گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، طبق اظهارات دبیر کمیسیون مبارزه با قاچاق کالا و ارز استان فارس قرار است به زودی طرح برخورد با قاچاق کالا در سطح عرضه، در این استان آغاز شود. بر همین اساس جلسهای با حضور اصناف و اتحادیههای گروههای کالایی گوناگون از جمله فروشندگان لوازم خانگی و مسئولان دستگاههای ذیصلاح در حوزه مبارزه با قاچاق کالا و ارز برگزار شده است.
به گفته سید احمد احمدیزاده؛ دبیر کمیسیون برنامهریزی، هماهنگی و نظارت بر مبارزه با قاچاق کالا و ارز استان فارس، در این جلسه راهکارهای نوین برای مبارزه با قاچاق کالا مورد بحث و بررسی قرار گرفته است. همچنین اعضای صنف فروشندگان لوازم خانگی در این جلسه به صورت کامل با نحوه کارکرد شناسه کالا آشنا شده و آمادگی خود را برای همکاری در طرح مبارزه با قاچاق اعلام کردهاند.
بنابر توافقات صورت گرفته در کمیسیون برنامهریزی، هماهنگی و نظارت بر مبارزه با قاچاق کالا و ارز استان فارس، قرار است برخورد با عرضهکنندگان چندین گروهکالایی قاچاق از جمله لوازم خانگی آغاز شود.
قاچاق کالا، آمار بیکاری را افزایش داده است
از همین رو، علی شیرازی؛ رئیس اتحادیه فروشندگان لوازم خانگی، صوتی و تصویری استان فارس در گفتگو با خبرنگار اقتصادی دانشجو با بیان اینکه قاچاق لوازم خانگی تبعات زیادی برای اقتصاد کشور دارد، گفت: متأسفانه افزایش قاچاق کالا در چند سال اخیر باعث از بین رفتن فرصتهای شغلی بسیاری شده است.
وی ادامه داد: امیدواریم تولیدکنندگان از نظر کمی و کیفی محصولات خود را ارتقاء دهند، چرا که مهمترین عامل در جلوگیری از ورود و عرضه لوازم خانگی قاچاق، اشباع بازار از محصولات با کیفیت داخلی است. از طرف دیگر به علت اینکه قیمت کالاهای قاچاق بعضاً از قیمت تمام شده تولیدات داخلی کمتر است، بسیاری افراد به خرید این لوازم خانگی تمایل دارند.
همکاری کامل اتحادیه لوازم خانگی با سامانه جامع تجارت
رئیس اتحادیه فروشندگان لوازم خانگی استان فارس با اشاره به مزایای طرح شناسه کالا گفت: فروشندگان لوازم خانگی در شیراز در سامانه جامع انبارها و سامانه جامع تجارت ثبتنام کرده و اطلاعات خود را در این سامانهها ثبت میکنند.
شیرازی افزود: اجرای کامل طرح شناسه کالا میتواند از تخلفات و گران فروشی جلوگیری کرده و همچنین اطمینان از اصالت کالا را برای مصرفکننده تضمین کند؛ چرا که هیچ کدام از کالاهای قاچاق نمیتوانند شناسه کالا دریافت کنند.
وی در ادامه اظهار داشت: به نظر میرسد که بانکها و بسیاری دیگر از دستگاههای اجرایی به دنبال شکوفایی تولید لوازم خانگی داخلی نیستند. متأسفانه در برخی از تولیدات نیازمند توسعه کیفی محصولات داخلی هستیم و در حال حاضر نمیتوانیم با برندهای خارجی لوازم خانگی رقابت کنیم.
شیرازی با اشاره به اینکه رقابت با کالای قاچاق امکانپذیر نیست، گفت: اگر لوازم خانگی به صورت قانون و با پرداخت حقوق گمرکی به کشور وارد شود مشکل زیادی ایجاد نمیکند اما هیچ تولیدکنندهای نمیتواند با لوازم خانگی که به صورت قاچاق وارد کشور میشود رقابت کند.
شناسه کالا ابزار لازم برای مقابله هوشمند با قاچاق
به گزارش دانشجو، «شناسه کالا» و «شناسه رهگیری»، زبان مشترک شناسایی کالا در فرآیند تجاری کشور بین سامانههای الکترونیکی حوزه تجارت از قبیل «سامانه جامع تجارت ایران» و«سامانه جامع انبارها» هستند.
لازم به ذکر است بر اساس آییننامه اجرایی شناسههای کالا و رهگیری کالا موضوع ماده (13) قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز، اخذ این شناسنه برای اکثر کالاهای گروه لوازم خانگی از جمله یخچال، یخچال فریزر، فریزر، ماشین لباسشویی، ماشین ظرفشویی، مایکروویو، کولر گازی و اسپلیت، جاروبرقی، تلویزیون، اجباری شده است.
امکان استعلام گارانتی کالا به وسیله کد رهگیری
شناسه کالا علاوه بر مزایای نظارتی که در اختیار نهادهای ذیصلاح در حوزه مدیریت تجارت کشور قرار میدهد، میتواند در فرآیند مقابله با احتکار و قاچاق کالا بسیار سودمند واقع شود.
گفتنی است که در حال حاضر شناسه کالا و شناسه رهگیری مندرج بر روی لوازم خانگی قابلیتی همانند کد IMEI تلفن همراه را برای مصرفکنندگان ایجاد کرده است. به طوری که خریداران کالا میتوانند به وسیله شناسه کالا از اصالت محصول خریداری شده اطمینان حاصل کرده و به وسیله کد رهگیری نیز از سامانه جامع گارانتی اطلاعات مربوط به گارانتی محصول خریداری شده را بدست بیاورد.
بنابراین، مصرفکنندگان لوازم خانگی میتوانند به وسیله شناسه رهگیری، سریال و برند گارانتی مندرج بر کالا از سامانه جامع گارانتی استعلام اصالت دریافت کنند.