به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، ناصر چمنی، عضو هیأت مدیره کانون عالی انجمنهای صنفی کارگران ایران، درباره هزینه سبد معیشت کارگران گفت: رقمی که برای سبد معیشت تعیین شده است، رقم اصلی سبد معیشت نیست، اگر هزینه اجاره بها، آموزش، درمان به هزینه سبد معیشت افزوده میشد، هزینه سبد معیشت بیشتر از ۸ میلیون تومان میشد.
وی ادامه داد:با توجه به اینکه مقام معظم رهبری برای سال ۹۹ و دستمزد آن ورود کردند، به نظر میرسید که وزارت کار با برنامه ریزی دقیقتر و حساب شدهتر برای تعیین دستمزد سال ۱۴۰۰ برنامه ریزی کند,، اما متأُسفانه برای اولین بار است که حدود ۱۰ روز از اسفند ماه گذشته است و هنوز بحث شورای عالی کار برای ورود به بحث دستمزد ۱۴۰۰ آغاز نشده است. رقم سبد معیشت تعیین شد تا شرکای اجتماعی بتوانند به بحث دستمزد سال آینده ورود کنند.
چمنی بیان کرد:انتظار میرود که در هفته جاری حتماًجلسه شورای عالی کار برای ورود به دستمزد آغاز به کار کند. اگر امسال هم جلسه شورای عالی کار تشکیل نشود، ورود به بحث دستمزد برای سال آینده بسیار حساس است.
عضو هیأت مدیره کانون عالی انجمنهای صنفی کارگران ایران گفت:اگر درباره افزایش دستمزد منطقی فکر کنیم، باید ۱۰۰ درصد افزایش دستمزد برای سال آینده داشته باشیم,، اما در کنار این مسئله قانون کار داریم. مطابق ماده ۴۱ قانون کار، دستمزد باید بر اساس ماده ۴۱ قانون کار و تأمین سبد معیشت کارگران تعیین شود.
وی اظهار داشت: قانون کار راهکارهای افزایش دستمزد را مطابق تورم اعلامی از سوی مراجع رسمی و معیشت کارگران اعلام کرده است. درحال حاضر سبد معیشت حدود ۶ میلیون و ۸۹۵ هزار تومان تعیین شد. انتظار میرود دولت یکبار برای همیشه نگاه کارفرمایی خود را کنار بگذارد و با توجه به افزایش هزینهها در سال جاری، رقم دستمزد را به گونهای تعیین کند که کارگران با مشکل مواجه نشوند.
چمنی بیان کرد:باید راهکاری از سوی شورای عالی کار مشخص شود تا عقب ماندگی مزدی طی سالهای گذشته جبران شود، فاصلهای که بین سبد معیشت و خط فقر به وجود آمده است، به تناسب باید جبران شود تا در چند سال آینده بتوانیم، این فاصله را پر کنیم.
وی با بیان اینکه انتظار جامعه ۴۲ میلیون نفری کارگران این است که دستمزد به گونهای تعیین شود که جوابگوی هزینههای زندگی باشد گفت: متأسفانه تعیین دستمزد در شورای عالی کار فقط برای کارگران نیست. دستمزدی که در شورای عالی کار تعیین میشود به دستمزد بازنشستگان تأمین اجتماعی گره خورده است. در هیچ کجای قانون نیامده است که دستمزدی که تعیین میشود برای بازنشستگان هم باشد,، اما در عمل چنین اتفاقی میافتد.
این فعال کارگری گفت: با احتساب بازنشستگان حدود ۴۸ میلیون نفر منتظر تعیین دستمزد منطقی هستند. امیدواریم دستمزدی تعیین شود که ما شرمنده کارگران نشویم.
نماینده کارگران در شورای عالی کار افزود: همه موارد را اگر در یک جمله خلاصه کنیم، نشان دهنده طبقاتی شدن کشور است. در حال حاضر اختلاف طبقاتی بین کارگران و مدیران زیاد شده است. متأسفانه طبقه متوسط از بین رفته است. کارگران هستند که طبقات زیرخط فقر هستند یا مدیران هستند که در بهترین خط رفاه هستند.