گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، ناگفته پیداست که امروزه انرژی به یکی از نیازهای اساسی افراد تبدیل شده است. هیچ خانهای را نمیتوان پیدا کرد که در آن نیاز به انرژی اعم از برق و گاز و ... احساس نشود. برای پاسخگویی به این نیاز لازم است که دولتها چاره اندیشیهای لازم را داشته باشند تا انرژی به صورت پایدار و فارغ از هر گونه مشکلی در اختیار شهروندان قرار گیرد. خاموشیهای برق در تابستان امسال برای شهروندان مشکلات عدیدهای را به وجود آورد. از سوی دیگر، زمستان را در پیش داریم و احتمالاً با افزایش سرما بحث کمبود گاز در برخی مناطق مطرح میشود.
در ارتباط با دلیل قطعی برق در تابستان و اینکه چه کارهایی میتوان برای جلوگیری از بروز مشکلات مشابه در حوزهی انرژی در آینده انجام داد، با رمضانعلی سنگدوینی؛ عضو کمیسیون انرژی مجلس گفتگو کردیم که در ادامه مشاهده میکنید.
سنگدوینی در پاسخ به این سوال که علت قطعی برق در تابستان امسال چه بود، توضیح داد: در تابستان گذشته گرمای بیش از حد داشتیم، به طوری که اصلاً پیشبینی نمیکردیم و لذا میزان مصرف بسیار بالا رفت. از طرفی، تجهیزات و لوازم مصرفی ما نیز به لحاظ مصرف بهینه نیستند و به همین دلیل انرژی زیادی را صرف میکنند که مشکلاتی را به بار میآورد. ما باید به سمتی برویم که بازدهی تجهیزات مصرفی را بالا ببریم و از طرفی از مصرف بیرویه انژری توسط بخش خانگی هم جلوگیری کنیم.
عضو کمیسیون انرژی مجلس استفاده از پتانسیل بخش خصوصی برای مقابله با مشکلات در زمینهی انرژی را دارای اهمیت زیادی دانست و ادامه داد: طی سالهای گذشته بخش خصوصی به حوزهی صادرات برق وارد شد. اما دولت در این زمینه منصفانه با آنها رفتار نکرد و پرداختی هایشان به موقع انجام نشد. دولت باید بعد از کسر کارمزد، پرداختی آنها را انجام میداد که این کار صورت نگرفت و نتوانستیم از پتانسیل بخش خصوصی به خوبی بهره ببریم.
سنگدوینی به مشکلاتی که در بخش نیروگاهی کشور داریم نیز اشاره کرد و گفت: ما باید به سمتی برویم که از سیکل ترکیبی استفاده کنیم و، چون در حال حاضر نیروگاههای ما با سیکل ترکیبی کار نمیکنند، بازدهیشان پایین است. باید در این زمینه سرمایهگذاریهای لازم انجام شود تا در راستای رفع مشکلات گام برداریم.
نماینده مردم گرگان در مجلس شورای اسلامی دربارهی اصلاحات قیمتی و تعرفهگذاری پلکانی ادامه داد: لازم است برنامهریزیها به سمتی برود که قبوض مردم اصلاح شود. مثلاً امسال در استان گلستان در فصل گرما میزان مصرف بسیار بالا رفت، اما قبوض مشترکان میانی ۶۰ الی ۷۰ درصد افزایش یافت و قبوض مشترکانی که مصرف بالایی داشتند، حدود ۱۰ الی ۱۵ درصد بالا رفت. این مسائل باید رفع شود. چیزی که اهمیت دارد این است که در اصلاح قبوض باید دقت کنیم که مشترکان کم مصرف و اقشار ضعیف آسیب نبینند. بلکه باید هدف این باشد که با مشترکان پرمصرف برخورد جدی شود.
عضو کمیسیون انرژی مجلس یازدهم در با اشاره به ظرفیت بخش خصوصی برای تولید برق خاطر نشان کرد: باید شرایطی به وجود بیاوریم که در بخش صنعت، صنایع بزرگ به سمت تولید برق حرکت کنند و مازادش را در اختیار دولت قرار دهند. باید توجه داشته باشیم که صنعت هم باید به صورت بهینه از انرژی استفاده کند.
وی در پایان گفت: بخشودگی مشترکان کم مصرف ایدهی بسیار خوبی است که به صرفه جویی در مصرف انرژی منجر میشود و به حل مشکلات کمک میکند. ما بازار خوبی در منطقه داریم که میتوانیم از آنها بهره ببریم و انرژی به آنها صادر کنیم، اما اول باید مشکلات کشور را رفع و نیازهای داخلی را برطرف کنیم. مثلاً ما امسال احتمالاً آنطور که وزیر نیرو و معاونینش اعلام کردهاند با کمبود گاز روبرو هستیم، پس بحث صادرات منتفی است.