به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری دانشجو، در پی کشف دو گور جمعی بزرگ در کانادا، بومیان این کشور جستوجو برای یافتن گورهای مشابه در سرتاسر این کشور را آغاز کردند.
به نوشته خبرگزاری «رویترز»، هفته گذشته کشف دومین گور جمعی شامل ۷۵۱ قبر در کنار یک مدرسه شبانهروزی قدیمی در کانادا که اغلب حاوی بقایای کودکان بومی بود، جنبشی را برای یافتن گورهای جمعی دیگر در این کشور کلید زده است.
رویترز نوشت، با این حال، تلاش برای یافتن گورهای جمعی بومیان کانادایی با موانعی از جمله محدودیتهای ناشی از قوانین ملکی، نواقص موجود در اسناد برجای مانده و اختلاف بر سر نحوه بزرگداشت این قربانیان روبهرو است.
«جنیفر راتری» از بومیان کانادایی به این خبرگزاری گفت، میداند که عمو و عمه بزرگش در سنین ۱۳ و ۷ سالگی در مدرسه شبانهروزی «برندون» در استان «مانیتوبا» جانشان را از دست داده بودند.
به گفته این زن بومی، قبرهای بینام و نشانی حوالی این مدرسه شبانهروزی وجود دارد که ممکن است تعداد آنها از صد مورد نیز بیشتر باشد و به کودکانی تعلق دارند که در برندون جان باخته بودند.
«الدون یلوهورن» مدیر مرکز مطالعات بومیان در دانشگاه «سایمون فراسر» مانیتوبا میگوید، تحقیقاتی درباره قبرهای مجاوز مدرسه برندون انجام داده، اما اگر بازماندگان بخواهند قبرها شناسایی شوند، به تست دیاِناِی نیاز است. اما بسیاری از بومیها با این کار مخالف هستند و ممکن است تنها یک بنای یادبود برای تمام کودکان جان باخته تدارک دیده شود.
این کارشناس کانادایی گفت «آنها از قبل برای مرگ [این کودکان]برنامهریزی کرده بودند»، زیرا هنگام طراحی نقشه ساخت این مدرسه، فضایی برای احداث قبرستان نیز در نظر گرفته بودند.
از سوی دیگر «دنیس میچز» مدیر یک گروه حامی حقوق بومیان کانادا گفت، سال گذشته کاوشهایی اطراف مدرسه «پورتیج» انجام شد و هچنان خانوادههای زیادی با مراجعه به او خواستار پیدا شدن قبرهای اعضای فامیل خود هستند.
در ونکوور کانادا نیز جمعیتی هزار و دویست نفری از بومیان، کاوش در اطراف مدرسه شبانهروزی «آلبرنی» را خواستار شدهاند و گفته میشود قرار است بودجهای به این منظور دریافت کنند.
فاجعه کشف گورهای جمعی کودکان بومی کانادا علاوه بر واکنشهای حاکی از اندوه و خشم جامعه بومیان این کشور و سر باز کردن زخمهای کهنه، با واکنشهایی در سطح مقامات کانادایی و جامعه بینالمللی هم مواجه شد.
«جاستین ترودو» نخستوزیر کانادا در اولین واکنش خود به این فجایع، در صفحه توییتری خود نوشت: «این یادآوری دردناک از فصل تاریک و شرمآور از تاریخ کشور ما است».
ترودو روز جمعه گفت: «این یک سیاست دولتی وحشتناک بود که برای چندین و چند دهه واقعیت کانادا بود و کاناداییها امروز از نحوه رفتار کشورمان شرمسار و هراسانند. این سیاستی بود که کودکان را از خانههایشان، اجتماعاتشان، فرهنگشان و زبانشان محروم کرد و همگونسازی فرهنگی را به اجبار به آنها تحمیل کرد».
به نوشته خبرگزاری «شینهوآ»، «ژائو لیجیان» سخنگوی وزارت امور خارجه چین در واکنش به اظهارات ترودو گفت امیدوار است دولت کاناد بهجای اینکه به عذرخواهی لفظی بسنده کند، سیاستهایی برای حمایت از حقوق مردمان بومی این کشور اتخاذ کند.
لیجیان درباره کشف این دو گور جمعی در کانادا گفت: «پس از این اکتشافات، فصل تاریک تاریخچه حقوق بشری کانادا بیشتر و بیشتر در برابر تمام جهان آشکار شد».
سخنگوی وزارت امور خارجه چین افزود: «دولت کانادا درخصوص تمام این جنایات تاریخی، بدون اینکه عملی انجام دهند، تلاش برای آشکار کردن حقیقت را وعده داده است. هنگام کشف بقایای ۲۱۵ کودک دیگر که پیشتر به آن اشاره کردیم، آنچه از سوی دولت کانادا شاهد بودیم انداختن تقصیرات به گردن کلیسای کاتولیک بود. بقایای این کودکان توسط رادارهای دارای قابلیت نفوذ به اعماق زمین و توسط نهادهای اجتماعی کشف شدند».
لیجیان گفت: «مردم همیشه مظنون بودند که ممکن است اجسادی اطراف مدارس شبانهروزی قدیمی مدفون شده باشند، اما دولت کانادا هرگز اقدامی انجام نداد. با توجه به اینکه مجموعاً ۱۳۹ مورد از چنین مدارسی در قلمرو گسترده کانادا وجود دارد، چه ابعادی از این جنایات همچنان زیر زمین مخفی مانده است؟».