدت یاد شده، این گروه صنعتی همچنین موفق به تولید ۹۴ دستگاه دانگ‌فنگ، سه هزار و ۱۹۵ دستگاه هایما، چهار هزار و ۲۸۷ دستگاه در گروه وانت و سایر محصولات و ۱۷۰ دستگاه پژو ۲۰۰۸ شد.

۳۸ هزار و ۶۸۰ دستگاه از این تولیدات مربوط به آمار مهرماه این شرکت است.

سایپا

برپایه آمار‌های سامانه یاد شده، گروه صنعتی سایپا نیز موفق شد در هفت ماهه امسال ۱۸۸ هزار و ۲۷۱ دستگاه خودرو شامل ۵۰ هزار و ۴۱۳ دستگاه خودرو در خانواده پراید، ۱۲۱ هزار و ۵۳۷ دستگاه در خانوادگی تیبا، ۱۰ دستگاه سراتو، ۱۳ دستگاه آریو و ۱۶ هزار و ۲۹۸ دستگاه وانت ۱۵۱ تولید کند.

۲۳ هزار و ۷۹۸ دستگاه از خودرو‌های یاد شده مربوط به آمار مهرماه این شرکت است.

پارس خودرو

مجموع تولیدات پارس خودرو از ابتدای امسال تا پایان مهرماه به ۵۸ هزار و ۲۷۵ دستگاه رسید.

در مدت یاد شده پارس‌خودرو دو هزار و ۹۶۳ دستگاه خودرو در گروه رنو و دو هزار و ۸۲۵ دستگاه خودرو در گروه برلیانس تولید کرد.

گروه خودروسازی سایپا دی‌ماه ۹۸ اعلام کرد: ترخیص قطعات باقی‌مانده پیشین محصولات رنو از گمرک، امکان تولید حدود سه هزار دستگاه رنو ساندرو و پارس‌تندر در شرکت پارس‌خودرو فراهم شده است.

برپایه آمار‌های سامانه کدال، در هفت ماهه امسال ۲۳ هزار و ۷۰۳ دستگاه در خانواده ایکس ۱۰۰ (پراید) و ۲۰ هزار و ۶۲۹ دستگاه در گروه کیو ۲۰۰ (کوییک) نیز در پارس‌خودرو تولید شد.

براساس این گزارش، هشت هزار و ۸۱۶ دستگاه از خودرو‌های تولیدی یاد شده مربوط به آمار مهرماه این شرکت است.

گفتنی است، بنابر تصمیم شورای عالی استاندارد، تولیدات خانواده پراید (به غیر از سایپا ۱۵۱ یا همان وانت پراید که وزارت صنعت برای رفع کمبود‌ها در حوزه وانت تداوم تولید آن را خواستار شده بود)، از ابتدای مردادماه به دلیل ناتوانی در پاس کردن استاندارد‌های ۸۵گانه در دو گروه سایپا و پارس‌خودرو متوقف شد.
ارسال نظر
captcha
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
پربازدیدترین آخرین اخبار