به دنبال افزایش قیمت نفت در بازارهای جهانی به ۶۰ دلار در هر بشکه، قیمت سبد نفتی اوپک نیز به بالاترین رقم در بیش از یک سال گذشته برابر با ۵۸.۲۵ دلار رسید.
به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، سایت سازمان کشورهای صادرکننده نفت خام، اوپک در آخرین به روز رسانی خود اعلام کرد: هر بشکه سبد نفتی اوپک روز پنج شنبه (۱۶ بهمن) با ۵۳ سنت افزایش ۵۸.۲۵ دلار فروخته شده است؛ و بالاترین قیمت سبد نفتی اوپک در سال ۲۰۲۱ رقم خورد. در عین حال این قیمت بالاترین قیمت این نوع نفت در بیش از یک سال گذشته به شمار میرود.
این نوع نفت روز چهارشنبه (۱۵ بهمن) ۵۷.۷۲ دلار در هر بشکه فروخته شده بود.
سبد نفتی اوپک در ششم ژانویه ۲۰۲۰، بیش از یک سال پیش، به ۷۰.۸۷ دلار در هر بشکه رسیده بود که بالاترین قیمت سال ۲۰۲۰ به شمار میرود.
* بازارهای جهانی در هفته گذشته
قیمت نفت در بازارها علی رغم یک شروع ضعیف در آغاز معاملات هفته، در ادامه افزایش یافت و بر رشد قیمتی سه ماه اخیر افزود و بالای ۵۵ دلار در هر بشکه معامله شد.
از عوامل این افزایش، برنامههای واکسیناسیون و کاهش تولید تولیدکنندگان بزرگی نظیر عربستان عنوان شد، اما خوشحالی ناشی از احتمال پایان یافتن همه گیری کرونا، تحت تاثیر کندی سرعت واکسیناسیون و افزایش انواع جدید ویروس کرونا قرار گرفت. (جزئیات بیشتر)
در روزهای بعد قیمت نفت به علت کاهش غیرمنتظره ذخایر نفت آمریکا و برآورد اوپک در مورد کسری بازارهای نفتی در سال جاری میلادی، به بالاترین رقم در یک سال گذشته و به مرز ۵۸ دلار در هر بشکه رسید.
تحلیلگران علت تقویت بازار را آخرین برآورد اوپک پلاس عنوان کردند. اوپک برآورد کرده است که ذخایر نفت در ماه ژوئن (خرداد ۱۴۰۰) به کمتر از متوسط ۵ ساله کاهش خواهد یافت؛ و این امر نشان از موفقیت توافق کاهش تولید تولیدکنندگان نفت در متعادل کردن بازار دارد.
بیشتر بخوانید:
* قیمت نفت به مرز ۵۸ دلار رسید
* تصمیم اوپک قیمت نفت را به ۶۰ دلار نزدیک کرد
*افزایش ۶ درصدی قیمت نفت در هفته گذشته/ نفت ۶۰ دلار را هم دید
در آخر هفته، قیمت نفت به ۶۰ دلار در هر بشکه نزدیک شد. تصمیم اوپک پلاس برای ادامه سیاستهای خود در زمینه کاهش تولید و همچنین وجود خبرهایی مبنی بر کاهش ذخایر نفت آمریکا به کمترین میزان از ماه مارس گذشته، باعث شد قیمت نفت در بازارهای جهانی افزایش یابد.
رویترز در این باره نوشت: خوشبینیها نسبت به بهبود اوضاع اقتصادی در جهان از یک سو و نگرانیها نسبت به تنگتر شدن حلقه عرضه نفت به بازار جهانی از سوی دیگر اصلیترین دلایل رشد قیمت نفت در بازار جهانی است.
در نهایت بازارهای جهانی با افزایش ۹ درصدی قیمت نفت خام آمریکا و افزایش ۶ درصدی قیمت نفت برنت در هفته گذشته بسته شد.
رشد قیمتی نفت خام آمریکا بیشترین افزایش از ماه اکتبر به شمار میرود و تاحدی این افزایش ناشی از کاهش ذخایر نفت این کشور در هفته گذشته بود.
* تاثیر اقدامات اوپک بر بازار نفت
دبیرکل اوپک هفته گذشته گفته بود، این سازمان در سال ۲۰۲۰ با هدف جلوگیری از کاهش بیشتر قیمت نفت، از عرضه حدود ۱.۳ میلیارد بشکه نفت به بازارهای جهانی خودداری کرده است.
در واقع، مداخله اوپک پلاس در بازار عرضه جهانی نفت، برای تغییر روند کاهش قیمت بسیار مهم بود و بار دیگر اوپک را در میانه افزایش تولید نفت شیل به عامل تاثیرگذار در بازارهای نفت تبدیل کرد.
به گزارش فارس، هرچه میگذرد اثر اقدام اوپک بر بازار نفت و متعادل ساختن آن بیش از بیش روشن میشود و کارشناسان بیشتری به آن اذعان میکنند.
لاچلان شاو، رئیس بخش تحقیقات بانک ملی استرالیا گفت: «این استراتژی خیلی واضح است. اوپک و هم پیمانانش توافق به راه انداختند که مازاد ذخایر جهانی را در سال ۲۰۲۱ به حالت عادی درمیآورد. آنها در مسیر درستی قرار دارند.»
* عربستان قیمت فروش نفت به آسیا در ماه مارس را تغییر نداد
آرامکو، قیمت رسمی انواع فروش نفت خود به آسیا در ماه مارس را تغییر نداد که این اقدام تا حد زیادی با انتظارات بازار همراستاست.
در عین حال این شرکت قیمت رسمی نفت خود را برای شمال غرب اروپا در ماه مارس نسبت به ماه پیش از آن بشکهای ۱.۴۰ دلار افزایش داده است.
این میتواند نشان دهد که ریاض در مورد چشم انداز تقاضا اطمینان بیشتری دارد. (جزئیات بیشتر)
* سومین افزایش تولیدِ بزرگِ اوپک در ماه ژانویه برای ایران
در عین حال، رویترز بر اساس بررسیهای خود نوشت: تولید نفت اوپک برای هفتمین ماه متوالی در ماه ژانویه افزایش یافته و عربستان، عراق و ایران بیشترین افزایش تولید را به خود اختصاص داده اند.
به نوشته این گزارش، ۱۳ عضو اوپک در ماه ژانویه روزانه ۲۵.۷۵ میلیون بشکه در روز نفت تولید کردند که ۱۶۰ هزار بشکه در روز از ماه دسامبر بیشتر است.
در ماه ژانویه، بیشترین افزایش تولید به عربستان و عراق تعلق داشته است که نشان دهنده سهمیه بیشتر این دو کشور است. عراق در حال حاضر تقریبا به تعهدات کاهش تولید خود عمل میکند، چیزی که در گذشته در انجام آن با مشکل روبرو بود.
سومین افزایش تولید بزرگ در اوپک از سوی ایران صورت گرفته که از کاهش تولید این سازمان معاف است و امید دارد در صورت کاهش تحریمهای آمریکا، صادرات خود را افزایش دهد.
* کمترین قیمت سبد نفتی اوپک
کمترین قیمت نفت اوپک در سال ۲۰۲۰ در روز ۲۲ آوریل (سوم اردیبهشت ۹۹) برابر با ۱۲.۲۲ دلار در هر بشکه رقم خورد.
این قیمت، کمترین رقم از زمان معرفی سبد نفتی اوپک در سال ۲۰۰۵ به شمار میرفت. سبد نفتی اوپک در ۱۶ ژوئن ۲۰۰۵ با نفتهای نفت سنگین ایران، صحرای الجزایر، گیراسول آنگولا، دجنو کنگو، زفیرو گینه و رابی لایت گابن معرفی شد.
نفتهای عراق کویت، لیبی، نیجریه، عربستان، امارات، نیجریه و ونزوئلا نیز به آن اضافه شدند.
کمترین قیمت سبد نفتی اوپک در سال ۲۰۲۱ برابر با ۵۰.۷۸ دلار در هر بشکه در ۵ ژانویه ثبت شده است.
* قیمت هفتگی و ماهانه
سبد نفتی اوپک در هفته منتهی به ۵ فوریه ۲۰۲۱ یعنی جمعه ۱۷ بهمن، ۵۶.۹۸ دلار در هر بشکه فروخته شد.
این نوع نفت به طور متوسط در ماه ژانویه ۵۴.۳۸ دلار به ازای هر بشکه و تا این زمان از ماه فوریه ۵۶.۹۸ دلار در هر بشکه معامله شده است.
سبد نفتی اوپک متشکل از نفت سنگین ایران، نفت سبک عربستان، نفت سبک بصره عراق، نفت صحرای الجزایر، نفت اورینت اکوادور، نفت صادراتی کویت، سیدر لیبی، بونی لایت نیجریه، نفت موربان امارات، مارین قطر، مِرِی ونزوئلا، گیراسول آنگولا، رابی لایت گابن، نفت دجنو کنگو و نفت زفیرو گینه است.