به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری دانشجو، مجید عشقی؛ رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار در نشست خبری با اصحاب رسانه در پاسخ به سوال خبرنگاران گفت: رییس محترم قوه قضاییه ابهامات فعالان بازار را مطرح کردند، اما بنا نبود که در همان جلسه پاسخ داده شود. برخی از موارد مطرح شده تخصصی نبود، مثلا یونیت هولدرها که صندوقها شامل ده هزار واحد هستند که در واقع منابع خود را در اختیار صندوق قرار میدهند، معنی ندارد صندوقها به خود افراد تخصیص دهند.
دامنه نوسان باید تدریجی باز شود
وی تاکیدکرد: در بحث قیمت گذاری دستوری در ۵ سال گذشته از طرف سازمان بورس تلاشهای زیادی شد که نمونه آن بورس کالا است که حذف شد و کالایی در بورس کالا نداریم که مشمول قیمت گذاری دستوری باشد. در بعضی صنایع فرآیندها مشکل دارد مثل پتروشیمیها که عموما از دهههای گذشته دولتی بوده اند، بنابراین قیمت گذاری دستوری را فقط نباید دید و جوانب دیگر صنایع را هم باید درنطر گرفت.
مجید عشقی ادامه داد: در حالت ایده آل نباید دامنه نوسان داشته باشیم یا باید دامنه نوسان پویا داشته باشیم. در حال حاضر یک عدم تعادل کلی وجود دارد و تصمیمات مقطعی که در بازار اثر دارد، دامنه نوسان در مراحل کارشناسی هیات مدیره بورس در حال بررسی است. اگر شرایط فراهم باشد راههایی برای دامنه نوسان در پیش داریم مخصوصا برای شرکتهایی که ثبات دارند. ولی فعلا اگر هر اتفاقی بیافتد ممکن است موجب نوسانات بیشتر بازار شود. شرکتهای بزرگمان در بورس پذیرش شدند و این فرایند ادامه دارد. در شرکتهای تکنولوژی محور این کار شروع شده و تمهیدات لازم اتخاذ میشود، از نظر حجم فعالیت عمده شرکتها پذیرش شدند و این فرایند ادامه دارد و نزدیک به ۲۰ شرکت در صف عرضه هستند و درج شدند. با حضور گستره مردم از سال گذشته زیر ساختها جواب نمیداد و در بحث صدور کد و ثبت نام سجام، این حجمها را دیدیم. امیدواریم زیر ساختها را طوری درست کنیم که در ارائه خدمات سهامداران کمک کنیم.
رئیس سازمان بورس افزود: اعتمادسازی باید در کل اقتصاد کشور شکل بگیرد. سازمان بورس به تنهایی نمیتواند اعتماد را بازگرداند.
عشقی ادامه داد: هرکسی میتواند یونیتهای صندوقهای سرمایهگذاری را خریداری کند بنابراین نمیتوان گفت روش جدید عرضه اولیه رانت برای کسی است. بازگشت اعتماد به بازار منحصر به سازمان بورس نیست و وظیفه سازمان نظارت در بازار است. اعتماد سازی سیاست گذاری است که در کل اقتصاد کلان باید شکل بگیرید. در این دو ماه، تلاش کردیم در خصوص مسائل مختلف کمک کنیم، رایزنی داشتیم، قیمتگذاری دستوری، بودجه، تصمیات اقتصاد کلان مشارکت جدی داشته باشیم. امیدواریم با رایزنیها کمترین تبعات را برای بازار سرمایه داشته باشیم. سازمان به تنهایی نمیتواند اعتماد را جلب کند. نیاز به کمک همه ارکان کشور است.
وضعیت سهام عدالت
مقرر شده کارگروهی تشکیل شود تا ساختار فرایند اجرایی سهام عدالت را مورد بررسی قرار دهیم و به سرعت اقدامات اصلاحی را شروع کنیم و این سهام عدالت را که دارایی خوبی برای مردم است بحث مالکیت و مدیریت آن را به صاحبان اصلی منتقل کنیم. از نظر زیرساختی برای عرضه اموال دولتی مشکلی نداریم.
بورس کالا؛ بازاری شفاف و رقابتی
وقتی محصولات شرکتهای بورسی در یک بازار شفاف و رقابتی فروش میرود اطمینان در بازار و همینطور بین سهامداران حاکم میشود. به جد پیگیریم که محصولات شرکتهای بورسی در بورس کالا عرضه شود. سازمان بورس از تحقیق و تفحص استقبال میکند. به دلیل مسائل سال گذشته در بازار، ابهاماتی وجود دارد که امیدواریم با تحقیق و تفحص آسیبها مشخص شود تا مجددا مشکلات رخ ندهد. به هر نتیجهای برسیم اصلاحات لازم را انجام خواهیم داد. مشکل خودرو فقط قیمت گذاری نیست، باید ساختار مدیریتی و مالکیتی صنعت خودرو اصلاح شود. قیمت گذاری دستوری در بسیاری از موارد در بورس کالا لغو شده است. دامنه نوسان ازجمله چالشهای مهم بازار سرمایه است.
عشقی؛ رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار در پاسخ به سوال خبرنگار اقتصادی خبرگزاری دانشجو، مبنی بر چگونگی تامین مالی دولت از محل فروش اموال و سهام در بورس باتوجه به عدم استقبال سهامداران گفت: سوداوری شرکتها بسیار خوب است. قطعا بازار همیشه در این شرایط نمیماند. دولت هم در بازاری که تقاضا وجود دارد سهام عرضه خواهد کرد. باتوجه به شرایط کنونی امسال عرضه اولیه خرد نخواهیم داشت، برای سال آینده هم عددهای تامین بودجه دولت از طریق فروش اموال و سهام در بورس کمتر دیده شده است. دولت به کشش بازار برای عرضه سهام خود توجه دارد. در ماههای آینده شرایط بازار بهتر خواهد شد.
واریز منابع از صندوق توسعه ملی به صندوق تثبیت بازار نشان میدهد دولت عزم جدی برای توسعه این صندوق دارد و درنظر دارد بصورت مستمر مبلغی را به صندوق واریز نماید. در لایحه بودجه هم یک عدد خوبی برای واریز به صندوق تثبیت آمده است که از بازار حمایت خوبی انجام شود.
مجید عشقی در این نشست با اعلام خبری مهم برای شرکتها و فعالان بازار سرمایه گفت: با مجوز بانک مرکزی، شرکتهای صادرات محور میتوانند ارزهای خود را به نرخ رقابتی و بازار، در سامانه نیما عرضه کنند.